ŽIVĚ A ČESKY: Odstartuje Falcon s japonským landerem?

Již zítra ráno nás čeká další start Falconu 9, tentokrát s landerem HAKUTO-R. Start měl původně proběhnout již 30. listopadu, ale SpaceX chtěla dát týmům více času na dodatečné kontroly. O den později byl po dodatečných inspekcích rakety start opět odložen. Nyní je start plánován na 11. prosince a nákladem je lander HAKUTO-R od japonské firmy ispace. HAKUTO-R ale není jediný náklad. Spolu s ním letí další dva rovery Rashid a SORA-Q, který váží jen neuvěřitelných 250 gramů. K Měsíci také poletí CubeSat Lunar Flashlight, který bude na Měsíci hledat vodní led.

Závěrečný přehled:

  • Čas a datum startu: 11. prosince ve 08:38 SEČ
  • Místo startu: Rampa SLC-40, Mys Canaveral, Florida
  • Raketa: Falcon 9 (první stupeň B1073, který poletí popáté)
  • Náklad: Lander HAKUTO-R, rovery Rashid a SORA-Q a CubeSat Lunar Flashlight
  • Celková hmotnost nákladu: 1 085 kilogramů
  • Cílová oběžná dráha: Přechodová dráha k Měsíci
  • První stupeň: První stupeň se pokusí o přistání na pevnině. Přistávací plocha LZ-1.

Náš přenos spustíme zhruba 15 minut před startem, tedy okolo 08:20 SEČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, klikněte na název videa v levém horním rohu, čímž se dostanete na YouTube stránku tohoto přenosu.

Zdroje informací:
https://www.elonx.cz/
https://everydayastronaut.com/
https://nextspaceflight.com/

Zdroje obrázků:
https://www.teslarati.com/…/2022/10/HAKUTO-R-M1-lander-ispace-1.jpeg

 

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

18 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Odstartuje Falcon s japonským landerem?”

  1. Spytihněv napsal:

    Pokud jde o v přenosu nejasně zmíněný způsob pohybu SORA-Q, tak takto

    • PetrDub napsal:

      Přesně tak, vkládal jsem do chatu tento odkaz na zprávičky (kde je kousek z Vámi odkazovaného videa), ale zmizelo to, takže možná nemají na YT rádi odkazy jinam :-). https://edu.ceskatelevize.cz/video/13307-robot-sora-q

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Díky za odkaz. YouTube automaticky blokuje odkazy od všech, kdo nejsou moderátoři nebo přímo autor vysílání. Je to ochrana proti spamu. A myslím, že blokovány jsou nejen odkazy jinam, ale i v rámci YT.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Díky za odkaz. Metoda pohybu je asi jasná, ale pořád se nemohu dopátrat, jak to má SORA-Q se zdrojem energie.

      • PetrDub napsal:

        Je to hračka, takže 3xAAA. Samozřejmě Duracell, aby dlouho vydržely :-). Jaké konkrétní baterie v tom jsou samozřejmě netuším, ale myslím, že to bude skutečně jen na baterie a vydrží to tedy pracovat jen chvíli – osobně se domnívám, že v Japonsku to pak půjde koupit (samozřejmě v „civilní“ verzi) jako hračku a pro děti to tak bude jakési pojítko mezi kosmonautikou a jimi.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Je ta informace o 3× AAA někde oficiálně uvedena?

      • PetrDub napsal:

        Ne, proto tam byl ten smajlík :-). Ale podle těch videí se opravdu nezdá, že by to mělo mít nějaký kabel nebo cokoliv podobného, takže zbývá opravdu jen nějaká baterie. A vzhledem k celkové hmotnosti to nebude nic velkého, takže dlouho fungovat určitě nebude – možná nějaký akumulátor, který bude do vysazení dobíjen z HAKUTO-R. Zkoušel jsem k tomu něco najít, na této stránce https://www.hackster.io/news/sora-q-the-sony-spresense-powered-transforming-robot-heads-moonward-if-spacex-can-fix-falcon-9-c81e490e78b1 je pár informací o HW uvnitř, píší tam, že nízká spotřeba se hodí pro zařízení napájené z baterie nebo solárně (což evidentně není náš případ). A tady https://gizmodo.com/takaratomy-maker-of-transformers-wants-to-launch-a-mo-1848679717 zase spekulují, že by se mohl jezdit dobíjet.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Bude to zajímavé.

      • Rosta napsal:

        … otestuje i výkon baterie s pevným elektrolytem od japonské firmy NGK Spark Plug.
        Zdroj SZ

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Díky. 😉

      • Spytihněv napsal:

        Dobíjet se podle mě jezdit určitě nebude, za prvé by to už byl dost vysoký level a za druhé stačí se podívat, odkud bude odhozen. Jeho slot je zhruba v poloviční výšce trupu + ještě připočítejme nohy. Ale komplikovanost takové akce jako důvod stačí. Buď to budou nějaké velmi pokročilé baterie nebo bude muset být opravdu dobíjen z landeru během přeletu. Nějaké tři měsíce v kosmickém prostoru by baterie klasického typu a velikosti přežívaly řekl bych jen komplikovaně. No a údajně opravdu bude Takara Tomy tento rover vyrábět a prodávat jako hračku. Počítám, že si ji potom pořídím 🙂

      • PetrDub napsal:

        Poprosil jsem o pomoc kamaráda, který umí jazyk jejich kmene (japonštinu) a ten našel tento článek https://kyodonewsprwire.jp/release/202203148586. Zde je překlad poslední věty https://1url.cz/nrDDQ, z nějž vyplývá, že je tam jen primární baterie, po jejímž vybití práce robůtku skončí.
        Pak ještě našel článek https://news.mynavi.jp/techplus/article/soraq-1/, kde je spousta videí z testování, fotek a také věta こんな感じで格納されていた。実機は一次電池だが、これは充電池を使う, tj. tento prototyp používá nabíječku, ale ten co poletí na Měsíc má primární baterii.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Díky moc za snahu!

      • PetrDub napsal:

        Ještě jsem teď v prvním uvedeném odkazu objevil na konci obrázky https://kyodonewsprwire.jp/release/202203148586#&gid=1&pid=16https://kyodonewsprwire.jp/release/202203148586#&gid=1&pid=17, ze kterých je patrné schéma „přistání“, konkrétně tedy že Sora-Q opustí lander ještě krátce před přistáním a to spolu s jakousi základnovou stanicí, která se postará o přenos dat na Zemi (podle všeho bez jakékoliv součinnosti Hakuto-R).

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Bude to zajímavé, díky!

      • Spytihněv napsal:

        Zmiňovaná infografika o vysazení SORA-Q není o současné misi Hakuto-R od ispace. Jde o misi SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) od JAXA (chystanou na rok 2023), která bude SORA-Q také obsahovat. Jednotlivé části jsou pro rozlišení označeny LEV-1 (jakási přenosová stanice na Zemi) a LEV-2 (samotný SORA-Q, který bude s LEV-1 propojen pomocí Bluetoth).

        Což samozřejmě ale hned neznamená, že v případě Hakuta to nebude vypadat podobně nebo stejně.

  2. Zdenecek napsal:

    Na YouTube je stále přenos začne za 20 dnů.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.