Kosmotýdeník 455 (31.5. – 5.6.)

Další kosmonautikou napěchovaný týden je za námi a před vámi je nyní připraveno aktuální vydání pravidelného týdenního přehledu těch nejzajímavějších kosmonautických událostí. Kosmotýdeník má nyní jako hlavní téma zprovoznění testovacího evropského marsovského vozítka, které bude – možná pro někoho překvapivě – operovat na Zemi a bude sloužit jako zkušební parťák pro to vozítko, které bude na povrchu Marsu. Mezi další témata, kterým jsme se věnovali, patří například další osud počmáraných ruských raketoplánů, anebo parádní fotky ze startu Falconu 9. Přeji vám dobré čtení a pěknou neděli.

Dvojče evropského marsovského roveru již zahájilo svoji misi

Testovací rover

Testovací rover
Zdroj: https://www.esa.int/

Druhá část evropské mise ExoMars začne samozřejmě až startem v roce 2022. Nicméně již v tomto týdnu bylo zprovozněno dvojče vozítka Rosalind Franklin, které se bude používat pro plánování práce marsovského roveru na povrchu Rudé planety. Jedná se o podobný technologický simulátor, jaký mají třeba americká vozítka Curiosity a Perseverance. Na těchto dvojčatech se testují nové plánované operace, než se pošle sada příkazů, které splní sám rover na Marsu, anebo se na něm zkouší řešení kritických situací, které nastanou na Marsu a řídicí tým má tak možnost si vše vyzkoušet nejdříve na Zemi, než opět pošle sadu příkazů na Mars.

Na Zemi byla nyní dokončena nejen kopie vozítka, která bude k těmto simulacím sloužit, ale zejména celé zázemí, včetně simulovaného povrchu Rudé planety, na kterém se budou zkoušet plánované úkoly evropského vozítka. Toto zkušební vozítko nyní nalezneme v Rover Operations Control Center v zařízení ALTEC v italském Turíně.

Toto zkušební vozítko nese označení „Ground Test Model“ (GTM) a bude v příštích měsících hrát rozhodující roli, když se operátoři roveru budou připravovat na přistání Rosalind Franklin na Marsu v červnu 2023. Krom plánování operací na povrchu, potřebuje řídicí tým nabrat také dostatek zkušeností před tím, než bude řídit skutečné vozítko na povrchu jiné planety.

GTM a zařízení simulující nižší gravitaci na Marsu

GTM a zařízení simulující nižší gravitaci na Marsu
Zdroj: https://www.esa.int/

Pro samotný GTM to není úplná premiéra, protože tato identická kopie již byla aktivována v čisté mistrnosti v Thales Alenia Space, kde prošla testováním jejích funkcí, stejně tak jako zkouškou přijímání a vykonávání příkazů. Nově je však GTM sestaven v simulačním areálu, kde bude po celou dobu aktivní mise evropského vozítka. Aby podmínky v tomto centru byly co nejpodobnější těm na Marsu, je vozítko zavěšeno na několika lanech, které působí jako simulátor nižší marsovské gravitace. Jelikož je na Marsu zhruba třetinová gravitace oproti Zemi, je GTM zavěšen na zařízení (Rover Unloading Device), které pohltí asi dvě třetiny z jeho hmotnosti dosahující 290 kilogramů.

Řídicí tým nyní provede celou řadu zkušebních jízd a také bude aktivovat a používat různé vědecké přístroje vozítka. Do současné doby rover zkoušel jen základní jízdy po různém povrchu, jízdu v mírně nakloněném svahu, jízdu z kopce, či přejezd menších kamenů. Při jednom z prvních testů také vyjel do kopce, kde dostal příkaz pořídit panoramatický snímek.

V nadcházejících měsících jej však čekají kompletnější testy. V nejbližší době například využití jeho základních autonomních navigačních schopností, kdy dostane sadu příkazů, která jej povede k cílovému bodu. Vozítko však bude mít před sebou nerovný terén a jeho úkolem bude během jízdy korigovat problematické lokality cesty a držet se maximálně do dvaceti centimetrů od původně vytyčené trasy. Později budou testovány pokročilejší funkce autonomního řízení, kdy bude rover sám využívat palubní výpočetní kapacity k hodnocení bezpečnosti terénu.

Panorama které GTM vytvořil při jedné ze svých prvních jízd

Panorama které GTM vytvořil při jedné ze svých prvních jízd
Zdroj: https://www.esa.int/

Důležitá zkouška, která GTM čeká v následujících týdnech, bude test nejzásadnějšího vědeckého přístroje na palubě, kterým je dvoumetrový vrták určený k odebírání vzorků z velké hloubky pod povrchem. Právě schopnost odebrat vzorek k analýze z až dvoumetrové hloubky pod povrchem je jedinečný experiment, který se na Marsu zatím ještě neprováděl. Celé zařízení je však poměrně komplikované, protože dvoumetrový vrták by se na vozítko nevešel vcelku. Zařízení tak musí postupně vrták skládat, provádět vrt a pak zase rozkládat. Od tohoto zařízení se očekává, že by mohlo potvrdit či vyvrátit dávnou existenci života na Marsu, jelikož dva metry pod povrchem je již prostředí chráněno před ničivým zářením, které dopadá na povrch Marsu a všechny dřívější stopy možného života likviduje. Dva metry pod povrchem by však mohly tyto stopy zůstat stále neporušené – pokud tam kdy byly.

Kosmický přehled týdne:

Stín Ingenuity při jednom ze svých předchozích letů

Stín Ingenuity při jednom ze svých předchozích letů
Zdroj: https://mars.nasa.gov/

Vrtulníček Ingenuity na Marsu se chystá na svůj sedmý let. Ten by měl proběhnout nejdříve v neděli (potvrzení nedorazilo do chvíle vydání tohoto Kosmotýdeníku), ale je možné, že poletí o pár dní později. Ať už poletí kdykoli, data a potvrzení dorazí na Zemi během následujících tří dnů po letu. Sedmý let bude pro vrtulníček znamenat uletět vzdálenost 106 metrů a přistát na novém místě. Bude to teprve potřetí, co bude Ingenuity přistávat na jiném místě než startoval a zároveň podruhé, kdy se přistane na místě, které si před tím neprohlédl z výšky při některém z předchozích letů. Místo toho NASA spoléhá na snímky, které z oběžné dráhy pořídila sonda MRO svoji kamerou HiRISE. To naznačuje, že vybraná lokalita je relativně plochá a bez velkých překážek.

Médii proletěla tento týden fotografie, na které je jeden z dochovaných ruských raketoplánu typu Buran počmárán graffiti. V hangáru v Kazachstánu, kam se pořádaly nelegální výpravy na prohlídku dvou těchto strojů, stojí dva exempláře již přes třicet let prakticky bez údržby. Uvnitř se nachází jednak takřka dokončený raketoplán se jménem Ptička a také testovací model OK-MT (OK-4M) určený k testování nástupu posádky, připojování k nosné raketě a podobně. Psali jsme o tom zde. Nyní se Dimitrij Rogozin – vedoucí státní korporace Roskomos – nechal slyšet, že hangár začal být od těchto dní střežen 24 hodin denně. Vzhledem k nevyjasněným majetkovým podmínkám prý začal také soud se soukromou osobou, která má být majitelem těchto raketoplánů. Rogozin k tomu řekl: „najednou nějak skončily v rukou soukromého občana Kazachstánu. Tato skutečnost je předmětem soudního šetření.“ Toto šetření by mělo trvat zhruba tři měsíce a poté se rozhodne, co s raketoplány dál. Oblast poškození graffiti na trupu raketoplánu bylo podle Rogozina natřeno.

Podívejte se na povedené snímky z úspěšného startu rakety Falcon 9 společnosti SpaceX z rampy 39A na Floridě. Raketa vynášela nákladní automatickou loď Dragon 2, jejíž náklad byl opravdu zajímavý. Krom nových solárních panelů pro ISS, o kterých bude ještě řeč, například i čerstvé ovoce, řadu experimentů a zásob pro stanici. Pokud se ptáte na ovoce, tak bychom tam našli jablka Gala, rajská jablíčka, anebo cibuli a avokádo.

Raketa Falcon 9 a nákladní loď Dragon 2 připraveny ke startu na rampě

Raketa Falcon 9 a nákladní loď Dragon 2 připraveny ke startu na rampě
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/spacex/

Devět motorů Merlin 1D při startu Falconu 9 s lodí Dragon 2

Devět motorů Merlin 1D při startu Falconu 9 s lodí Dragon 2
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/spacex/

Falcon 9 startuje s lodí Dragon 2 na misi CRS-22

Falcon 9 startuje s lodí Dragon 2 na misi CRS-22
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/spacex/

Přehled z Kosmonautixu:

V této rubrice na vás čeká přehled všech vydaných článků na webu Kosmonautix za uplynulý týden. Vydáváme minimálně dva články o kosmonautice denně, pojďme si je nyní připomenout. Začali jsme zprávou o tom, jak byla malým objektem zasažena Canadarm 2 na Mezinárodní kosmické stanici. Robotické paži se naštěstí nestalo nic vážného. Podívali jsme se také do kazašských stepí, kde byl vandaly poničen jeden z uložených ruských raketoplánů programu Buran. Zatímco na Kennedyho kosmickém středisku probíhá kompletování první rakety SLS k misi Artemis I, jinde ve Spojených státech utěšeně roste centrální stupeň pro misi Artemis II. V úterý vyšel třináctý díl seriálu, který sleduje pohnuté osudy nikdy nerealizované americké vojenské kosmické stanice MOL. ESA načala novou kreslenou sérii, která se po vzoru veleúspěšného seriálu o misi Rosetta Philae, věnuje misi Hera. Ani tento týden jsme vás neochudili o parádní přehled nových fotografií, které na Mezinárodní kosmické stanici vyfotografoval Thomas Pesquet. Ruští kosmonauti vystupovali během týdne do kosmického prostoru a jejich EVA jste mohli sledovat živě. Vyšel také pravidelný měsíční video seriál, který přináší přehled nejzajímavějších kosmonautických událostí v uplynulém měsíci – Vesmírné výzvy. V rámci příprav dlouhodobých kosmických misí probíhá už více než padesát let výzkum zaměřený na problematiku dlouhodobého pobytu člověka v izolaci. Nyní tyto výzkumy pomáhají sledovat, jaký má dopad izolace v době pandemie na člověka. Ke konci týdne jsme mohli společně sledovat Živě a česky start rakety Falcon 9, která vynášela automatickou nákladní loď Dragon 2. Velmi pozitivní zpráva přišla z NASA, která v rámci programu Discovery vybrala k realizaci hned dvě kosmické mise k Venuši. V sobotu jsme zase Živě a česky mohli sledovat přílet nákladní lodě Dragon 2 k Mezinárodní kosmické stanici s cenným nákladem nových solárních panelů iROSA. Americká sonda Juno, která v těchto chvílích stále oblétá planetu Jupiter, se chystá na blízký průlet kolem měsíce Ganyméd. Dočkali jste se také nového dílu seriálu Vesmírná technika. V neděli jsme pro vás připravili Živě a česky komentovaný start rakety Falcon 9 s telekomunikační družicí SXM-8.

Snímek týdne:

Dnešní snímek sice nebude nejkvalitnější, ale rozhodně si pozici ve snímku týdne zaslouží. Vidíme na ní do nákladního trunku nákladní lodi Dragon 2 společnosti SpaceX, která tento týden úspěšně vzlétla do kosmického prostoru a v sobotu zadokovala u Mezinárodní kosmické stanice. V nákladním trunku jsou uskladněny nové solární panely pro kosmickou stanici s označením iROSA. Je to cenná dodávka pro zvýšení dostupné energie na kosmické stanici.

Solární panely iROSA v nákladním trunku lodi Dragon 2 po oddělení od horního stupně rakety

Solární panely iROSA v nákladním trunku lodi Dragon 2 po oddělení od horního stupně rakety
Zdroj: https://www.spaceflightinsider.com/

Video týdne:

Evropská kosmická agentura zveřejnila video, které prezentuje budoucí plány na osídlení Měsíce. Tento návrh byl vytvořen světově uznávanou architektonickou firmou Skidmore, Owings & Merrill a reprezentuje možnou podobu stavby základny, včetně navržených interiérů. Zajímavé je sledovat i způsob dopravy jednotlivých částí základny. ESA zde počítá jak se stanicí Gateway, tak i s univerzálním relativně malým nákladním landerem, který bude pravidelně přivážet jednotlivé nafukovací moduly povrchové stanice. Model této stanice je nyní vystaven na bienále v Benátkách. Návrh vycházel z dřívější vize ESA Moon Village, kosmická agentura již dlouhou dobu prezentuje dlouhodobou vizi stavby udržitelné základny na Měsíci.

Zdroje informací:
https://www.esa.int/
https://mars.nasa.gov/
http://www.esa.int/
https://tass.ru/kosmos/
Zdroje obrázků:

https://mars.nasa.gov/images/mepjpl/Mars_Perseverance_HNM_0091_0675019235_723ECM_N0060001HELI04636_0000A0J.png
https://images.ctfassets.net/pjshm78m9jt4/6Ju7Q6sZGC9GTkly9U0gPb/628b0f9e330f0b5ae297f50405ee9392/GTM_on_a_side_slope_pillars.jpeg?fm=jpg&fit=fill&w=650&h=867&q=80
https://egypt.in-24.com/temp/resized/medium_2021-06-04-4b40a874c0.jpg
https://scx1.b-cdn.net/csz/news/800a/2021/exomars-rover-twin-beg.jpg
https://www.esa.int/var/esa/storage/images/esa_multimedia/images/2021/06/gtm_takes_navcam_panorama_in_mars_terrain_simulator/23335593-1-eng-GB/GTM_takes_NavCam_panorama_in_Mars_Terrain_Simulator_pillars.png
https://www.esa.int/var/esa/storage/images/esa_multimedia/videos/2021/06/roving_in_the_mars_terrain_simulator/23335848-1-eng-GB/Roving_in_the_Mars_Terrain_Simulator_pillars.png
https://www.spaceflightinsider.com/wp-content/uploads/2021/06/E2-o4AfWEAIl7sp-655×361.jpg
https://www.flickr.com/photos/spacex/with/51225482053/

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “Kosmotýdeník 455 (31.5. – 5.6.)”

  1. Pavel Kralicek napsal:

    Krasne video! Doufam, ze Starship neskonci ve slepe ulicce, protoze na vybudovani infrastruktury zobrazene ve videu je to idealni prostredek (mozna jediny realne zaplatitelny vzhledem k nutnemu poctu letu). Kdyz se ESA zameri na habitaty, Japonsko na rovery a NASA na dopravu (Starship/Orion), Gateway a celkovou koordinaci, bylo by to idealni.

  2. Milan Marik napsal:

    Video týdne jsem zhlédl hned dvakrát. Je krásné, že se nejedná o sci-fi, ale opravdové plány kosmické agentury, ať jsou jakkoliv vzdálené. Díky za další skvělé počtení k nedělním obědu.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.