Testy antény pro misi k Venuši

Jak nejlépe na Zemi otestovat anténu kosmické mise, která musela být výrazně zvětšena, aby dokázala nahlédnout do podpovrchových vrstev jiné planety? Přesně takovou otázku řešili experti španělské firmy SENER, kteří pracují na kandidátském návrhu konstrukce antény pro evropskou misi EnVision. Ta by měla prozkoumat Venuši od jejího jádra až po nejvyšší vrstvy oblaků. K vyřešení výše popsaného problému se nakonec inženýři rozhodli připojit prototyp svého návrhu k horkovzdušnému balónu.

Sonda EnVision má pomoci zjistit, proč se Země a Venuše, tedy vcelku podobné planety, vydaly úplně jinou cestou vývoje.

Sonda EnVision má pomoci zjistit, proč se Země a Venuše, tedy vcelku podobné planety, vydaly úplně jinou cestou vývoje.
Zdroj: https://www.esa.int

Vývoj klíčových technologií pro budoucí mise, volí direktoriát ESA pro technologie, strojírenství a kvalitu cestu průzkumu různých přístupů,“ vysvětluje Paul Moseley, inženýr, který se v ESA specializuje na antény a dodává: „To obnáší paralelní vývoj prototypů přístroje SRS (Subsurface Radar Sounder) pro misi EnVision. Ten bude vysílat a přijímat rádiové signály, které po odrazu prozradí informace o podpovrchových vrstvách Venuše. Využije k tomu velmi nízké frekvence, pouze 9 MHz, což znamená, že anténa bude muset být hodně velká – měla by mít rozpětí 16 metrů. K přesnému charakterizování chování prototypu od firmy SENER, bylo potřeba prověřit, že nemá žádné interakce s okolím. Prototyp je však tak velký, že se nevejde do žádného k tomu určeného zařízení jako je třeba evropská testovací komora Hertz. Ta navíc není vybavena pro práci s tak nízkými frekvencemi.

Zbývala tedy jediná možnost – vyrazit s prototypem antény ven. Ovšem zemský povrch by rušil provoz antény, což by zkreslovalo prováděná měření. Proto tým rozhodl, že se prototyp antény přístroje SRS společně s plnorozměrovou maketou sondy EnVision zavěsí pod balón, který je pak vynese do výšky více než 200 metrů. „Aby se dále snížila interferenci od zemského povrchu, byla anténa nakloněna směrem k obzoru,“ vysvětluje Moseley a dodává: „Výsledky z testovací kampaně ukazují, že návrh antény fungoval podle očekávání.“ Tyto zkoušky pomohou při závěrečném výběru dodavatele přístroje SRS pro EnVision. Tato mise, která má startovat počátkem příštího desetiletí, s sebou ponese také spektrometry pro analýzu složení atmosféry a povrchu, rádiový experiment k průzkumu gravitačního pole Venuše a NASA dodá snímkovací radar.

Přeloženo z:
https://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
https://www.esa.int/…/23986249-1-eng-GB/Aerial_antenna_for_Venus_mission_test.jpg
https://www.esa.int/…closest_neighbour_is_so_different.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.