Automatická navigace pro sebevražednou sondu

Když americká sonda DART (Double Asteroid Redirection Test) zahájí závěrečnou fázi své mise, bude mít k dispozici čtyřmegapixelový snímek prázdnoty, kterou jen výjimečně doplní pouze pár velmi slabě svítících teček. V tuto chvíli bude sonda od svého cíle vzdálena jen něco mezi 87 000 a 98 000 kilometry, přičemž tuto vzdálenost urazí za zhruba 4 hodiny. Jejím cílem (doslova) bude malá planetka Dimorphos. Sonda do ní ve velké rychlosti narazí, čímž by měla drobně (ale měřitelně) ovlivnit její oběžnou dráhu. Ve zmíněné vzdálenosti by i drobná chyba v manévrování mohla být rozhodující – zasáhne DART asteroid, nebo jej mine vzájemnou rychlostí 21 000 km/h. DART svůj cíl spatří jen asi hodinu před kolizí, takže aby se maximalizovala pravděpodobnost, že sonda zasáhne tuto málo jasnou a z většiny neznámou planetku, je zapotřebí nový navigační systém, který by dokázal samostatně navádět sondu bez jakéhokoliv lidského zásahu.

Vizualizace mise DART krátce před kolizí.

Vizualizace mise DART krátce před kolizí.
Zdroj: https://upload.wikimedia.org/

SMART Nav je označení pro soubor výpočetních algoritmů, které společně se zbytkem orientačního a navigačního systému sondy zajistí nezávislé nalezení Dimorphosu a navedení sondy na tento cíl. Vědci už od počátku vývoje mise věděli, že budou takový autonomní prvek potřebovat, ovšem musí to být něco jiného, než co se doposud používá. Musí jít o systém, který by byl schopen sám získávat informace a automaticky na jejich základě přijímat rozhodnutí. „Díky SMART Nav už to není jen o tom, abychom sondu udrželi v požadované orientaci nebo provedli korekční manévry. Je to o kompletním navigování během celých posledních čtyř hodin této mise bez jakéhokoli lidského zásahu,“ vysvětluje Mark Jensenius inženýr zaměřený na řízení a navigaci z týmu SMART Nav z Johns Hopkins Applied Physics Laboratory v marylandském Laurelu a dodává: „Bavíme se o lokalizování objektu v prostoru, výběru správné planetky, vyhodnocení korekcí trajektorie a vydání pokynů k manévrům v reálném čase, abychom dosáhli přesného zásahu cíle.

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/dart_smart-nav_hero.jpeg
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ec/DART-Illustration-revised.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

3 komentářů ke článku “Automatická navigace pro sebevražednou sondu”

  1. Borin napsal:

    Pokud se trefa povede, bude to frajeřina. Výpočty trajektorií a výsledky navádění jsou už drahná léta ohromující. (Několikačetné využití gravitačních praků u jediné sondy.)
    Jiná záležitost je poznatek, že malá změna v jednom koutě Země časem ovlivní události na jejím druhém konci.
    Odvozeně, pokud to platí i pro sluneční soustavu, nepřál bych naším pravnukům „řetězovou událost“ ve smyslu vychýlení asteroidů/planetek z bezpečných drah.

  2. pave69 napsal:

    Trochu mi to připomíná ten starý vtip:
    Mudžahedínové píší do USA – Dodané rakety země-vzduch fungují výborně, ale do příští dodávky místo nich žádáme o rakety země-letadlo.

    Tak uvidíme, jestli jde o sondu Země-vesmír, nebo Země-asteroid…

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.