TRL Space pracuje na největší české družici TROLL

TRL Space Systems, vcelku mladý brněnský startup, jehož jméno a nejen to, se každému českému fanouškovi kosmonautiky a kosmického průmyslu muselo vrýt do paměti. Navzdory své krátké činnosti, se firmě, v čele s bývalým generálním ředitelem SAB Aerospace Petrem Kapounem, daří získávat milionové kontrakty a posouvat hranice českého kosmického průmyslu silnou, jasnou vizí a definicí zajímavých ambiciózních projektů, na kterých už nyní pracují. Jedním z takovýchto projektů je družice TROLL, kterou si trochu přiblížíme v dnešním článku.

Družice TROLL

Družice TROLL
Zdroj: TRL Space

Název TROLL neskrývá žádnou zkratku, ovšem nejspíše záměrně obsahuje trojici písmen TRL, která tvoří název firmy. Družice je kompletně financována TRL Space a má startup zařadit mezi poměrně malou skupinu firem, které jsou schopny kompletně stavět své vlastní družice. TROLL je 6U CubeSat, tedy družice, která má rozměry 20×10×34 centimetrů. Samotný TROLL má hodnotu 1,5 milionů eur a bude mít za úkol mapovat družice na nízké oběžné dráze Země, kde se již nyní nachází něco přes 5000 družic a predikce hovoří o dalších tisících v následujících letech. Tím, jak bude družic přibývat, zvýší se počet kolizí, což vytvoří pro ostatní družice a mise nebezpečnou kosmickou tříšť. Druhým úkolem TROLLA je otestovat produkty, ať už TRL Space nebo ostatních českých či zahraničních startupů a států, se kterými TRL Space vyjednává. Ostatním firmám a státům totiž nabízí bezplatnou možnost nechat si vynést a otestovat některý ze svých produktů. Může jít přímo o nějaký hardware, který TRL Space do družice TROLL integruje, ale zároveň se může jednat o nějaký software, který jsou schopni do družice dálkově nahrát v době, kdy se bude nacházet na oběžné dráze. Celé to, tak družici dává obrovskou přidanou hodnotu, co se týče pomoci ostatním menším startupům či státům, z čehož ve výsledku TRL Space benefituje nově navázanými kontakty a partnerstvími. Otestované produkty se TRL Space následně chystá nabízet zákazníkům z celého světa. Ale pojďme se přesunout k hardwaru a softwaru, o kterém už teď víme, že se na družici bude nacházet.

CEO TRL Space Petr Kapoun

CEO TRL Space Petr Kapoun
Zdroj: TRL Space

Začněme stěžejním přístrojem a produktem LiDAR. LiDAR je laserové zařízení, které funguje tím způsobem, že vyšle změť laserových paprsků, které se odrazí od objektu, se kterým se setkají. Tím jak se odrazí, doputují zpět ke družici, kde jsou následně v případě TROLLA přijímány hyperspektrální kamerou. Ze získaných dat je následně možné vytvořit jakousi 3D mapu, která nám je na základě doby putování laserového paprsku schopna vykreslit objekty, které se v požadované oblasti nacházejí. Podobná technologie je využívána například v novějších generacích mobilních telefonů iPhone, kde je užitečná během fotografování, ať už při rozostřování pozadí či při horších světelných podmínkách. Zařízení LiDAR na družici TROLL je ovšem speciální. TRL Space ho vyvinula ve spolupráci s výzkumným centrem, zaměřeným na laserovou techniku HiLASE, které spadá pod Fyzikální ústav Akademie věd České republiky. LiDAR se speciálně upraveným unikátním laserem, je tak pro družici velkou výhodou a zároveň věcí, ve které jsou v TRL Space a asociaci Brno Space Cluster, jejíž je TRL Space členem, opravdu dobří. Tedy vzít českou instituci nebo firmu, která je ve svém oboru špičkou, najít pro ni využití v kosmických aktivitách, do kterých ji následně za pomoci svých projektů zapojí. Tím způsobem vznikají nevídaná partnerství, která český kosmický průmysl posouvají dál a produkují vysoce kvalitní produkty. Ve spolupráci s HiLASE se TRL Space zároveň chystají pokračovat a chtějí vyvinout LiDAR i pro jejich následující misi LUGO (Lunar Geology Orbiter), která bude zkoumat Měsíc.

HiLASE

HiLASE
Zdroj: https://hilase.cz

Další strukturou, která by se dala nazvat softwarovým produktem a bude jím družice disponovat, je šifrovaná komunikace. Velké množství družic na oběžné dráze dnes totiž se Zemí komunikuje nezabezpečeným způsobem, což je obrovským problémem. Už nyní dochází k únikům dat, které mohou být zneužity a s tím, jak bude družic na oběžné dráze přibývat, se toto riziko bude zvyšovat. TRL Space tak tímto demonstrují jejich připravenost do budoucna a schopnost myslet na kybernetickou bezpečnost dat.

Česká družice VZLUSAT-2

Česká družice VZLUSAT-2
Zdroj: https://vzlusat.cz/

TROLL je zároveň vybaven umělou inteligencí od dalšího brněnského startupu a člena Brno Space Clusteru Zaitra. Jde o technologii od velmi ambiciózní firmy, jejímž generálním ředitelem je Marek Marušin, a soustředí se na vývoj komplexních algoritmů, které vykonávají takzvaný onboard data processing. Zaitra svůj software nedávno úspěšně otestovala na české družici Výzkumného a zkušebního leteckého ústavu VZLUSAT-2. Zde je jejich algoritmus schopný filtrovat snímky Země, které nejsou pokryty mračny a tím pádem jsou užitečné. Ty pak odesílá na Zemi a nevyhovující snímky jednoduše neposílá, díky čemuž, kvůli omezenému datovému toku, dochází k obrovské úspoře času. Na družici TROLL bude algoritmus Zaitra v rámci onboard data processingu zajišťovat zpracování dát, které bude rovnou odesílat na Zemi, a tak bude okamžitě, bezprostředně po získání dat možné zjistit, jaké informace skrývají. Umělá inteligence bude zároveň zajišťovat to, že když se TROLL dostane do kolizní dráhy s jinou družicí, situaci automaticky vyhodnotí a TROLL uhne.

SpaceX Falcon 9

SpaceX Falcon 9
Zdroj: https//https://www.flickr.com/

TRL Space již mají u firmy SpaceX rezervovaný start, a to na polovinu roku 2024. Celé toto dostává český kosmický průmysl a jmenovitě TRL Space a Brno Space Cluster, do skvělé pozice, v rámci níž jsou schopni sami, z vlastních nákladů, otestovat své produkty. Zároveň jsou schopni prohloubit partnerství s ostatními českými či zahraničními subjekty a demonstrovat schopnost stavět své vlastní družice. TROLL otestuje projekty TRL Space a firem z Brno Space Clusteru, které se díky své ověřenosti okamžitě stanou pro zákazníky přívětivějšími a budou moci být aktivně nabízeny na trhu. Globálně Českou republiku tento projekt posouvá dál a ukazuje sjednocenost a pokrok českého kosmického průmyslu, díky kterému do budoucna můžeme pohlížet na ještě ambicióznější projekty.

Zdroje informací:
Tisková zpráva TRL Space

Zdroje obrázků:
TRL Space
https://www.hilase.cz/wp-content/uploads/3C7I4157-2-1170×484.jpg
https://www.vzlusat2.cz/wp-content/uploads/2022/01/promo-image_20-720×380.jpg
https://www.flickr.com/photos/spacex/52518192723/

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

4 komentářů ke článku “TRL Space pracuje na největší české družici TROLL”

  1. Kamil napsal:

    Jak je to se „stavebnicemi“ cubesatů? Jsou už nějaké nebo by to mohla být díra na trhu? Na tom by se nějaký start-up mohl rozjet. Testovat a dodávat vhodné komponenty nebo vyrábět vlastní, pomoc s integrací. Zájemce přeci nemusí po tisící vymýšlet řídící, energetický, navigační nebo komunikační systém. Ty si koupí ve stavebnici a dodá si jen svoje komponenty. Vysoké školy by jistě zajásaly.

  2. SaturnV napsal:

    Takovýto článek vždycky potěší. Doufám, že se z nás brzy stane kosmická velmoc. Asi budu muset brzo uznat Brno jako město… 😀

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.