Další fáze výběru astronautů ESA

Guillaume Weerts, šéf oddělení kosmické medicíny Evropské kosmické agentury zdůrazňuje, že jak on sám, tak i jeho kolegové velmi pečlivě posuzovali každou žádost o zařazení do oddílu evropských astronautů. Každému žadateli se tak dostalo odpovídající pozornosti, protože Evropská kosmická agentura nenabírá astronauty moc často – aktuální výběr přišel po více než desetileté odmlce od minulého a tomu odpovídal i zájem veřejnosti. Celkově se přihlásilo více než 23 000 zájemců a pečlivé zpracování všech přihlášek si vyžádalo odpovídající čas, který byl nakonec delší, než agentura původně očekávala.

Avizovali jsme, že všechny pozvánky na první fázi testování, stejně dopisy s odmítnutím a poděkováním, odešleme do konce listopadu. Ačkoliv jsme se ke splnění tohoto cíle velmi přiblížili, stále jsou někteří žadatelé, kterým jsme se neozvali,“ přiznává Guillaume Weerts a dodává: „Pokud patříte do této skupiny, chtěl bych Vás ubezpečit, že se na Vás nezapomnělo. Můžete očekávat odpověď – ať už pozitivní či negativní – do konce roku 2021.

Dalším krokem, který na úspěšné zájemce čeká, bude pozvánka na celodenní zkoušky, které proběhnou v prostorách Evropské kosmické agentury. Tato fáze dokonce již pro první pozvané započala. Zájemci totiž nebudou pozváni všichni najednou. Jejich pozvánky budou zasílány postupně, protože tato fáze výběru už vyžaduje více času, osobní zapojení dotyčných a navíc je potřeba dodržovat omezení spojená s pandemií Covid-19 – ať už jde o množství lidí na jednom místě, případně o restrikce spojené s cestováním mezi státy.

První kolo testů se zaměří na psychologické vlastnosti žadatelů. Následovat budou rozhovory s psychology a skupinové zkoušky, načež se přistoupí k lékařským testům. Kandidáti, kteří úspěšně projdou těmito fázemi, budou přizváni k dalšímu kolu náborových rozhovorů. Evropská kosmická agentura plánuje, že by konečné oznámení nových posil oddílu evropských astronautů mohlo přijít ještě před koncem roku 2022.

Antonella Costa, z oddělení lidských zdrojů evropské kosmické agentury poznamenává, že agentura ESA by ráda poděkovala všem, kteří se osmělili k podání přihlášky do výběru evropských astronautů v letech 2021 a 2022: „Chceme opravdu moc poděkovat všem kandidátům bez rozdílu. Naše poděkování směřuje jak k těm, kteří pokračují ve výběrovém řízení, tak i těm, kteří nás v této fázi opustí. Je to velmi konkurenční prostředí, protože se v něm o malý počet pozic uchází mnoho vysoce kvalifikovaných lidí. Už jen splnění počátečních kritérií pro podání přihlášky je něco, na co můžete být hrdí. Ne každý však může být úspěšný a stát se astronautem ESA. I když to nevyjde, tak pořád existuje mnoho dalších způsobů, jak můžete podpořit Evropu ve vesmírném programu.

Přeloženo z:
https://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
https://www.esa.int/…/15232893-2-eng-GB/The_European_Astronaut_Centre.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

14 komentářů ke článku “Další fáze výběru astronautů ESA”

  1. Michal Andrej napsal:

    ESA má mnoho astronautov, ale žiadnu kozmickú loď. Sú nejaké plány aj v tomto smere?
    Lebo to by európskej kozmonautike pomohlo viac než čokoľvek iné. Viď propagáciu „Launch America“ – ako to oživilo záujem verejnosti, vrátane súkromných letov.

  2. ESA 1 napsal:

    Bude k dispozici informace kdo se dostal do další fáze výběru?

  3. ov42 VÝSTRAHA napsal:

    Ta šance je tak jako tak spíš teoretická. Přeci jenom Francie, Německo a Itálie si určitě minimálně jedno místo prosadí a i mezi ostatními státy nejsme tím největším hráčem.

    • Michal Václavík VIP napsal:

      Tento výběr takto ale nefunguje.

      • ov42 VÝSTRAHA napsal:

        Na papíře ano. Ale ruku na srdce, opravdu věříte, že tomu tak ve skutečnosti je?

      • Michal Václavík VIP napsal:

        Vzhledem k tomu, že jsem v tom procesu zapojen, tak ano.

    • Kamil napsal:

      Budou dva výběry: jeden klasický, kdy kosmonauti budou mít plný výcvik a budou létat na velké mise na ISS, Měsíc, na Gateway. Druhý výběr budou kosmonauti z ostatních zemí a poletí třeba jen jednou na dva tři týdny, ti budou mít kratší výcvik a budou zaměstnání v ESA na nekosmonautických pozicích, třeba jako instruktoři

      • Michal Václavík VIP napsal:

        Tak tomu taktéž není. Viz starší článek v relevantních odkazech.

    • Matěj Horák Redakce napsal:

      Nejde úplně říct, že si státy jako, Francie, Itálie, nebo Německo místa pro svého astronauta prosadí. Postup výběru, je pro všechny stejný. Nejde tedy říct, že některá místa jsou rezervovaná pro tyto řekněme pro státy, které do ESA prospívají víc, než jiní. Je sice pravda, že národnost někdy hraje nějakou roli, ale to je až opravdu v posledních fázích výběru. ESA navíc naznačila, že postupem času chce, aby každý členský stát měl svého astronauta, takže šance, že v novém oddíle astronautů uvidíme nějakého zástupce/zástupkyní z ČR je stále otevřená

      • Michal Václavík VIP napsal:

        Postup výběru je pro všechny stejný. To že některé státy nejsou v lepším postavení než jiné však pravda není.

  4. SaturnV napsal:

    Jsou nějací Češi pořád ve hře? 🙂

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.