Vesmírná technika: Návratový modul SA lodí Vostok

VT_2021_22 zdroj: Roskosmos

V minulém díle jsme si popsali servisní modul PO a dnes nás čeká návratový modul, ve kterém kosmonauti při misích programu Vostok pobývali během letu na oběžné dráze. Posvítíme si nejen na konstrukci tohoto modulu, ale také na systémy, které zajišťovaly optimální podmínky. Řeč bude ale také o specifickém systému přistávání pomocí vystřelovacího křesla a samostatných padáků.

Pokud Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku pořadu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

Vesmírná technika vychází na MALL.TV každý pátek .

Kromě Vesmírné techniky najdete na internetové televizi MALL.TV i další pořady Kosmonautixu. Každý den zde vycházejí Vesmírné zprávy, které informují o dění v kosmonautice. Také zde najdete živě a česky komentované přímé přenosy startů raket pod názvem Vesmírné starty.

Pokud si chcete prohlížet tyto pořady přímo v aplikaci na svém telefonu, tabletu nebo na chytré televizi, zde je návod jak naladit MALL.TV

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

4 komentářů ke článku “Vesmírná technika: Návratový modul SA lodí Vostok”

  1. Maniak napsal:

    Takže první kdo úspěšně dokončil kosmický let byl Alan Shepard (suborbitalni) a John Glen (orbitální)?

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Pokud by se bralo to sporné pravidlo o přistání v kabině, kde se startovalo, tak ano. Ale bylo opravdu nesmyslné (vycházelo z éry letadel a mělo zabránit tomu, aby se letadla konstruovala na hraně k překonání rekordů a piloti se z nich před havárií nemuseli katapultovat) a naštěstí neplatí.

      • Maniak napsal:

        Však jo. Gagarinovi nikdo neupírá, že byl hrdina, jako první se podíval do vesmíru, jako první obletěl Zemi. Jediné, co rozporuji, že nedokončil řádně let, zakončil jej nouzovým opuštěním kabiny, která nebyla konstruovaná k přistání. 🙂

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Jelikož šlo o plánované opuštění lodi, se kterým se dopředu počítalo, tak bych i jeho let označil, jak píšete, za „úspěšně dokončený“. To opuštění kabiny nebylo nouzové, ale od začátku plánované. Byla to přirozená součást přistávacího procesu.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.