Optimalizace výroby centrálních stupňů raket SLS

Díly potřebné pro výrobu centrálního stupně rakety SLS

Agentura NASA optimalizuje výrobní procesy rakety SLS, tím, že firma Boeing (hlavní dodavatel centrálního stupně) může využívat prostory patřící agentuře na Kennedyho středisku na Floridě. V budoucnu tu mají probíhat činnosti spojené se skládáním stupně, přičemž jako první tu bude sestaven centrální stupeň pro Artemis III. Stále však platí, že se na Michoud Assembly Facility v New Orleans budou vyrábět všechny jednotlivé díly, které tvoří centrální stupeň. S tím, jak se pomalu blíží fáze operačního nasazení rakety SLS, je potřeba řešit otázky spojené s přechodem na nový typ provozu. NASA a Boeing tedy společně vyhodnotily, jak optimalizovat čas potřebný k výrobě každého centrálního stupně a zároveň co nejlépe využít prostorů na Michoud Assembly Facility.

Pokračujeme ve vývoji, výrobě a montáži prvků pro budoucí mise Artemis,“ uvedl Jim Free, přidružený administrátor z ředitelství pro vývoj průzkumných systémů a dodal: „Naše společné pracovní týmy ve střediscích NASA a u průmyslových partnerů hrají klíčovou roli při plnění dlouhodobých plánů NASA na průzkum Měsíce.“ Počínaje misí Artemis III budou NASA a Boeing využívat Michoud Assembly Facility, kde se vyrábí jednotlivé části centrálního stupně SLS, k výrobě a přípravě jednotlivých částí stupně, ale také využijí dostupný prostor na Kennedyho středisku k závěrečnému sestavení a integraci.

Infografika popisující centrální stupeň rakety SLS.

Infografika popisující centrální stupeň rakety SLS.
Zdroj: https://www.nasa.gov

Tato příležitost umožňuje výrobu a přípravu většího množství dílů současně a zároveň umožní pracovníkům na Michoud Assembly Facility začít pracovat na horním stupni EUS, který umožní raketě SLS vynášet k Měsíci spolu s astronauty ještě těžší náklady a s jehož premiérou se počítá při misi Artemis IV. Všech pět hlavních struktur, které tvoří centrální stupeň (motorová sekce, vodíková nádrž, intertank, kyslíková nádrž a horní lem), se budou vyrábět stále na Michoud Assembly Facility s využitím tamních svářeček, ale bude se tu nanášet i stříkaná povrchová tepelná izolace. Následně se tu přední lem, kyslíková nádrž, intertank a vodíková nádrž spojí a vytvoří sestavu, která tvoří horní 4/5 celého 65 metrů vysokého centrálního stupně. Tato konstrukce se poté přesune na Kennedyho středisko do haly VAB, kde bude přemístěna do vertikální pozice v sekci High Bay 2. Jakmile bude motorová sekce vyrobena, dojde k jejímu transportu na Kennedyho středisko do zdejší Space Station Processing Facility, kde podstoupí závěrečnou přípravu. Po jejím dokončení bude společně se čtyřmi motory RS-25 přemístěna do High Bay 2 ve VAB k integraci se zbytkem centrálního stupně.

4. prosince se motorová sekce rakety SLS pro misi Artemis III na Michoud Assembly Facility vydala vstříc člunu Pegasus, který ji odveze na Kennedyho středisko.

4. prosince se motorová sekce rakety SLS pro misi Artemis III na Michoud Assembly Facility vydala vstříc člunu Pegasus, který ji odveze na Kennedyho středisko.
Zdroj: https://www.nasa.gov/

U centrálního stupně pro Artemis II byly spojeny čtyři z pěti částí a týmy nyní připravují část poslední, motorovou sekci. Jakmile bude tato část i usazena a doplněna motory RS-25, bude její výroba dokončena. Příští rok se tak dokončený centrální stupeň SLS pro Artemis II přesune na Kennedyho středisko. Zhruba v polovině prosince by měla na Kennedyho středisko dorazit motorová sekce pro SLS na misi Artemis III.

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/…3311889731582754999_o.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/core_stage_infographic_reboot.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/maf_20221204_cs3_es2pegasus02.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.