ŽIVĚ: Další várka družic Starlink je připravena

Internet. V dnešní době je to asi jedna z nejdůležitějších a nejpotřebnějších věcí, kterou potřebujeme k životu v dnešním moderním světě. Pro většinu lidí, které známe je internetové připojení celkem běžná věc. Ovšem jsou na Zemi i místa, kde internet vůbec neznají, nebo je internetové připojení velmi těžko dostupné. To se má ale změnit. Společnost SpaceX, kterou jistě velmi dobře znáte, totiž již delší dobu buduje v kosmu svou konstelaci družic Starlink, které mají v budoucnu zajistit internetové připojení po celé naší planetě. SpaceX tyto družice do kosmu vysílá s opravdu velkou kadencí. Tomu nasvědčuje i to, že další várka těchto družic je už pod aerodynamickým krytem rakety Falcon 9 připravena ke startu. Konkrétně se bude jednat o 48 kusů těchto družic a stejně jako minulá várka jsou i tyto družice určeny pro takzvanou „Group 4“. Tato skupina družic Starlink obíhá Zemi ve výšce 540 km a se sklonem 53,2° vůči rovníku. Co se týče nějakých zajímavostí o samotných družicích, tak za zmínku stojí například laserová pojítka, která družicím Starlink slouží k vzájemné komunikaci na orbitě. V průběhu budování této konstelace se družice Starlink různě vyvíjely. Jedním z takových upgradů je sluneční clona, která snižuje viditelnost družic. SpaceX tak učinila poté, co jim z řad převážně amatérských astronomů přišly stížnosti na přílišnou viditelnost družic. Sbírku zajímavostí zakončíme konstrukcí samotných družic, která je provedena tak, aby při vstupu do atmosféry celá družice shořela.

Družice Starlink pod jednou polovinou aerodynamického krytu

Družice Starlink pod jednou polovinou aerodynamického krytu
Zdroj: https://pbs.twimg.com

Jako vždy bude pro start družic Starlink použita raketa Falcon 9 od SpaceX. V současnosti se jedná o nejpoužívanější a nejspolehlivější americkou raketu. Na výšku měří 70 m a na šířku 3,6 m. Její největší výhodou je její znovupoužitelný první stupeň. Na této misi bude použit první stupeň s označením B1052 a bude to pro něj už čtvrtý start. Poté, co se stupeň oddělí od zbytku rakety bude následovat motorické přistání na mořskou plošinu A Shortfall Of Gravitas. Také obě poloviny aerodynamického krytu budou zachráněny poté, co na padácích dosednou do oceánu. O jejich vylovení se postará loď Doug. Když se vrátíme k prvnímu stupni, tak ten je vybaven devíti motory Merlin 1D. Každý z nich má na hladině moře tah 854 kN. Na stupni druhém je pak umístěn motor Merlin 1D Vac., který je speciálně upraven pro chod ve vakuu. Na obou stupních se jako pohonná směs používá kapalný kyslík (LOX) a speciálně upravený letecký petrolej (RP-1)

Závěrečný přehled
Datum startu: 9. března 2022 ve 14:45
Místo startu: SLC-40, Cape Canaveral Space Force Station, Florida, USA
Raketa: Falcon 9 (první stupeň B1052)
Náklad: 48 družic Starlink
Hmotnost nákladu: 13 900 kg
Finální oběžná dráha: LEO o výšce 540 km se sklonem 53.2° vůči rovníku

Zdroje informací
https://everydayastronaut.com/
https://www.elonx.cz/

https://en.wikipedia.org/
https://en.wikipedia.org/
https://kosmonautix.cz/

Zdroje obrázků
https://ct24.ceskatelevize.cz/…ewpb0dnumae_ksy.jpg?itok=vVju5GZ1
https://spacenews.com/wp-content/uploads/2019/05/D6VKKwiUUAABZ_p.jp

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

7 komentářů ke článku “ŽIVĚ: Další várka družic Starlink je připravena”

  1. Michal Andrej napsal:

    Bude toto prvý štart Falconu 9 bez českého komentára?

    • JacobSGC napsal:

      Taky mám ten pocit. Ze startů a přistání Falcon 9 se už stala rutina i pro Kosmonautix 🙂

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Nestala. 😉 Pokud bych já ani Martin Gembec neměli pracovní povinnosti, které nás odtáhly od PC, přenos bychom udělali i dnes.

      • Mr G napsal:

        Starty a pristatia Falconov 9 rutinou su 🙂
        Ludia velmi casto slovo rutina pouzivaju nespravne a to ako: nudnost, nezaujimavost, alebo monotonnost.

        Pravy vyznam slova rutina je – sikovnost, obratnost, mechanicka zrucnost, …

        Tak isto, ako sa starty Falconov 9 stali rutinou, tak isto su aj Vase prenosy zo startov (nie len Falconov) rutinou v tom spravnom vyzname tohto slova.
        Dakujem 🙂

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Není vůbec zač. V přenosech startů Starlinků určitě budeme pokračovat, pokud nám to časově vyjde (jako nám to vycházelo doposud).

      • Borin napsal:

        Aniž bych snižoval obdiv k rutinním komentářům, Vaše objasňovací překlady, Mr G, jsou spíše básnické. Rutina, routing, route …je běžný, zaběhaný, obvyklý postup, směřování.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Já bych řekl, že už jsme nějaký Falcon vynechali. ale bohužel nedokážu říct, který.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.