ŽIVĚ: Ruský výstup z ISS

V 07:20 SELČ, začal na Mezinárodní kosmické stanici výstup do volného kosmického prostoru VKD 48. Výstup začal pro mnohé netradičně ráno, je to dáno tím, aby probíhal v průběhu pracovní doby řídícího kosmického střediska CUP v Koroljovu. Je tedy zřejmé, že se jedná o výstup z ruského segmentu stanic ISS, konkrétně z modulu Poisk. Výstupu se účastní kosmonauti Pjotr Dubrov a Oleg Novickij, pro oba je to první zkušenost. V průběhu výstupu, který má trvat 6 hodin a 50 minut na ně čeká 37 úkolů. Aby bylo možné kosmonauty při výstupu snadno odlišit, má na skafandru Orlan č. 5 červené pruhy Novickij, Dubrov na skafandru Orlan č. 4 pruhy modré.

Orlan č. 4 je na ISS používán od srpna 2017 a aktuálně má za sebou 6 výstupů v délce 44 hodin, 5 minut a 48 sekund. Orlan č. 5 je používán od srpna 2018 a má za sebou 4 výstupy v souhrnné délce 28 hodin, 19 minut a 48 sekund. Hlavními úkoly VKD 48 je výměna regulátoru č. 1 na modulu Zarja či přesun manipulátoru Strela na modul Poisk. Dále pak vymontování antény a komunikační elektroniky systému Kurs-P z modulu Pirs a jeho instalace na nadirový dokovací uzel modulu Zvezda. Na modul Poisk budou instalovány experimenty Test a Vynoslivosť. Kosmonauti budou také čistit okna a pátrat po prasklinách.

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/E22lATSWYAEMtBE?format=jpg&name=4096×4096

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Jeden komentář ke článku “ŽIVĚ: Ruský výstup z ISS”

  1. Michal Václavík VIP napsal:

    Ruští kosmonauti Oleg Novickij a Pjotr Dubrov ukončili v 15:12 SELČ výstup do volného kosmického prostoru VKD 48. Výstup začal v 7:53 SELČ a trval celkem 7 hodin a 19 minut, za kterých stihli kosmonauti splnit všechny úkoly. Další výstup čeká stejnou dvojici za 2 až 3 měsíce.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.