Centrální stupeň pro Artemis II roste

24. května se expertům z NASA podařil důležitý krok na cestě k misi Artemis II – došlo k plnému spojení tří na sebe umístěných částí, které budou tvořit horní část centrálního stupně. NASA spolu s firmou Boeing, která je pro centrální stupeň hlavním dodavatelem, spojila na Michoud Assembly Facility v New Orleans přední lem, kyslíkovou nádrž a intertank. Abychom byli přesní – aktuálně se spojovala pouze kyslíková nádrž s horním lemem – už od 28. dubna je totiž tato nádrž spojena s intertankem. Spojení všech tří dílů, které tvoří horní sestavu centrálního stupně, představuje první významné sestavení dílů pro pilotovanou misi Artemis II, při které raketa SLS poletí podruhé.

Připojování horního lemu.

Připojování horního lemu.
Zdroj: https://images-assets.nasa.gov/

Na techniky nyní čeká dokončení vybavení vytvořené struktury a integrace všech důležitých systémů. Aktuálně vzniklá horní sestava měří na výšku 20 metrů, což je ale jen malá část celkové velikosti centrálního stupně. Po kompletním sestavení vznikne stupeň vysoký 64 metrů, který tvoří pět hardwarových dílů.

Kyslíková nádrž se bude nacházet v horní části stupně a dokáže pojmout 742 000 litrů kapalného kyslíku o teplotě -182°C. Přední lem a intertank oproti tomu dostanou za úkol nést avioniku, letové počítače a elektronické systémy nutné pro správný chod rakety.

Vznik horní sestavy centrálního stupně SLS pro misi Artemis II.

Vznik horní sestavy centrálního stupně SLS pro misi Artemis II.
Zdroj: https://images-assets.nasa.gov/

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/…/maf_20210524_cs2_fwdskrt_fwdjoinstack_epb_070.jpg
https://images-assets.nasa.gov/…/MAF_20210524_CS2_FSFwdJoin21~large.jpg
https://images-assets.nasa.gov/…/MAF_20210524_CS2_FSFwdJoin25~large.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.