OBRAZEM: 3D tištěná raketa Terran 1 míří na rampu

Šéf a zakladatel firmy Relativity Space, Tim Ellis, se na Twitteru pochlubil dvěma fotografiemi, které ukazují aktuální průběh příprav prvního exempláře rakety Terran-1 na premiérový start. Stejně jako u Falconů 9 firmy SpaceX bude i Terran 1 využívat konstrukci označovanou jako TEL. Zkratka je tvořena slovy Transporter, Erector a Launcher, což přesně vystihuje úkoly konstrukce – jde o transportní zařízení, které slouží ke vztyčení nosiče a asistuje i při startu samotném. Na fotkách pořízených v montážní hale vidíme průběh zkoušky, při které se testovala integrace celé 35 metrů vysoké rakety na TEL.

Tim Ellis zároveň ve svém tweetu prozradil, jaký bude další postup. Experti firmy Relativity Space nyní provedou závěrečné kontroly a poté se Terran 1 vydá na startovní rampu LC-16 na Cape Canaveral Space Force Station, kde by měl podstoupit i první statický zážeh. Start zkušební mise pojmenované „Good Luck, Have Fun“ (překl. Hodně štěstí, bavte se) je oficiálně stále plánován na prosinec letošního roku. V rámci této mise ještě nebude na palubě žádný náklad, ale Terran 1, při jehož výrobě se hojně využívá metoda 3D tisku, má být schopen dopravit na dráhu ve výšce 300 kilometrů se sklonem 28,5° vůči rovníku až 1,5 tuny nákladu, čímž dost výrazně vybočuje ze standardu nižších hodnot, na které jsme zvyklí u nové generace malých komerčních kosmických nosičů.

Terran 1 během zkoušky integrace na konstrukci TEL.

Terran 1 během zkoušky integrace na konstrukci TEL.
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Dnes odpoledne pak Tim Ellis přidal další tweet, který jednoznačně ukazuje, že výše zmíněná závěrečná kontrola neodhalila žádný problém. Terran-1 je tedy připraven poprvé vyrazit na startovní rampu.

První Teran-1 připravený k vývozu na rampu.

První Teran-1 připravený k vývozu na rampu.
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

První Teran-1 připravený k vývozu na rampu.

První Teran-1 připravený k vývozu na rampu.
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Zdroje informací:
https://twitter.com/
https://en.wikipedia.org/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/FjQs7JxWYAIqN8O?format=jpg&name=medium
https://pbs.twimg.com/media/FjQs7JwXwAAgFec?format=jpg&name=900×900
https://pbs.twimg.com/media/FjTh-sjWAAIRsB1?format=jpg&name=large
https://pbs.twimg.com/media/FjTh-shWAAs6UHz?format=jpg&name=large

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “OBRAZEM: 3D tištěná raketa Terran 1 míří na rampu”

  1. Petr Kasan napsal:

    Přístup Relativity Space se mi velice líbí. Idea mít možnost startu „odkudkoliv“ by jim v budoucnu mohla přinést obrovskou konkurenční výhodu.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.