Psyche dostala obří fotovoltaické panely

Sonda Psyche má startovat už v srpnu. Byl proto nejvyšší čas, aby dostala fotovoltaické panely a přiblížila se dokončení integrační fáze. Nyní je již téměř připravena na 2,4 miliardy kilometrů dlouhou cestu k záhadné a na kovy bohaté planetce stejného jména. Poté, co byly k jejímu tělu připojeny dva obří skládací fotovoltaické panely, proběhlo jejich rozložení na délku a opětovné složení. „Vidět poprvé plně sestavenou sondu je skvělý zážitek plný hrdosti,“ přiznává Brian Bone z JPL v jižní Kalifornii, který vede sestavování, testy a předstartovní provoz mise a dodává: „Tohle je opravdu zajímavá fáze. Cítíte, jak se všechno spojuje.

Sonda Psyche má dva rozkládací fotovoltaické panely. každý je tvořen pěti poli uspořádanými do tvaru kříže.

Sonda Psyche má dva rozkládací fotovoltaické panely. Každý je tvořen pěti poli uspořádanými do tvaru kříže.
Zdroj: https://www.nasa.gov

Každý ze dvou solárních panelů má celkovou plochu 75 metrů čtverečních a skládá se z pěti samostatných polí uspořádaných do tvaru kříže. V JPL už postavili mnoho sond, ale větší panely ještě nikdy neinstalovali. Jakmile se všechny části v kosmu plně rozloží, budou pokrývat zhruba plochu tenisového kurtu. Po tři a půl roku dlouhé cestě s iontovým motorem krmeným energií z těchto panelů má sonda v roce 2026 dorazit k planetce Psyche. Ta měří v nejširším místě 280 kilometrů a je nezvyklá svým složením – dominují v něm kovy. Sonda má strávit další dva roky na oběžné dráze kolem této planetky, ke které se bude postupně přibližovat a přitom ji má studovat.

Cesta do pásu planetek mezi Marsem a Jupiterem, tedy daleko od Slunce, přináší výzvy pro misi, která využila technologie běžně používané na družicích obíhajících Zemi a upravila je pro provoz v chladném a temném meziplanetárním prostoru. U Země generují panely 21 kW, což je podle NASA dost elektřiny pro tři až čtyři průměrné americké domy. Ovšem u planetky Psyche to budou už jen 2 kW, což by stačilo jen na trochu víc než provoz fénu. Použitá technologie se na pohled příliš neliší od fotovoltaických panelů na domech či polích, ovšem Psyche používá vysoce efektivní, lehké, radiačně odolné panely schopné dodávat více energie při menší hmotnosti. „Tyto panely jsou navrženy k provozu za nízké úrovně osvětlení, tedy daleko od Slunce,“ vysvětlil Peter Lord z Maxar Technologies, která panely pro Psyche vyrobila v kalifornském Palo Altu.

Po úspěšné instalaci a rozložení tří centrálních polí v čisté místnosti JPL byly panely složeny zpět k tělu, aby mohly pokračovat další testy. Panely se teď vrátí do firmy Maxar, která disponuje vybavením k testům rozkládání zbývajících dvou polí. V průběhu jara se panely k sondě připojí definitivně – k tomu už dojde na Kennedyho středisku na Floridě. Zhruba hodinu po startu se panely rozloží a jednotlivá pole se zacvaknou do zajištěné pozice, což každému křídlu potrvá 7,5 minuty. Následně budou dodávat elektrickou energii systémům sondy i jejím vědeckým přístrojům – magnetometru k měření magnetického pole, snímkovacím přístrojům k mapování povrchu a spektrometrům k určení chemického složení povrchu. Energie bude potřeba i pro test Deep Space Optical Communications pro laserový přenos dat.

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/1-pia25135-1041.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/pia24473-psyche-spacecraft-16.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

4 komentářů ke článku “Psyche dostala obří fotovoltaické panely”

  1. PetrV napsal:

    Jsou veliké. Proč nejsou rolovací jako ty nové na ISS?
    Asi starší koncept.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      V době, kdy vznikal projekt, byla technologie rolovacích panelů mna úrovni, kdy ještě neměla takovou důvěru. Navíc sonda v meziplanetárním prostoru čelí jiným podmínkám než stanice na LEO.

      • Michal Václavík VIP napsal:

        V čem jsou podmínky pro panely v meziplanetarním prostoru jiné než na LEO a co brání nasazení těch rolovacích?

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Řekl bych, že se obě prostředí liší třeba kosmickým zářením. Svou roli může hrát i střídání světla a tmy, které v meziplanetárním prostoru odpadá. Ale to si myslím, že nebude hrát roli. Vycházel jsem také z předpokladu, že se technologie těchto panelů se nejprve otestovala na ISS, kde se nyní prakticky aplikuje a teprve až poté bude využita na Gateway, kde jsou podmínky srovnatelné s meziplanetárním prostorem. To podporuje i skutečnost, že se zatím tato technologie nepoužila mimo LEO.
        Pokud tomu tak není, budu rád, když to uvedeš na pravou míru.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.