Nový skotský kosmodrom dostal povolení k výstavbě

SaxaVord je druhým kosmodromem ve Spojeném království, který získal povolení k zahájení výstavby. Prvním kosmodromem byl Sutherland, který minulý rok také získal povolení ke stavbě. Spojené království pokračuje směrem k výstavbě a zprovoznění startovních ramp, které budou připraveny hostit řadu britských i mezinárodních poskytovatelů služeb vynášení nákladu na oběžnou dráhu už v tomto roce. 28. února bylo oznámeno, že kosmodrom SaxaVord obdržel plánovací povolení od místního úřadu. I když toto schválení formálně umožňuje zahájení výstavby kosmodromu, skotští ministři by mohli ve dvacetiosmidenním přezkumném období změnit konečné rozhodnutí. Zahájení stavby je naplánováno na konec tohoto měsíce a do provozu by měl být komplex uveden nejdříve ve třetím čtvrtletí tohoto roku. Frank Strang, generální ředitel SaxaVord Spaceport, v oficiálním prohlášení uvedl: „Náš tým udělá vše, co bude v jeho silách, abychom dokázali dodržet tento termín.“ 

Pohled na radarovou stanici

Pohled na radarovou stanici
Zdroj: https://canmore.org.uk/

SaxaVord, dříve známý jako Shetlandské vesmírné středisko, je pětiletým projektem výstavby kosmodromu na ostrově Unst u severního pobřeží Skotska. Poloostrov Lamba Ness, na kterém bude kosmodrom vybudován, byl v minulosti domovem radarové stanice RAF, která byla aktivní během druhé světové války. Právě radarová stanice způsobila, že úřad Historic Environment Scotland (HES) kvůli obavám o historickou radarovou stanici vyjádřil nesouhlas s výstavbou kosmodromu. Nakonec ale HES v lednu svoje vyjádření stáhnul.

Z ekonomického hlediska se očekává, že kosmodrom bude „katalyzátorem sociálních a ekonomických výhod“ pro skotský region tím, že vznikne 140 nových pracovních míst na kosmodromu a 70 na Shetlandech. Do konce dekády by měl skotský vesmírný sektor dosáhnout ekonomického přínosu alespoň 2 miliardy liber.

S cenou projektu 43 milionů liber a nárůstem 100 milionů liber v pěti letech, se bude soukromě financovaný kosmodrom skládat ze tří startovních ramp s pozemním podpůrným vybavením, řídících středisek, integračních budov a pozemní sledovací stanice. SaxaVord má cíl v budoucnu rozšířit kosmodrom tak, aby odsud bylo možné vypustit až 30 raket ročně na nízké polární a heliosynchronní oběžné dráhy. Kosmodrom zatím přilákal tři společnosti zajišťující vynášení nákladů na oběžnou dráhu (skotská Skyrora, americká ABL Space System a francouzská Venture Orbital System).

Vizualizace rakety Skyrora XL

Vizualizace rakety Skyrora XL
Zdroj: https://www.skyrora.com/

Skyrora je skotská společnost se zkušenostmi vypouštění nadzvukových výškových raket. Nyní má ambice stát se společností, která bude pomocí třístupňové rakety Skyrora XL obsluhovat trh s malými družicemi. Skyrora XL je vysoká 23 metrů a je schopná vynést na nízkou oběžnou dráhu až 315 kilogramů. Společnost doufá, že do roku 2030 bude Skyrora XL startovat z kosmodromu SaxaVord šestnáctkrát ročně. Skyrora XL je zatím ve vývoji a doposud neabsolvovala jediný let. První let této rakety by měl proběhnout na konci tohoto roku.

První stupeň rakety RS1

První stupeň rakety RS1
Zdroj: https://www.nasaspaceflight.com/

Další firmou je ABL Space Systems. Ta vyvíjí svůj nosič pojmenovaný RS1. Tato raketa bude 27 metrů vysoká a na nízkou oběžnou dráhu by měla dopravit až 1 350 kilogramů. Třetí a prozatím poslední společností je Venture Orbital System, která má sídlo ve francouzské Remeši. 1. března podepsala firma Venture Orbital System se SaxaVord Spaceport memorandum o porozumění pro francouzskou společnost k využívání kosmodromu ke startům jejich rakety Zephyr od roku 2024 se záměrem vypustit 15 raket ročně do roku 2026 a 40 raket ročně do roku 2040.

SaxaVord nebude jediným skotským kosmodromem. Sutherland získal stavební povolení v loňském roce a své rakety Prime odsud bude vypouštět firma Orbex. Sutherland bude menší kosmodrom než SaxaVord. Bude ho tvořit pouze jedna rampa a bude se nacházet na poloostrově A’Mhoine. Za zmínku také stojí to, že firma Virgin Orbit plánuje využít letiště Newquay k přípravě na start svého letadla Cosmic Girl s raketou Launcher One.

Raketa Prime od firmy Orbex

Raketa Prime od firmy Orbex
Zdroj: https://room.eu.com/

Přeloženo z:
https://www.nasaspaceflight.com/

Zdroje obrázků: 
https://www.nasaspaceflight.com/…/ABL-SPACE-1-scaled-1-1170×658.jpeg
https://www.skyrora.com/wp-content/uploads/2022/01/space_rocket_xl.jpg
https://www.nasaspaceflight.com/…/uploads/2022/03/theyre-all-via-ABL.jpg
http://canmore.org.uk/collection/1446649
https://room.eu.com/images/contents/Orbex-Prime.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

3 komentářů ke článku “Nový skotský kosmodrom dostal povolení k výstavbě”

  1. Spodni_voda napsal:

    Nebude je omezovat vzdálenost od rovníku? Cca 58.5° severně je opravdu vysoko.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.