Kosmotýdeník 461 (12.7. – 18.7.)

Dalších sedm dní uteklo jako palivo z nádrže startující rakety a před vámi je opět nachystán pravidelný týdenní přehled těch nejzajímavějších událostí uplynulého týdne. Kosmotýdeník má tentokrát jako hlavní téma novou přistávací plošinu pro rakety Falcon 9 společnosti SpaceX. Čím se liší od svých starších sestřiček a proč se jiná plošina stěhovala na západní pobřeží? Podíváme se však také na vyvezení rakety Proton s modulem Nauka na startovní rampu, či na přípravy na start lodi Starliner. Přeji vám dobré čtení a pěknou neděli.

Nová mořská přistávací plošina pro Falcon 9

Nová přistávací plošina ASOG

Nová přistávací plošina ASOG
Zdroj: https://www.nasaspaceflight.com/

Patnáctého července přivítal přístav Port Caneveral na Floridě novou loď určenou pro přistávání prvních stupňů raket Falcon 9 na moři. Drone ship – jak tyto lodě nazývá SpaceX – nese jméno A Shortfall of Gravitas a doplňuje tak počet plošin na východním pobřeží na dva kusy, které mohou obsloužit zvyšující se kadenci startů Falconů 9. Přesunů přistávacích plošin je však více a tato nová je navíc prvním zástupcem nové generace těchto zařízení, což je patrné hned na první pohled.

A Shortfall of Gravitas byla upravena v Louisianě a na Floridě bude nyní dokončena. Krom zvýšené kadence startů Falconu 9 se s dvojicí přistávacích plošin počítá i při letošním startu Falconu Heavy. Boční boostery totiž budou přistávat každý na jedné přistávací plošině na moři. Stejně jako zbývající dvě přistávací plošiny SpaceX (Just read the instruction a Of course, i still love you) má i tento název odkaz na známé sci-fi. Jméno pochází z knihy Culture, skotského spisovatele Iaina M. Bankse, kde jsou stejnými jmény označovány obrovské lodě, které se podílejí na konfliktu mezi vyspělou, původem pozemskou a sebestřednou civilizací, zvanou Kultura a Idirskou říší.

První zmínky o nové přistávací plošině se objevily na Twitteru Elona Muska v roce 2018, od té doby se objevilo jen pár dalších neurčitých tweetů, až byla loď spatřena během úpravy v Port Fourchon v Louisianě. Přestavbu zajistila Bollinger Shipyards, se kterou již dříve SpaceX pracovala na úpravách lodi GO Ms. Tree a záchranném plavidle pro lodě Dragon, tedy GO Navigator.

OCISLY - starší plošina ve službách SpaceX

OCISLY – starší plošina ve službách SpaceX
Zdroj: https://www.teslarati.com/

Nová plošina byla původně postavena jako vlečný člun Marmac 302, patří tedy do stejné rodiny původních člunů jako starší plošiny SpaceX (JRTI je původně Marmac 303, OCISLY Marmac 304 a původní JRTI z roku 2015 je Marmac 300 – tato plošina zažila tři neúspěšné pokusy o přistání). Oproti těmto jmenovaným je však ASOG (A Shortfall of Gravitas) již na první pohled značně odlišná. Úpravou prošel například tvar přistávací plochy – rohy jsou nyní zkosené, místo velké obdélníkové nástavby přistávací plochy. Důvodem může být stále se zlepšující přesnost přistání Falconů a tudíž již nadbytečnost tak velké přistávací plochy jako při počátku pokusů o přistání. Dále je na první pohled vidět, že zázemí plošin, které u starších exemplářů tvoří přestavěné námořní kontejnery, je nyní nahrazeno nástavbou na míru, která kryje potřebné vybavení plošiny. ASOG má také přijímač sítě Starlink.

Nejzásadnější změnou pak je to, že plošina má být schopná samostatné autonomní plavby, na rozdíl od starších kusů, které musely být na místo přistání přivlečeny remorkéry. Na Floridu však plošinu dotáhl remorkér, což je nyní stále platná podmínka pro vjezd takových člunů do přístavu. V praxi bude zřejmě loď po opuštění přístavu dojíždět na místo přistání „sama“. Stejně jako starší plošiny má tato plošina čtyři elektrické udržovací motory v rozích, které mají za úkol udržovat přesnou polohu na hladině oceánu. Jejich dieselové agregáty jsou umístěny na palubě v černé nástavbě.

Stejně jako starší sestry této plošiny, bude mít i tato na palubě robota, zvaného Octagrabber, který bude zajišťovat zachycení stability stupně, který na plošině přistane. Tento robot se používá pro stabilizování během plavby zpět do přístavu. Octagrabber byl postaven v zařízení SpaceX Cidco Road na Floridě.

OCISLY během převozu na západní pobřeží

OCISLY během převozu na západní pobřeží
Zdroj: https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/

Před připlutím nové plošiny, proběhlo malé stěhování aktuálně používaných plošin. U východního pobřeží byly původně plošiny JRTI a OCISLY. Poslední jmenovaná však nyní prodělala měsíc trvající převoz přes Panamský průplav k základně Vandenberg na západním pobřeží Spojených států. Převezena byla na mohutné transportní lodi Mighty Servant 1, která se může částečně potopit pod převážený náklad, aby jej následně při vynoření zvedla na svou palubu.

SpaceX tak na svém západním kosmodromu nyní doplnilo možnost přistávání na mořské plošině. Důvodem přesunu je nadcházející značné zvýšení kadence z tohoto do této doby jen zřídka užívaného kosmodromu. Ačkoli SpaceX Vandenberg využila za poslední dva roky pouze jednou, nyní bude kadence startů mnohem vyšší. Chystají se totiž poměrně časté starty s družicemi konstelace Starlink na polární dráhy a můžeme očekávat starty minimálně jednou měsíčně. První start by měl přijít už poslední červencový týden. Kadence startů by se po krátkodobém snížení měla zvýšit i na Floridě, kde se krom letů se Starlinky, připravují i další starty, včetně nadcházejících letů rakety Falcon Heavy. S dvěma plošinami se urychlí i současná brzda, což byl paradoxně právě převoz zachráněných stupňů zpět na Floridu a cesta plošiny zpět na oceán. Dvě plošiny nyní umožní tyto doby zkrátit.

Kosmický přehled týdne:

Kosmická loď Starliner (CST-100) společnosti Boeing se vydala k integraci na nosnou raketu Atlas V, která zajistí vynesení této nepilotované mise. Loď by měla vyrazit na opravný let, který má provést všechny plánované úkoly, které měla vykonat mise OFT. Během mise OFT-2 by tak mělo dojít ke startu, přeletu k Mezinárodní kosmické stanici, automatickému spojení se stanicí a následnému pobytu u stanice. Poté dojde k automatickému odpojení, odletu od stanice a přistání. Pokud bude tato mise úspěšná, můžeme se těšit, že následující mise již bude pilotovaná. Start mise OFT-2 je plánován na 30. července. Pokud bude start úspěšný, připojí se loď následující den k ISS a setrvá u ní do 4. srpna.

Příprava Starlineru na převoz k raketě

Příprava Starlineru na převoz k raketě
Zdroj: https://scontent.fprg4-1.fna.fbcdn.net/

Starliner u vertikální integrační věže s raketou Atlas V

Starliner u vertikální integrační věže s raketou Atlas V
Zdroj: https://scontent.fprg4-1.fna.fbcdn.net/

Na kosmodromu Bajkonuru se dala do pohybu raketa Proton-M ve třístupňové verzi, která pod svým aerodynamickým krytem ukrývá ruský laboratorní modul Nauka, jenž se má vydat k Mezinárodní kosmické stanici. Start by měl proběhnout ve středu 21. července.

Vývoz rakety Proton s modulem Nauka

Vývoz rakety Proton s modulem Nauka
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Převoz rakety Proton s modulem Nauka

Převoz rakety Proton s modulem Nauka
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Zvedání Protonu do vertikální polohy na rampě

Zvedání Protonu do vertikální polohy na rampě
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Zvedání Protonu do vertikální polohy na rampě

Zvedání Protonu do vertikální polohy na rampě
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

V České republice vznikl zajímavý projekt, který tvoří studenti ČVUT, kteří založili spolek Czech rocket Society. Jejich cílem je stavba malých výškových raket. Web sympatického projektu naleznete zde.

Přehled z Kosmonautixu:

V této rubrice již tradičně naleznete přehled všech článků, které v uplynulém týdnu vyšly na webu Kosmonautix.cz. Vydáváme minimálně dva články o kosmonautice denně, pojďme si je nyní shrnout. Začali jsme pohledem na zajímavý projekt, kde cubesaty budou sledovat tropické bouře. Elon Musk také upřesnil, že nosič Super Heavy, který bude vynášet loď Starship, bude mít nakonec 33 motorů Raptor. Tento týden také vyšel článek, kde jsme se zajímali o osobnost fyzika Douglase D. Osheroffa, který s kosmonautikou souvisí. V rámci příprav na misi Europa Clipper se nyní vědci zaměřují na podrobné studium zatím zjištěných faktů o měsíci Europa. Zajímavé je v tomto ohledu i studium dopadů těles na tento ledový měsíc. Vyšel také další díl esteticky naprosto famózního Thomasova fotokoutku. V rámci očekávané mise Lucy, se objevila zpráva, která říká, že na tuto sondu bude umístěna zpráva pro budoucí generace. V exkluzivním rozhovoru jsme se věnovali jednomu českému experimentu, který simuloval let na Měsíc. Ačkoli je osudem mise DART narazit vysokou rychlostí do asteroidu, její navigační systém musí být skutečně přesný. Narazit totiž ve vesmíru do malého tělesa, vyžaduje značně přesné navigování. V rámci dalšího dílu seriálu TOP5 jsme se věnovali změnám na Zemi viditelným z kosmického prostoru během koronavirové pandemie. Hubbleovu kosmickému dalekohledu, který nyní provází potíže s počítačem, svitla naděje! Přepnutí na záložní počítač se zdařilo. Hned poté jsme se věnovali dalekohledu Jamese Webba, jehož start se nezadržitelně blíží. V sobotu pak vyšel další díl Vesmírné techniky, ve které byla řeč o prodlužovacím nástavci OBSS, který používaly americké raketoplány.

Snímek týdne:

Snímek týdne ukazuje jednu z právě vyráběných kruhových nosných sekcí budoucího modulu pro soukromou orbitální stanici Axiom, kterou bude provozovat společnost Axiom space. Stanice bude kompletována u Mezinárodní kosmické stanice a postupně by měla být tvořena dvěma až čtyřmi moduly, které budou poskytovat prostor pro práci, výzkum a ubytování pro zájemce, firmy i agentury. Jedná se o první výrobní proces těchto modulů. Projekt v současné době prochází fází podrobného návrhu. Svařovací práce prvního modulu by měly být zahájeny v září 2021 a dokončeny v roce 2022. Moduly byly navrženy a jsou vyráběny v Thales Alenia Space v Turíně. Axiom space a Thales Alenia Space podepsaly kontrakt v celkové hodnotě 130 milionů dolarů.

Začátek výroby modulů stanice Axiom

Začátek výroby modulů stanice Axiom
Zdroj: https://www.thalesgroup.com/

První části nových modulů pro stanici Axiom

První části nových modulů pro stanici Axiom
Zdroj: https://www.thalesgroup.com/

Video týdne:

Ještě v neděli odpoledne, tedy před týdnem, proběhl let VSS Unity společnosti Virgin Galactic, kdy na palubě byli krom pilotů také poprvé čtyři pasažéři. Stroj vyletěl do výšky 86 kilometrů, kde posádka prožila jednotky minut ve stavu mikrogravitace a následně Unity úspěšně přistál na Spaceport America. Po mnoha letech snažení je tak tato společnost schopná nabídnout pro turisty, ale i vědecké instituce a firmy krátké suborbitální skoky. Video ukazuje radost CEO společnosti Richarda Bransona, který se letu účastnil.

Zdroje informací.
https://www.nasaspaceflight.com/
https://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/E6e8fc6XsAIBTU7?format=jpg&name=4096×4096
https://pbs.twimg.com/media/E6e8dpSX0AI7aAu?format=jpg&name=4096×4096
https://pbs.twimg.com/media/E6fJulbWEAAJ1bX?format=jpg&name=large
https://pbs.twimg.com/media/E6fJulgWYAMqit-?format=jpg&name=large
https://www.thalesgroup.com/sites/default/files/database/assets/images/2021-07/DSC_1264.JPG
https://www.thalesgroup.com/sites/default/files/database/assets/images/2021-07/small.jpg
https://scontent.fprg4-1.fna.fbcdn.net/…bbfc4d4a9fc19141e31196ef42f9cab8&oe=60F8645A
https://scontent.fprg4-1.fna.fbcdn.net/…2d8a171458e22bd1c6fa1cd97489c425&oe=60F77581
https://www.teslarati.com/wp-content/uploads/2018/02/OCISLY-and-Roomba-123117-johnabc123.jpeg
https://www.nasaspaceflight.com/wp-content/uploads/2021/07/DSC_6446-1170×747.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “Kosmotýdeník 461 (12.7. – 18.7.)”

  1. Karel Zvoník Redakce napsal:

    Děkuji za přehled. Shodou okolností mi dnes o nové plošině SpaceX vyšel článek na ElonX, takže stejné téma. 🙂

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.