Kosmotýdeník 483 (13.12. – 19.12.)

Dalších sedm dní odešlo a přineslo nám řadu pěkných startů, novinek i zajímavostí z kosmonautiky. V pravidelném týdenním přehledu se nyní podíváme na ty nejzajímavější. Kosmotýdeník si jako hlavní téma vzal nové informace o budoucích rampách pro Super Heavy Starship na Floridě. Věnovali jsme se však i jiným tématům, jakými jsou například osmnáctý let Ingenuity, či zajímavý „zvukový“ záznam, který pořídila sonda Juno při průletu kolem Ganymedu. Přeji vám dobré čtení a pěknou neděli.

Dvě rampy pro Starship na Floridě?

Vývoj Super Heavy Starship na Boca Chica

Vývoj Super Heavy Starship na Boca Chica
Zdroj: https://www.nasaspaceflight.com/

Vývoj lodí Starship a nosičů Super Heavy společnosti SpaceX probíhá nyní na základně Starbase Boca Chica v jižním Texasu, kde také v těchto dnech začaly první testy nové vzletové rampy s raketou Super Heavy B4. Pro budoucí nasazení těchto nosičů se však počítá s vysokým číslem startů a jedna, či dvě rampy stačit nebudou. Ještě v počátku vývoje těchto nosičů se začala budovat další rampa na floridském kosmodromu na rampě 39A. Před více jak rokem však práce ustaly. Nyní se opět obnovily a celé věci dává vážnost i to, že NASA započala proces vlivu na životní prostředí na stavbu další rampy, označené jako 49, která by taktéž měla obsluhovat nosiče Super Heavy a lodě Starship a to včetně přistání.

Společné konání NASA a SpaceX, kde jedni začali studii vlivu na životní prostředí kvůli stavbě nové rampy a druzí zahájili výstavbu další rampy na 39A, dává tušit, že je v plánu vysoká kadence startů těchto super nosičů. Ostatně už první představené promo video SpaceX ukazovalo starty Super Heavy z Floridy. A i přestože se před časem práce na výstavbě rampy pro tyto nosiče na Floridě zastavily, počítalo se, že se jedná jen o dočasné řešení. Aktivita SpaceX se v posledním roce koncertovala zejména ve vylepšení a zpřesnění výrobního procesu nosiče i lodí a jejich zevrubné letové testování, které probíhalo na Boca Chica.

Úvaha o nové rampě 49 na KSC

Úvaha o nové rampě 49 na KSC
Zdroj: https://www.nasaspaceflight.com/

Nutno podotknout, že výstavba rampy na 39A začala paradoxně demolicí již rozestavěných konstrukcí rampy. Její design se totiž v průběhu času značně proměnil a nová rampa tak bude více podobná té, kterou známe z Boca Chica. Tedy se startovním stolcem na vysokých pylonech a vysokou obslužnou věží, která bude osazena mechanismem pro záchyt a obsluhu nosiče i lodě. Elon Musk k tomu pak dodal, že půjde o vylepšenou verzi té z Boca Chica, tak se zřejmě dočkáme dílčích, zatím neupřesněných změn.

Rampa 39A má dlouhou a bohatou historii. Startovaly zde rakety Saturn s misemi Apollo, třicet let sloužila misím raketoplánů. V době ukončení jejich provozu se řešilo, co se dvěma hlavními rampami dál (39A a 39B). Raketa SLS určená pro mise Artemis bude startovat maximálně jednou ročně a tak si vystačí s jednou rampu. Druhá byla skrz společnost Space Florida nabídnuta komerčním zájemcům a vybrána byla nakonec SpaceX. Ta zde provozuje starty raket Falcon 9 a Falcon Heavy.

Původní plány z dob Apolla

Původní plány z dob Apolla
Zdroj: https://www.nasaspaceflight.com/

Druhá rampa vybraná pro Super Heavy a Starship, která má teprve vzniknout, je však historicky také zajímavá. V šedesátých letech dvacátého století se v tomto prostoru uvažovalo o vzniku třetí vzletové rampy 39C pro rakety Saturn. S tím, jak procházel celý program Apollo změnami v designu misí i postupnými škrty a rušením, však k její výstavbě nikdy nedošlo a jedinou vzpomínkou byla slepá odbočka z trasy k rampě 39B. Odbočka měla původně navázat na trasu z budovy VAB ke zmíněné rampě 39C. Zajímavostí ještě je, že se krátce uvažovalo, že krom 39C vznikne ještě rampa 39D a tyto dvě rampy budou sloužit pro starty raket Saturn s nukleárním pohonem. Tyto mise navazující na program Apollo měly vrcholit přistáním člověka na Marsu. Nákladný program byl však brzy zrušen. Některé plány pak potenciálně počítaly ještě s jednou rampou 39E, která měla s C a D tvořit trojúhelník.

Jak je známo, k výstavbě žádné ze tří zmíněných ramp nedošlo a tato oblast Kennedyho kosmodromu zůstala jako záloha. NASA a SpaceX nyní započali proces posouzení vlivu na životní prostředí pro stavbu nové rampy 49, která bude poněkud severněji od dříve zvažované rampy 39C. „LC-49 je součástí hlavního plánu rozvoje KSC již několik let,“ řekl Tom Engler, Ředitel plánování a rozvoje kosmodromu. „Oznámení o využití tohoto prostoru bylo avizováno v roce 2014.“ Takový proces pravděpodobně nějakou dobu potrvá vzhledem k tomu, že všechny rozvojové aktivity na KSC podléhají zákonu o národní politice životního prostředí (NEPA).

Dočkáme se jednou podobného pohledu na floridský kosmodrom

Dočkáme se jednou podobného pohledu na floridský kosmodrom
Zdroj: https://www.nasaspaceflight.com/

NASA nyní zahájí meziagenturní a veřejný přezkum navrhovaného environmentálního hodnocení LC-49 a to počátkem roku 2022. Poté bude agentura hledat informace od dalších agentur, organizací a veřejnosti o potenciálních problémech životního prostředí. „Každý nový stavební projekt, ať už vládní nebo komerční, prochází komplexním procesem environmentálního hodnocení,“ dodal Don Dankert, technický vedoucí KSC Environmental.

Pro první starty Super Heavy a Starship však budou sloužit dvě rampy na Boca Chica. Později by se k nim měly připojit dvě plovoucí rampy tvořené plošinami Phobos a Deimos. Přidání ještě dvou ramp na 39A a potenciálně na LC-49 pak podpoří plán Elona Muska pro ambiciózní startovací frekvenci těchto nosičů. Uvažuje se dokonce i o více místech pro start Super Heavy a to například i ze západního pobřeží. Aktualizaci tohoto plánu však musí potvrdit Elon Musk, který má v blízké době opět poskytnout nové informace o Starship.

Podle některých zdrojů pak SpaceX komunikuje s NASA o možnosti využít prostor i montážní budovy VAB na Kennedyho kosmodromu. V této budově se aktuálně využívá High Bay 3, kde se staví SLS, High Bay 4 se používá pro skladování komponent pro stavbu SLS. High Bay 1 je určená pro rozšíření sestavování více raket SLS. SpaceX by tak mohlo mít k dispozici High Bay 2. Zde by pak SpaceX využívala tento prostor pro stavbu Super Heavy a Starship. Samotná kompletace nosiče a lodě by pak proběhla na rampě pomocí systému Mechazilla.

Další řadu aktuálních novinek kolem Super Heavy a Starship naleznete v pěkném článku od ElonX.

Kosmický přehled týdne:

Technologický demonstrátor, vrtulníček Ingenuity, který byl na Mars doručen společně s vozítkem Perseverance, provedl svůj již osmnáctý let v atmosféře Marsu. Při tomto letu se vrtulníček pohyboval v marsovské atmosféře 125 sekund a urazil 230 metrů. Místem přistání se stala severní hranice lokality nazvané South Séítah. Ingenuity celkově nalétal již 33 minut a 10 sekund, při kterých urazil vzdálenost 3 820 metrů.

V sobotu a v neděli proběhly hned dva starty rakety Falcon 9 od společnosti SpaceX. Díky tomu jsme se dočkali rekordu v čase mezi dvěma starty této rakety, který místo dosavadních 44 hodin klesl na 15 hodin a 17 minut. První start proběhl v sobotu 18. prosince ve 13:41 SEČ z Vandenbergovy základny v Kalifornii, odkud bylo vyneseno 52 exemplářů družic konstelace Starlink. Prvním stupněm byl ten s označením B1051, který uskutečnil již jedenáctý start a úspěšné přistání. A to je další rekord, protože žádný první stupeň neletěl na jedenáct misí. Aerodynamické kryty byly již také použité a pokusily se o přistání na hladině Tichého oceánu. Druhý start proběhl v neděli 19. prosince v 04:58 SEČ z floridské rampy LC-40 a nákladem byla druhá ze tří plánovaných tureckých telekomunikačních družic Türksat 5B. Zde byl použit první stupeň B1067, pro který to byl třetí úspěšný start i přistání.

Povedený záběr na startující Falcon z Vandenbergovy základy s další várkou družic konstelace Starlink

Povedený záběr na startující Falcon z Vandenbergovy základy s další várkou družic konstelace Starlink
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/spacex/

Americká sonda Juno prolétala nedávno kolem Jupiteru a použila svůj přístroj Waves určený ke studiu radiových a plazmových vln, kterým sonda zkoumá pole a částice v silné magnetosféře planety. Během průletu kolem měsíce Ganymedes pak sonda naměřila emise částic odrážejících se od měsíce a naměřená data byla posunuta do slyšitelných frekvencí. Vznikl tak velmi zajímavý zvukový záznam. „Tento zvukový záznam je dost divoký, skoro jako byste měli pocit, že jedete na divokém koni. Takový pocit měla zřejmě sonda Juno, když provedla blízký průlet kolem Ganymedu,“ řekl Bolton z Jihozápadního výzkumného institutu v San Antoniu. „Pokud budete pozorně poslouchat, můžete slyšet náhlou změnu na vyšší frekvence kolem středu nahrávky, což představuje vstup do jiné oblasti v magnetosféře Ganymedu.“

Přehled z Kosmonautixu:

Nyní nastal ten správný čas si shrnout všechny články, které v uplynulém týdnu vyšly na webu Kosmonautix. Vydáváme minimálně dva články o kosmonautice denně, pojďme se na ně podívat. Začali jsme možností živě sledovat start vizuálně velmi zajímavé ruské rakety Proton, která vynášela dvojici telekomunikačních družic. Na Marsu pracuje čínský rover a data z jeho výzkumu a provozu pomáhá na Zemi přenášet evropská sonda Mars Express. Výběr evropských astronautů vstoupil do další fáze. V úterý vyšel třetí díl seriálu o sovětských vojenských stanicích Almaz. Evropa se pomalu ale jistě chystá na start vylepšené rakety Vega s označením C. Díly pro Vegu C proto již připlouvají na kosmodrom. Příprava evropsko-ruské mise ExoMars 2022 vstoupily do další fáze, když byl proveden dvojitý test padáků. Podívali jsme se také na to, jak Čína dopravila na oběžnou dráhu další retranslační družici. Evropa se připravuje na nástup znovupoužitelných nosičů, a proto připravuje program Themis, v rámci kterého se postoupilo do další fáze. Věnovali jsme se také dalšímu startu rakety Falcon 9, která měla vynést další várku konstelace družic Starlink a nakonec na třetí pokus start proběhl. Sledovali jsme jej Živě a česky. Jedna z největších misí současností, která je složená hned z několika výprav k Marsu, tedy Mars Sample Return, která má přivést vzorky z Marsu na Zemi, prodělává nyní velmi zajímavé zkoušky. Zatímco Artemis I klepe na dveře a její start snad proběhne během jara příštího roku, pracuje se již velmi aktivně na přípravě mise Artemis II. O tomto objevu se dlouho spekulovalo, nicméně nyní přišlo potvrzení. Na dně Valles Marineris na Marsu bylo nalezeno velké množství vody. Vyšel také další díl seriálu Vesmírná technika. V noci ze soboty na neděli pak byl připraven Živě a česky komentovaný přenos ze startu rakety Falcon 9, která vynášela tureckou telekomunikační družici.

Snímek týdne:

Naprosto zásadní událost snad desetiletí se zase o kousek přiblížila. Na raketu Ariane s připevněným Dalekohledem Jamese Webba, byl usazen také aerodynamický kryt. Pokud vše bude probíhat dle plánu, pak 21. prosince proběhne zhodnocení připravenosti k letu a 22. prosince zamíří sestava na rampu. Start je v plánu snad 24. prosince.

Instalace aerodynamického krytu na Ariane 5.

Instalace aerodynamického krytu na Ariane 5.
Zdroj: https://blogs.nasa.gov/

Video týdne:

Jet Propulsion Laboratory představila video, které ukazuje aktuálně probíhající testy na jednu z nejodvážnějších kosmických misí historie. Projekt Mars Sample Return má za cíl získat vzorky z Marsu a dovést je na Zemi. Série několika misí je ohromně komplikovaná a testování probíhá v plném proudu, Video ukazuje testy přistání návratového pouzdra, přistání landeru, který donese návratovou raketu a proces vystřelení samotné rakety z povrchu Marsu.

Elon Musk zveřejnil video, které ukazuje pohyb devíti motorů Raptor zavěšených na Super Heavy B4. Na tomto videu je krásně vidět, že polohovatelných bude jen devět centrálních motorů, zatímco zbylé motory po obvodu jsou pevně spojeny s konstrukcí rakety.

Zdroje informací:
https://www.nasaspaceflight.com/
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.flickr.com/photos/spacex/51756013766/in/photostream/
https://blogs.nasa.gov/webb/wp-content/uploads/sites/326/2021/12/52795-683×1024.jpg
https://www.nasaspaceflight.com/…/12/NSF-2021-12-16-22-55-45-286-1920×1222.jpg
https://www.nasaspaceflight.com/…/NSF-2021-12-16-23-05-12-454-wmarked-1920×1181.jpg
https://www.nasaspaceflight.com/…/2021/12/NSF-2021-12-16-22-45-44-762-1920×1139.jpg
https://www.nasaspaceflight.com/…/2021/12/NSF-2021-12-16-22-42-17-065-1920×1104.jpg
https://pbs.twimg.com/media/FGhsaJjXEAE5Bd3?format=jpg&name=4096×4096

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Jeden komentář ke článku “Kosmotýdeník 483 (13.12. – 19.12.)”

  1. Kamil napsal:

    Že je místo pro 39C volné mě napadlo hned, když se psalo o tom, že Space X hledá lokalitu pro novou ramou. A jestliže v okolí bylo v plánu ještě víc ramp při Saturn, možná tam bude i víc ramp pro SuperHeavy.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.