Kosmotýdeník 534 (5.12. – 11.12.)

Dalších sedm dní uteklo a Česká republika už během krátké doby získala druhého možného kandidáta, který se možná podívá do kosmického prostoru! My si však shrneme i řadu dalších událostí, které týden přinesl. V hlavním tématu se podíváme na poslední pohled na družici Meteosat třetí generace, která má naději být revolucí pro předpověď počasí. V dalších tématech se zaměříme na start čínské rakety z oceánské lodi, či dohodu ESANASA o vynesení vozítka Rosalind Franklin na Mars. Přeji vám dobré čtení a pěknou neděli.

Nadupaný Meteosat uzavřen do aerodynamického krytu

Uzavírání nákladu s Meteosatem třetí generace pod aerodynamický kryt rakety Ariane 5Zdroj: https://www.esa.int/

Uzavírání nákladu s Meteosatem třetí generace pod aerodynamický kryt rakety Ariane 5 Zdroj: https://www.esa.int/

V přípravě na start je první exemplář třetí generace družic Meteosat (MTG-I1), které jsou nepostradatelným evropským pomocníkem pro řadu aplikací v předpovědi počasí. O družici jsme psali už zde. Nyní se tým na evropském kosmodromu v Kourou ve Francouzské Guyaně rozloučil s touto družicí a stal se tak poslední skupinou lidí, která tento výkvět moderní techniky spatřila na vlastní oči. Družice totiž byla uzavřena do aerodynamického krytu rakety Ariane 5. Start je naplánován už na 13. prosince.

Od svého příletu na kosmodrom v polovině října procházela družice MTG-I1 vším, co je třeba k její přípravě na start. To zahrnuje obrovské množství pečlivých kontrol, aby bylo potvrzeno, že všechny její součásti jsou v pořádku. Následoval poměrně nebezpečný úkol družici naplnit dvěma tunami těkavého paliva a vyzdvihnout ji a připojit k poslednímu stupni Ariane 5.

Souběžně probíhala montáž sekundárního nákladu, družic Intelsat Galaxy 35 a 36. Ty byly připevněny na deployer Sylda, který pak následně slouží jako kryt i pro družici Meteosat. Celá tato sestava (Sylda + družice Galaxy) byla vyzdvižena do výšky téměř 80 metrů a velmi opatrně spuštěna nad družici MTG-I1. Ariane 5 je zajímavá tím, že družice jsou nakládány nad sebe. Právě zmíněný deployer Sylda umožňuje toto štosování družic na sebe. Jedná se vlastně o dutý válec s vypouštěcím deployerem na vrcholu. Dutý válec překryje spodní družici upevněnou na posledním stupni a nejdříve zajistí vypuštění družice (či družic) na vrcholu.

Náklad uzavřen pod kryt a společně s druhým stupněm je připojován k raketě Ariane 5

Náklad uzavřen pod kryt a společně s druhým stupněm je připojován k raketě Ariane 5
Zdroj: https://www.esa.int/

Poté už následovala instalace aerodynamického krytu. Ten bude odhozen v čase zhruba tři minuty po startu, kdy se raketa nachází ve výšce asi 110 km nad povrchem Země. Zde jsou již účinky proudění vzduchu minimální. Přibližně 30 minut po startu budou družice Galaxy uvolněny a vydají se na cestu na geostacionární dráhu. Za dalších pět minut poté dojde k odhození deployeru a zároveň krytu druhé družice Sylda, čímž se odhalí MTG-I1. Nakonec se uvolní upínací pás, který družici drží, a MTG-I1 se vydá na svoji cestu na geostacionární dráhu. Význam, novinky a řadu zajímavosti o zpracování dat z této družice probral na svých stránkách slovenský hydrometeorologický ústav.

Vedoucí programu Meteosat Paul Blythe k tomu řekl: „Byl to velmi emotivní okamžik. Vývojem a stavbou družice jsme strávili více než 12 let, takže loučení s ní je významným milníkem, protože ji už nikdy přímo neuvidí lidské oči. Skutečné rozloučení nás samozřejmě čeká až příští týden, až uvidíme start rakety. Celá přípravná předstartovní kampaň proběhla opravdu dobře, a to díky úzké spolupráci mezi jednotlivými týmy, které se na ní usilovně podílely.“

Nyní, když je MTG-I1 bezpečně uložen v krytu, je dalším krokem generální předstartovní zkouška startu, při níž bude nacvičováno odpočítávání, včetně vlastní sekvence zapnutí družice. Celé to trvá přibližně tři hodiny. „Vyvezení rakety Ariane 5 na startovací rampu s naším drahocenným nákladem proběhne v pondělí, tedy den před startem.“

Schéma startu rakety Ariane 5 a vypuštění nákladu

Schéma startu rakety Ariane 5 a vypuštění nákladu
Zdroj: https://www.esa.int/

MTG-I1 je první ze šesti družic tvořících kompletní systém MTG, který bude v příštích 20 letech poskytovat kritická data pro předpověď počasí. V plném provozu budou misi tvořit dvě družice MTG-I a jedna družice MTG (MTG-S), která bude pracovat v tandemu. Družice MTG-I nesou dva zcela nové přístroje, flexibilní multispektrální kameru (FCI) a první kameru určenou ke sledování blesků (LI). Ty mají poskytovat vysoce kvalitní data pro lepší předpověď počasí.

FCI má více spektrálních kanálů a je schopen snímat ve vyšším rozlišení ve srovnání se současným přístrojem na Meteosatu druhé generace. LI nabízí zcela novou schopnost pro evropské meteorologické družice. Bude nepřetržitě monitorovat více než 80 % zemského disku z hlediska bleskových výbojů, které se odehrávají buď mezi mraky, nebo mezi mraky a zemí. Tyto zcela nové přístroje umožní detekovat silné bouře v jejich raných fázích, a budou tak klíčové pro vydávání včasných varování.

Družice MTG-I nesou také dva vědecké přístroje pro sběr dat z vědeckých majáků na Zemi a pro pátrací a záchranné akce, při kterých budou detekovat nouzové majáky. Mise MTG je výsledkem spolupráce společnosti Eumetsat a agentury ESA. ESA je zodpovědná za vývoj a nákup šesti družic MTG. Eumetsat definuje systémové požadavky, vyvíjí pozemní systémy, obstarává služby startu, provozuje družice a zpřístupňuje data uživatelům.

Kosmický přehled týdne:

Netradiční start uskutečnila Čína, když z lodě Tai Rui uzpůsobené ke startům nosných raket, vypustila raketu Jielong-3. Náklad, který byl při startu vypuštěn, tvořilo 14 menších družic. Osm z těchto družic byly družice Jilin Gaofen. Tyto družice jsou součástí systému družic dálkového průzkumu Země, který provozuje společnost Chang Guang Satellite Technology, jež je součástí Čínské akademie věd (CAS). Dále byla vynesena jedna mírně odlišná družice z konstelace Jilin. Družice Jilin-1 01A01 bude využívána k různým účelům v závislosti na potřebě konstelace a může sloužit k dálkovému průzkumu Země nebo k navigaci. Konstelace Jilin slouží k pozorování Země a sběru dat v mnoha oblastech, jako je geografie a průzkum Země, monitorování oceánů a výzkum atmosféry.

Dalším nákladem byla družice konstelace Tianqi. První start z této konstelace proběhl v roce 2018 a družice slouží na nízké oběžné dráze jako komunikační síť, která bude zajišťovat komunikaci prostřednictvím internetu věcí. Celá konstelace má zahrnovat 38 družic na LEO, jejichž cílem je zlepšit konektivitu pro průmysl v Číně. Dále byla vynesena školní družice Fengtai Shaonian 2, tři družice pro sledování Země Dongpo, přijímač automatického identifikačního systému (AIS) HEAD 2H, dvě družice pro sledování Země Jinzijing a výzkumná družice Huoju 1-01.

Raketou pro tento start byla Jielong-3 (Smart Dragon 3). Jedná se o druhou raketu, která odstartovala se jménem Jielong a první s označením čísla 3. V srpnu 2019 byla vypuštěna raketa Jielong-1 v rámci programu, který měl za cíl umožnit rychlé a finančně efektivní starty. Start byl potvrzen jako úspěšný a od té doby žádná další raketa Jielong-1 nevzlétla. Původně existovaly plány na Jielong-2. Nicméně vývoj 21 metrů vysoké rakety byl v září 2021 zrušen ve prospěch větší trojky. Jielong-3 má výšku 31,8 metru a její průměr je přibližně 2,65 metru. Je plánována pro vynášení nákladu o hmotnosti až 1 500 kg na sluneční synchronní oběžnou dráhu (SSO), přičemž hmotnost nákladu ze sobotního startu není známa. Je uzpůsobena zejména pro starty z námořních lodí, jako je DeBomethane-powered 3, nebo při současném startu použitá Tai Rui.

Raketa Jielong-3 na lodi Tai Rui

Raketa Jielong-3 na lodi Tai Rui
Zdroj: https://www.nasaspaceflight.com/

ESA připravuje s NASA dohodu o vzájemné spolupráci v rámci projektu ExoMars a dopravy vozítka Rosalind Franklin na Mars. Zatímco NASA poskytne nosnou raketu (Falcon Heavy či Vulcan), Evropa zajistí stavbu nové přistávací plošiny. Vozítko by tak k Marsu mohlo vyrazit v roce 2028. Důvodem nové dohody je ruská invaze na Ukrajinu, kvůli které Evropa přerušila s Ruskem spolupráci. Evropské vozítko tak přišlo o přistávací plošinu a raketu. Obojí měla zajišťovat ruská strana. Nyní tedy svitla naděje pro unikátní vozítko s dvoumetrovým vrtákem, které nám může o historii a současnosti Marsu prozradit opravdu hodně.

Přehled z Kosmonautixu:

Jako obvykle i tentokrát zde naleznete přehled všech témat, kterým jsme se věnovali v podobě článků. Vydáváme minimálně dva články o kosmonautice denně, pojďme si je nyní připomenout. Týden jsme začali novým dílem pořadu Vesmírná technika, který se věnoval motorům RD-170. Tento rok je pro Českou republiku skutečně kosmický. V přípravě je další česká družice, která má být zatím největší ze všech. Společnost Ball Aerospace je jednou z firem, které se podílí na přípravě amerického dalekohledu Nancy Grace Roman Space Telescope. Ti nyní připravili důležitý optický prvek pro tento stroj. Chystal se start japonského lunárního landeru HAKUTO-R, který při svém letu využije evropských sledovacích stanic. Nová poměrně velká tištěná raketa Terran 1 vyrazila poprvé na startovní rampu. S tím jak se blíží delší přítomnost člověka na Měsíci, musí se vyvinout celá řada nástrojů, které budou schopny fungovat i v extrémních podmínkách lunární noci. Výroba rakety SLS projde inovacemi, které zefektivní její výrobu a tedy i rychlost stavby jednotlivých exemplářů. V letech 2024 a 2026 dojde k vypuštění dalších šikovných environmentálních družic řady Sentinel. ESA pro ně nyní zajistila nosiče, které se postarají o jejich vynesení. Živě a česky jsme tento týden mohli sledovat start rakety Falcon 9, která vůbec poprvé vynášela družice konstelace OneWeb. K čemu je experiment BioNutrients? Na tuto otázku jsme vám odpověděli v článku plném kvasinek a úvah o budoucím kosmickém stravování. Připravovaný teleskop NEO Surveyor hlásí dobré zprávy, po posouzení celého projektu postupuje do další fáze přípravy. Další Čech se chystá na možnou výpravu do kosmického prostoru! Poněkud nečekaně se jím stal Yemi A.D., který se bude účastnit letu lodě Starship kolem Měsíce v rámci mise DearMoon. Představili jsme vám celou posádku. V neděli jsme pak připravili Živě a česky komentovaný přenos ze startu rakety Falcon 9, při kterém byla vynesena japonská lunární mise HAKUTO-R, jejímž cílem je přistát na Měsíci.

Snímek týdne:

Ve čtvrtek před půlnocí odstartoval z Floridy Falcon 9, který poprvé vynášel várku družic konstelace OneWeb. Start probíhal během západu slunce a ze startu a také z přistání, které probíhalo na pevnině, vzešla řada skvělých fotografií, které se stávají snímky týdne.

Start rakety Falcon 9 s družicemi OneWeb

Start rakety Falcon 9 s družicemi OneWeb
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/spacex/

Práce korekčních motorků prvního stupně Falconu 9

Práce korekčních motorků prvního stupně Falconu 9
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/spacex/

Přistání prvního stupně na Floridě

Přistání prvního stupně na Floridě
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/spacex/

Video týdne:

Velmi nečekané oznámení, které tento týden přišlo, potvrdilo, že Česká republika zažívá kosmický rok. Po ohlášení Aleše Svobody, který se stal záložníkem týmu astronautů ESA, se objevil další Čech, který se možná podívá do kosmického prostoru. Zatímco Aleš je profesionál, tentokrát půjde o turistu, tanečníka a kreativce Yemiho A.D., který skvěle reprezentuje Českou republiku v zahraničí. Právě on byl vybrán z téměř milionu kandidátů do devítičlenné posádky mise DearMoon, při které loď Starship obletí Měsíc. Termín v roce 2023 je sice až přespříliš ambiciózní, ale další roky už by to mohlo vypadat lépe. Jeho profilové video přikládáme jako video týdne.

Zdroje informací:
https://www.esa.int/
https://www.nasaspaceflight.com/

Zdroje obrázků:
https://www.esa.int/…/meteosat_third_generation/MTG-I1_never_to_be_seen_again
https://www.nasaspaceflight.com/…4275-8141-5D8F662843D6-1920×1222.jpeg
https://www.flickr.com/photos/spacex/with/52553136379/

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “Kosmotýdeník 534 (5.12. – 11.12.)”

  1. Michal Václavík VIP napsal:

    Sluší se poznamenat, že dohoda mezi ESA a NASA o spolupráci při realizaci mise roveru Rosalind Franklin není oficiálně stvrzena.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.