Optický prvek pro chystaný teleskop je připraven

Vesmírný dalekohled Nancy Roman

Společnost Ball Aerospace je jednou z firem, které se podílí na přípravě amerického dalekohledu Nancy Grace Roman Space Telescope. Experti z této firmy nedávno do přístroje Wide Field Instrument pro tento dalekohled nainstalovali klíčový prvek optické soustavy, který následně i optimálně zarovnali. Jedná se o sestavu obsahující celkem osm filtrů pro vědecký výzkum, dva disperzní prvky (grism a optický hranol) a jedno okénko je „prázdné“, protože slouží interní kalibraci. S pomocí těchto okének by měli vědci hledat odpovědi na různé kosmické otázky. Teleskop Nancy Grace Roman by se měl na svou astrofyzikální misi vydat v květnu 2027.

Kolo s optickými filtry pro přístroj Wide Field Instrument na Nancy Grace Roman Space Telescope.

Kolo s optickými filtry pro přístroj Wide Field Instrument na Nancy Grace Roman Space Telescope.
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Poté, co dojde k odrazu a zaměření světla na primárním a sekundárním zrcadle teleskopu, projde toto světlo skrz zmíněné kolo s filtry. Zaostřený a filtrovaný svazek pak dopadne na velké pole detektorů, kde se vytvoří vlastní snímek. V závislosti na tom, co konkrétně výzkumníky zajímá, umožní astronomům jednotlivé filtry vybrat specifické vlnové délky světla pro jejich pozorování. Grism a optický hranol jsou nástroje pro spektroskopická měření, která rozkládají světlo přicházející z kosmických objektů na různé barvy. Tyto duhové obrázky označované jako spektra v sobě ukrývají jedinečné stopy vypovídající o jejich zdrojích a nesoucí náznaky jejich vlastností. Kupříkladu astronomové budou moci měřit, jak se tisíce galaxií pohybují kosmickým prostorem. To jim pomůže určit, jak se vesmír rozpínal v různých obdobích. Taková měření mohou zvýraznit podstatu temné energie – zatím stále záhadné síly, která urychluje rozpínání vesmíru.

Grism a optický hranol vyrobily a otestovaly společně firmy Optimax a Jenoptik a Goddardovo středisko tak, aby díly splňovaly přísné požadavky projektu Nancy Grace Roman Space Telescope. Tým nasimuloval kosmické podmínky v kryogenní vakuové komoře, ve které teplota klesla na -123 °C. Jelikož se většina materiálů po zahřátí rozpíná a po ochlazení smršťuje, museli mít inženýři jistotu, že optické prvky budou správně fungovat za supernízkých teplot, se kterými se u tohoto teleskopu při provozu počítá. Oba optické prvky prošly svými testy, při kterých pořízené snímky vykazovaly minimální zkreslení.

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://upload.wikimedia.org/…00_00_17_16.still003_crop.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/22-28802_roman_ewa_testing-edit.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Jeden komentář ke článku “Optický prvek pro chystaný teleskop je připraven”

  1. TritonJ napsal:

    Před filtry je něco, co připomíná sekundární zrcátka i s držáky. Nějak si neuvědomuji, že bych někdy podobné řešení viděl.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.