Kosmotýdeník 326 (10.12. – 16.12.)

Do konce roku zbývají již jen necelé tři týdny. Pojďte se nyní na řádcích Kosmotýdeníku ohlédnout za tím, co nám přinesla kosmonautika v tom týdnu, který právě končí. Hlavním tématem tentokrát bude malý raketoplán VSS Unity od Virgin Galactic, který v rámci svého posledního rekordního letu nesl na palubě také velmi zajímavou vědu. Podíváme se však i na fotografie z ruské vycházky EVA, zamíříme se podívat na přepravu zkušebního exempláře vodíkové nádrže pro SLS a mnoho dalšího. Přeji vám dobré čtení a hezkou neděli.

VSS Unity posloužila vědě NASA

VSS Unity 80 kilometrů nad Zemí

VSS Unity 80 kilometrů nad Zemí
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Třináctého prosince se pro společnost Virgin Galactic uskutečnil velmi důležitý a úspěšný test, při kterém dosáhl jejich malý raketoplán VSS Unity výšky přes 80 kilometrů nad Zemí. Virgin by s těmito stroji chtěla vozit turisty na krátké lety na hranici kosmického prostoru, při kterých cestující zažijí pár minut ve stavu mikrogravitace a prohlédnou si zakřivení naší planety. To, co se může zdát jako poměrně nezajímavá turistická atrakce, se však rozhodla využít NASA a dala projektu a poslednímu testu smysl. Na palubě totiž byly čtyři velmi zajímavé vědecké experimenty. Pro Virgin Galactic to byla první spolupráce s NASA. Pojďme se podívat, co se na palubě dělo za vědu.

Vědecký náklad pro VSS Unity připravila NASA v rámci programu Flight Opportunities program, který má právě využívat nejen okřídlené stroje schopné poskytnout několik minut stavu mikrogravitace pro vědecké účely. V rámci aktuálního letu získaly vědecké přístroje cenná data, která se dají využít k dalšímu výzkumu, který bude třeba již na oběžné dráze. Výsledky z těchto několikanásobně levnějších letů mohou určit priority takových výzkumů a správné cesty k tomu, aby na oběžné dráze probíhal výzkum pokročilý, který poskytne lepší výsledky.

„Aktuální přidání SpaceShipTwo na rozšiřující se seznam prostředků, které jsou schopny suborbitálního výzkumu, je vzrušující,“ uvedl Ryan Dibley, manažer kampaní letových příležitostí ve výzkumném středisku Armstrong Flight Research NASA v Edwardsově základně v Kalifornii. „Lehce a ekonomicky dostupný suborbitální výzkum velmi prospívá technologickému rozvoji pro širší vědeckou a zájmovou komunitu.“

COLLIDE zkoumá reakce prachu ve stavu mikrogravitace

COLLIDE zkoumá reakce prachu ve stavu mikrogravitace
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Plánované technologické demonstrace na lodích SpaceShipTwo by mohly pomoci při průzkumných misích i mimo nízkou oběžnou dráhu Země. NASA má nyní ambici vrátit se trvale na Měsíc a spousta těchto drobných a levných jednotlivých výzkumů může ušetřit lidi a prostředky pro náročné zjišťování výsledků za pomoci velkých kosmických misí. Jedním z takových výzkumů je experiment Collisions Into Dust Experiment (COLLIDE). Cílem experimentu je zmapovat chování prachových částic na površích planet a dalších těles. Suborbitální lety umožnily Joshu Colwellovi, který je hlavním vedoucím experimentu a jeho týmu shromáždit data užitečná pro návrh prvních kolonizačních staveb na Měsíci, Marsu i jinde.

Právě přítomnost jemného prachu na asteroidech, anebo třeba na Měsíci, je velkou výzvou pro budoucí robotické mise i pro případné první kolonizátory. Částice mohou poškodit hardware a kontaminovat stanoviště. Pochopení dynamiky prachu by NASA mohlo pomoci navrhnout lepší nástroje a systémy pro budoucí průzkumné mise.

Během letu VSS Unity COLLIDE simuloval povrch malé planetky. Na kamery s vysokým rozlišením byly zaznamenávány reakce prachu ve stavu mikrogravitace. „Chceme vidět, jak se prach v mikrogravitaci chová, když dojde k dopadu nějakého tělesa na povrch. Jak rychle prach reaguje, jakou létá rychlostí? Jak jemně musíte dosednout, abyste nerozvířil příliš prachu? Pokud dosednete na těleso příliš tvrdě a rozvíříte prach, jak dlouho budete čekat, než se prach zase usadí? To jsou otázky, které řešíme.“ Vysvětlil Colwell.

Na Zemi nejsou tyto problémy tak závažné, ale během kosmických misí, kdy jste zcela závislí na dostupné technice a složité mechanice, ať už samotného stroje, nebo třeba skafandru, jsou takové věci zcela zásadní.

COLLIDE jsme vám tedy popsali. Jaké byli tři zbylé experimenty na palubě VSS Unity?

Vibrační platforma zkoumá vibrace při startu rakety

Vibrační platforma zkoumá vibrace při startu rakety
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Microgravity Multi-Phase Flow Experiment for Suborbital Testing: Tento experiment řeší práci systémů pro podporu života v uzavřených objektech a ve stavu mikrogravitace. Cílem je zjistit mechaniku a zajistit si potřebné zkušenosti při oddělování kapalin a plynů ve stavu mikrogravitace od sebe. Tato technologie by mohla najít využití také během těžby zdrojů přímo na daném místě v energetických systémech, přenosu pohonných hmot a dalších oblastech.

Validating Telemetric Imaging Hardware for Crew-Assisted and Crew-Autonomous Biological Imaging in Suborbital: tento experiment zkoumá, jak si jednou budou astronauti během dlouhých misí do vzdálených částí sluneční soustavy, sami pěstovat jídlo. Jde o studium růstu rostlin ve stavu mikrogravitace. Experiment využívá biologický fluorescenční zobrazovací přístroj navržený ke shromažďování údajů o biologické odezvě rostliny nebo její rostlinné tkáně na stav mikrogravitace.

Vibration Isolation Platform: Poslední experiment zkoumá odolnost různých konstrukcí, využitelných pro budoucí kosmické lodě. Hlavním účelem výzkumu jsou zejména vibrace, které generuje aktivní motor a schopnost konstrukcí těmto vibracím odolat. Jde o získání zkušeností pro stavbu nových kosmických i suborbitálních lodí a jejich opakované užití.

Kosmický přehled týdne:

Dalo by se napsat: Přesun týdne. Kvalifikační nádrž rakety SLS na kapalný vodík byla totiž přesouvána z Michoud Assembly Facility v New Orleans na člun Pegasus. Ještě před tím byla spojena se simulátory intertanku a motorové sekce. Nyní je z ní pořádný kousek a to jí oproti podobě finálního centrálního stupně chybí ještě nádrž na kapalný kyslík. Na člunu Pegasus nyní nádrž zamíří do MSFC (Huntsville). V cíli cesty ji čeká simulování namáhání, které skutečný hardware pro raketu podstoupí během startu. Níže se podívejte na fotografie z převozu.

Příprava certifikační nádrže na kapalný vodík k převozu

Příprava certifikační nádrže na kapalný vodík k převozu
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Certifikační nádrž SLS před naložením na Pegasus

Certifikační nádrž SLS před naložením na Pegasus
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Nakládání na člun Pegasus

Nakládání na člun Pegasus
Zdroj: https://images-assets.nasa.gov/

Během týdne proběhl výstup do otevřeného kosmického prostoru z Mezinárodní kosmické stanice. Rusové Oleg Kononěnko a Sergej Prokopjev 11. prosince uskutečnili šestihodinový výstup, jehož cílem bylo odebrání vzorků z poškozeného orbitálního modulu Sojuzu MS-09. Kosmonauti museli rozstříhat protimeteorickou a tepelnou ochranu lodi, aby se dostali k místu, kde je nyní zalepená díra. Z té odebrali vzorky, které projdou zkoumáním, aby se definitivně odhalilo, kdy byla díra vytvořena. Celý výstup sledoval také evropský astronaut Alexander Gerst, který pořídil perfektní snímky. Naleznete je níže.

Ruští kosmonauti u lodě Sojuz MS-09

Ruští kosmonauti u lodě Sojuz MS-09
Zdroj: https://www.flickr.com/

Práce na Sojuzu MS-09

Práce na Sojuzu MS-09
Zdroj: https://www.flickr.com/

Detailní pohled na hledí ruského kosmonauta při práci na Sojuzu MS-09

Detailní pohled na hledí ruského kosmonauta při práci na Sojuzu MS-09
Zdroj: https://www.flickr.com/

Jedna krátká zpráva z přípravy soukromých pilotovaných letů. Nový termín startu prvního, zatím stále ještě nepilotovaného, letu lodi Crew Dragon od SpaceX, byl firmou i NASA potvrzen na 17. ledna příštího roku.

Dnes v 7:33 SEČ úspěšně odstartovala raketa Electron společnosti RocketLab. Šlo o misi ELaNa-19, při které letělo do vesmíru 13 cubesatů o váze 78 kilogramů. Jednalo se o vůbec první start komerční orbitální rakety, který je vyhrazený právě pouze cubesatům. Doposud cubesaty vždy tvořily sekundární náklad pro větší mise. Electron tak zahajuje novou éru pro malé družice.

Oddělení aerodynamického krytu rakety Electron

Oddělení aerodynamického krytu rakety Electron
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Přehled z Kosmonautixu:

Zde již tradičně naleznete seznam všech článků, které jsme na Kosmonautixu za poslední týden vydali. Píšeme minimálně dva články denně. Pojďme si je připomenout. Začali jsme zlehka pozvánkou na prosincovou Kosmoschůzku. Začali jsme pro vás sledovat a překládat nový seriál ESA o přípravě a stavbě sondy Solar Orbiter. První díl se zaměří na velmi zajímavou anténu. I kosmické lodě občas musí projít očistou, v tomto případě skutečně jen fyzickou, protože Orion se sice vykoupal, ale kvůli zkouškám. V úterý jsme vám již tradičně připravili další díl seriálu o sovětské a později ruské stanici Mir. Živě jste mohli sledovat ruskou vycházku EVA z Mezinárodní kosmické stanice, při které kosmonauti odebírali vzorky z provrtaného modulu lodi Sojuz. Po Voyageru 1 je i stále funkční Voyager 2 v mezihvězdném prostoru! Připravili jsme pro vás také pozvánku na živě vysílaný start rakety Electron, nicméně počasí nakonec start zhatilo. Sonda OSIRIS-REx se u planetky Bennu sotva usadila a již přináší první vědecké poznatky. V rámci příprav na lety rakety SLS probíhal další test motoru RS-25, nicméně při tomto testu došlo vinou chyby pozemního hardwaru k malému požáru a zastavení testu. Projekt stanice u Měsíce nabírá stále jasnějších kontur a momentálně se zvažuje, že již v roce 2024 by na této stanici mohli být astronauté. Virgin Galactic při dalším testu svého malého raketoplánu VSS Unity poprvé vyletěla nad hranici 80 kilometrů nad Zemí, což americké letectvo považuje za hranici kosmického prostoru. Společnost SpaceX čeká ještě jeden start v letošním roce. Start velmi zajímavý, při kterém Falcon 9 vynese nový exemplář systému GPS. Čína se v příštím roce pokusí jako vůbec první stát přistát na odvrácené straně Měsíce. Jaké jsou další plány Říše středu? Na závěr týdne jsme pro vás v neděli ráno připravili Živě a česky komentovaný přenos ze startu rakety Electron společnosti RocketLab s misí ELaNa-19, která nesla několik cubesatů.

Snímek týdne:

Kamera HiRISE na marsovské sondě MRO vyfotografovala lander InSight z oběžné dráhy. Neuvěřitelný záběr nám ukazuje nejen sondu samotnou, ale také začerněnou oblast s odfouknutým prachem kolem InSight, která je památkou na motorické přistání. Sonda vyfotila i backshell a padák a také tepelný štít.

InSight vyfotografovaná sondou MRO

InSight vyfotografovaná sondou MRO
Zdroj: https://static.uahirise.org/

Video týdne:

Videem týdne se stává rekordní let VSS Unity od Virgin Galactic. Tento stroj poprvé dosáhl hranice 80 kilometrů nad Zemí a hlavní motor byl v chodu 58 sekund.

Zdroje informací:
https://www.nasa.gov/
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/…/Four_NASA_Sponsored_Experiments_Set_to_Launch
https://www.flickr.com/photos/astro_alex/with/45573442814/
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/vibrationplatform.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/stmd-flightops_primecollide.gif
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/maf_20181214_p_lh2_sta_roll_out-750_0.jpg
https://images-assets.nasa.gov/…LH2%20STA%20Roll%20Out-1561~medium.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/maf_20181210_p_lh2_sta_breakover-_625_1.jpg
https://static.uahirise.org/images/2018/details/cut/ESP_058005_1845-lander-full-res.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

5 komentářů ke článku “Kosmotýdeník 326 (10.12. – 16.12.)”

  1. Alois napsal:

    InS krom toho posílá denně kvalitní barevné snímky okolí a komponentů sondy. Ovšem kamera, která pořídila první snímek ne a ne se zbavit údajného “ průhledného “ krytu, že by to bylo pouhé zaprášení optiky a žádný kryt ?

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.