Vesmírná technika: Složitá cesta k raketovým motorům RD-170

VT_2022_48

Příběh sovětských raketových motorů RD-170 je plný změn a překvapení. Abychom plně pochopili celou problematiku, která souvisí s jejich vznikem, musíme se vrátit až do období mezi roky 1954 a 1957, kdy Sovětský svaz připravoval raketové motory pro vojenskou raketu R-7, jejíž kosmická varianta létá pod názvem Sojuz až do dnešních dnů. Konstruktér Valentin Gluško měl tehdy na starost vývoj raketových motorů RD-107 a RD-108 pro první stupeň a postranní stupně této rakety. V dalších letech se pak podílel i na vývoji dalších raketových motorů.

Pokud Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku pořadu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

Vesmírná technika vychází na MALL.TV každý pátek .

Kromě Vesmírné techniky najdete na internetové televizi MALL.TV i další pořady Kosmonautixu. Každý den (kromě pátku) zde vycházejí Vesmírné zprávy, které informují o dění v kosmonautice. Také zde najdete starší díly živě a česky komentovaných přímých přenosů startů raket pod názvem Vesmírné starty.

Pokud si chcete prohlížet tyto pořady přímo v aplikaci na svém telefonu, nebo tabletu, zde je návod jak naladit MALL.TV.

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

9 komentářů ke článku “Vesmírná technika: Složitá cesta k raketovým motorům RD-170”

  1. Pavel82 napsal:

    Dobrý den, „souboj o druh paliva“ a zřejmě i mezilidská rivalita mezi konstruktéry Valentinem Gluškem a Sergejem Koroljevem je pěkně znázorněná v tomto seriálu BBC. https://www.csfd.cz/film/216298-zavody-v-dobyvani-vesmiru/prehled/ Jen pořád nedokážu pochopit jak v tomto prostředí (SSSR) mohli dokázat to co dokázali a dlouho dobu byli prostě na špici, to se popřít nedá.

  2. PetrK napsal:

    O RD-170 tam fakticky nic není
    Takovýto typ článku se hodí spíše text a fotodokumentace s odkazy na zdroje.
    Takto jako „film“ no nemá velkou hodnotu a ty údaje si stejně málokdo zapamatuje

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Článků, o kterých mluvíte, u nás vydáváme desítky. Vesmírná technika je prostě jen jiný formát. Rozhodně to není tak, že bych čekal, že si někdo ve videu zmíněné údaje zapamatuje. Vesmírná technika má sloužit jako archiv ověřených faktů, ke kterým se zájemce může kdykoliv vrátit a dohledat si je.

      • PetrK napsal:

        A právě jako archiv faktů je daleko vhodnější text a fotografie v dobrém rozlišení a s odkazy, to vše si můžu stáhnout a text uložit do PDF pro archivaci.
        Nehledě na to, že se nejedná o film v pravém smyslu slova.
        Z Mall.TV se mi nic stáhnout nepodařilo, takže nic archivovat nemohu.
        Pokud ale poradíte, čím film odtud stáhnout, budu vám velmi vděčný, možná nebudu jediný (stejně jako s těmi PDF 😉 )

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Se stahováním z Mall.TV neporadím, protože opravdu netuším, jak na to.
        Psaná forma je třeba z Vašeho pohledu vhodnější, ale není optimální vždy a ze všech úhlů pohledu. Kupříkladu do videa (navíc v češtině) se mnohem lépe dají zařadit informace, které … jak to říct … nemusí být úplně veřejně dostupné. Psaný text se dá s pomocí vyhledávačů snadno dohledat. Na hlas ve videu (v češtině na českém videoportálu) se ale zatím tyhle vyhledávače nedostanou. Je tak zajištěno, že do videí můžeme našim divákům dostat i informace, ke kterým by se třeba jinak dostat nemohli. Díky za pochopení.

  3. Maniak napsal:

    Ať poslouchám, jak poslouchám, tak o RD-170 tam není nic. Zdá se, že konec pořadu je nějak předčasně useklej.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Je to první díl ze série, která se věnuje motorům RD-170. Tento díl má za úkol představit divákům pozadí, které vedlo ke vzniku motorů RD-170. Kdybychom jej přeskočili, tak by v celém povídání chyběly historické souvislosti, které ke vzniku těchto motorů vedly.

      • Maniak napsal:

        Aha, tak to jo. Nezachytil jsem, že je to první díl série. Omluvte, že s tím zapleveluji diskusi, díval jsem se na mobilu a nenašel jsem tlačítko „Kontaktujte autora“…

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Úplně v pohodě, nic se neděje. Další díl vyjde za týden a plynule naváže tam, kde jsme skončili. 😉
        V rámci Vesmírné techniky zpracováváme témata na pokračování běžně – třeba nedávno jsme měli sérii o raketách Antares, předtím zase o planetární ochraně při programu Apollo.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.