Kosmotýdeník 495 (7.3. – 13.3.)

Další týden je za námi a před vámi je teď připraveno čerstvé vydání pravidelného týdenního přehledu těch nejzajímavějších událostí z kosmonautiky. Kosmotýdeník si tentokrát jako hlavní téma vzal start íránské rakety Qased s vojenskou družicí. V dalších tématech se podíváme na to, zda náhodou Starliner neodstartuje dříve, nebo nahlédneme k hale VAB na Floridu, kde se připravuje první vývoz rakety SLS na rampu. Přeji vám dobré čtení a pěknou neděli.

Írán provedl úspěšný kosmický start

Raketa Qased

Raketa Qased
Zdroj: https://www.nasaspaceflight.com/

V úterý 8. března provedla íránská armáda start jejich rakety Qased a úspěšně doručila na nízkou oběžnou dráhou malou družici Noor-2. O tomto startu byla veřejnost informována až po úspěšném navedení družice na oběžnou dráhu, což je v Íránu standardní postup. Jedná se o první úspěšný íránský start po takřka dvou letech.

Noor-2 je druhou ze série malých snímkovacích družic vlastněných íránskými islámskými revolučními gardami (IRGC), součásti ozbrojených sil země. Navazuje na družici Noor-1, která byla vynesena v roce 2020 a která se stala první íránskou specializovanou vojenskou družicí. Noor-1 byla zároveň dosud poslední družicí, kterou Írán úspěšně vypustil. Jako nosič byla v roce 2020 premiérově použita taktéž raketa Qased. Od té doby se má za to, že Írán provedl nejméně dva pokusy o orbitální start se svou raketou Simorgh, ale žádný z těchto startů nebyl úspěšný a Írán je ostatně ani jako orbitální starty neuznal, popřípadě je ani nezmínil.

Poškozená rampa svědčící o neúspěšném startu

Poškozená rampa svědčící o neúspěšném startu
Zdroj: https://www.nasaspaceflight.com/

Například 30. prosince 2021 proběhl neúspěšný start rakety Simorgh, při kterém raketa nedokázala dosáhnout oběžné dráhy. Írán po tomto letu prohlásil, že šlo o suborbitální testovací let. Dráha letu rakety však napovídala, že cílem byla oběžná dráha. Tento start byl zároveň poslední, o kterém Írán informoval. Nicméně 27. února na družicových snímcích íránského vesmírného střediska Imáma Chomejního byla detekována poškozená orbitální rampa. To svědčí buď o dalším neúspěšném startu, anebo došlo k anomálii ještě na samotné rampě. Start tehdy proběhl buďto pomocí menší rakety Safir, anebo rakety Zuljanah. V únoru ostatně dochází ke startům tradičně, jelikož se Írán snaží uskutečnit úspěšný let na výročí íránské islámské revoluce, popřípadě jako připomínku prvního úspěšného kosmického startu země.

Samotná družice je postavená na obecně známé platformě CubeSatů. V případě družice Noor-1 i 2 jde o 6U cubesat, na kterém se využívá šest základních krychlových jednotek o hraně 10 centimetrů. Noor-2 vychází z předchozí jedničky a díky předchozím zkušenostem z provozu jeho předchůdce by měl disponovat prodlouženou životností tří let. Noor-1 nicméně měl původně vydržet jeden rok, ale i po dvou letech stále pracuje. Družice je osazena neupřesněnou snímací technikou pro fotografování povrchu Země.

Úterní start raketa Qased

Úterní start raketa Qased
Zdroj: https://www.nasaspaceflight.com/

Úterní start znamenal druhý potvrzený let rakety Qased. Předpokládá se, že tato raketa je odvozena od rakety Shahab-3, která je odvozena od sovětské R-17, součásti rodiny raket známých na Západě jako Scud nebo SS-1. Jedná se o první íránskou balistickou raketu středního doletu, kterou Írán poprvé vyzkoušel v roce 1998. Vyrábí se ve třech verzích s doletem od 1 300 do 2 200 kilometrů.

Od Shahabu byla odvozena i dvoustupňová raketa Safir, se kterou Írán uskutečnil svůj první úspěšný orbitální start v roce 2009. Na rozdíl od Safiru je Qased třístupňový nosič, přičemž první stupeň využívá kapalné pohonné látky a druhý a třetí stupeň tuhé pohonné látky. Nosnost se udává maximálně 50 kilogramů na nízkou oběžnou dráhu ve výšce 500 kilometrů nad Zemí.

Krom raket Qased a Safir však Írán také vyvíjí rakety Zuljanah a Simorgh. Třístupňová raketa Zuljanah využívá první stupeň na tuhá paliva a je považována za náhradu za starší Safir, zatímco Simorgh je výkonnější raketa, jejímž cílem je umožnit Íránu rozmístit budoucí větší družice na oběžnou dráhu. K dnešnímu dni provedla Zuljanah pouze suborbitální zkušební let. Větší problémy jsou s vývojem silnějšího nosiče Simorgh, který zatím přes různé pokusy neuskutečnil ani jeden úspěšný start.

Kosmický přehled týdne:

Dobré zprávy z Marsu. Vrtulníček Ingenuity úspěšně dokončil svůj již 21. let, při kterém překonal vzdálenost 370 metrů, kterou uletěl za 129,2 sekundy. Připomínáme, že původně mělo Ingenuity provést jen pět zkušebních letů. Jeho provoz je tak velmi úspěšný. Vozítko i vrtulníček nyní již pomalu směřují k vědecky velmi zajímavé oblasti říční delty, která ústí do kráteru. Vozítko Perseverance také odebralo již svůj sedmý vzorek horniny v kráteru Jezero na Marsu. Pro tyto vzorky by se v dalších letech měla vrátit jiná mise (v rámci programu Mars Sample Return), která je přiveze zpět na Zemi. Samozřejmě není zatím jisté, které z těch vyhozených vzorků se nakonec budou vracet zpět. Bude záležet na později vědci preferovaných vzorcích i jejich stavu na povrchu Marsu.

Sedmý úspěšně odebraný vzorek horniny na Marsu, který je určen pro pozdější let zpět na Zemi

Sedmý úspěšně odebraný vzorek horniny na Marsu, který je určen pro pozdější let zpět na Zemi
Zdroj: https://scontent.fprg1-1.fna.fbcdn.net/

Americké kosmické síly na sociálních sítích v krátkosti oznámily, že odložily svůj plánovaný start mise dvou výzvědných družic. Mise obecně označená jako USSF-12 měla startovat na raketě Atlas V v dubnu. Mělo se jednat o poslední start před plánovaným testovacím nepilotovaným letem pilotované lodě Starliner od Boeingu. Důvody zpoždění mise pro kosmické síly nebyly uvedeny. Bohužel ani toto uvolněné okno v nabitém startovním listu rakety Atlas V zřejmě start lodi Starliner o mnoho neuspíší. Start je zatím předběžně plánován na 20. května. Mise OFT-2 má zopakovat nevydařený testovací let, při kterém má Starliner doletět k ISS, připojit se v automatickém režimu a po pár dnech se vrátit zpět na Zemi. Měla by to být generálka před prvním pilotovaným letem, který by snad mohl proběhnout ještě letos.

Přehled z Kosmonautixu:

Tato rubrika vám představí všechna témata, kterým jsme se v uplynulém týdnu věnovali v rámci článků. Vydáváme minimálně dva články o kosmonautice denně, pojďme se na ně nyní podívat. Nejdříve jsme se podívali na testy vědeckého přístroje, který bude pracovat na palubě lunárního roveru VIPER. Dále jsme se věnovali vývoji nových urychlovacích motorů na tuhé pohonné látky, které bude v budoucnu využívat raketa SLS. Velmi netradiční způsob testování antény si vybral tým, který připravuje novou evropskou misi k Venuši. V úterý již tradičně vyšel další díl série o sovětských vojenských stanicích Almaz. Následně jsme vám přinesli fotky a informace o tom, jak sonda Psyché dostala své obří solární panely. Společnost Astra space představila příčiny nehody jejich rakety Rocket 3.3. Oproti očekávání to nebyl problém jeden, ale hned dva. Živě jste mohli sledovat další start rakety Falcon 9, která vynášela další várku družic konstelace Starlink. V šestém pokračování série o sekundárním nákladu mise Artemis I jsme se podívali na CubeSat, který má netradiční pohon na vodní páru. Americká družice OSAM-1, která se má kromě jiného stát prvním kosmickým zařízením, které doplní pohonné látky družicím, které na doplňování pohonných látek nebyly stavěné, prošla kritickým zhodnocením návrhu. Boeing představil v podstatě již certifikovanou nádrž z kompozitu, která by mohla zvýšit nosnost druhého stupně rakety SLS. V hale VAB probíhají přípravy na historicky první výjezd celé sestavy rakety SLS a lodě Orion na rampu. Podívali jsme se také na to, jak se ve Skotsku připravuje výstavba již druhého kosmodromu. Na konci týdne pak tradičně vyšel další díl seriálu Vesmírná technika.

Snímek týdne:

Naprosto skvělá fotografie středečního startu rakety Falcon 9, která úspěšně vynesla další várku družic konstelace Starlink. První stupeň byl při tomto startu použit již počtvrté. Fotografii pořídil Greg Scott. Video ze startu si můžete přehrát zde.

Start Falconu 9

Start Falconu 9
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Video týdne:

Přípravy na první vývoz rakety SLS s lodí Orion vrcholí. Zatímco v montážní budově VAB dochází k odklápění jednotlivých obslužných plošin, vydal se k této budově pásový přepravník, který vjede pod mobilní odpalovací plošinu a postará se o dovoz až na rampu. Zde čeká sestavu řada testů, včetně plnění nádrží palivem. Poté se raketa vrátí zpět do VAB k dokončení příprav na start, a pokud půjde vše dle plánu, tak v polovině roku bychom se mohli dočkat historicky prvního startu rakety SLS.

Zdroje informací:
https://www.nasaspaceflight.com/
https://spaceflightnow.com/
https://en.wikipedia.org
https://en.wikipedia.org/
https://en.wikipedia.org/
https://cs.wikipedia.org/
https://spaceflightnow.com/2022/03/11/

Zdroje obrázků:
https://www.nasaspaceflight.com/wp-content/uploads/2022/03/iran_launch.jpg
https://www.nasaspaceflight.com/wp-content/uploads/2022/03/for-real.jpg
https://www.nasaspaceflight.com/wp-content/uploads/2022/03/qased-noor-1.jpg
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/64/Qased_SLV_first_launch_07.jpg
https://scontent.fprg1-1.fna.fbcdn.net/…eqTVGnQbyE1gLr2Rg&oe=6231B966
https://pbs.twimg.com/media/FNan_zGXsAEQtPs?format=jpg&name=large

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

3 komentářů ke článku “Kosmotýdeník 495 (7.3. – 13.3.)”

  1. Borin napsal:

    Jako že předstižení Boeingu společností Blue Origin je podmíněno úspěchem SpaceX?

  2. anis napsal:

    Zacinam mat pocit, ze s posadkou poleti skor New Glen, nez Starliner. V tomto smere teraz amici musia byt vdacni za Elona Muska.
    Uvidime, ako to pojde dalej s programom „dostaneme Americana opat na povrch Mesiaca v tomto desatroci, storoci, alebo tisicroci…“.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.