Kosmotýdeník 468 (30.8. – 5.9.)

Týden uběhl jako voda a je tu další pravidelný přehled těch nejzajímavějších událostí uplynulých sedmi dní. Kosmotýdeník si tentokrát bere jako hlavní téma misi Inpiration4, která se má stát vůbec první čistě „neprofesionální“ misí na oběžnou dráhu. Podíváme se, jak se posádka připravuje a co za hardwarovou novinku Crew Dragon ponese. V dalších tématech se podíváme na třináctý let Ingenuity, čerpání kapalného kyslíku do prvního stupně nové rakety Vulcan a na mnohé další. Přeji vám dobré čtení a pěknou neděli.

Inspiration4 se blíží

Již kolem patnáctého září by měla odstartovat velmi zajímavá pilotovaná mise. Čtyři lidé, kteří nejsou profesionálními astronauty, nasednou do lodi Crew Dragon a vydají se jako vůbec první čistě amatérská výprava na oběžnou dráhu kolem Země. Mise Inspiration4 je za rohem a tento týden posádka navštívila svoji kosmickou loď na mysu Canaveral. V rámci mise byla také tento týden poprvé představena jedna již dříve slibovaná novinka v podobě transparentní kopule, která bude připojena místo stykovacího zařízení na přídi lodi.

Posádka Inspiration4 ve skafandrech před svou lodí

Posádka Inspiration4 ve skafandrech před svou lodí
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Čtyřčlenná posádka, vedená miliardářem Jaredem Isaacmanem, si v tomto týdnu vyzkoušela své letové skafandry od společnosti SpaceX a také usedla do lodi  Crew Dragon Resilience a provedla několik testů. Bude to první plně komerční let člověka na oběžnou dráhu Země bez profesionálního astronauta na palubě. Mise je středobodem charitativního projektu, jehož cílem je získat část z 200 milionů dolarů určených pro dětskou výzkumnou nemocnici St. Jude, neziskovou instituci věnovanou léčbě dětí s rakovinou a dalšími dětskými chorobami.

Isaacman je iniciátorem celé mise a také velitelem této posádky. SpaceX za let zaplatil 50 milionů dolarů a rozhodně se nejedná o nepolíbeného nováčka na poli létání. Má zkušenosti s pilotováním civilních stíhaček a má nalétáno velké množství hodin. Posádku doplní Sian Proctor, soukromá pilotka a vědecká pedagožka s magisterským titulem z geologie, Hayley Arceneaux, asistentka lékaře v St. Jude, a Chris Sembroski, datový inženýr z oblasti Seattlu.

Členka posádky v nové výhledové kopuli

Členka posádky v nové výhledové kopuli
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Tato nevšední posádka prochází podobným procesem výcviku jako skuteční astronauti. Jednoduší to mají jen o to, že nepoletí na Mezinárodní kosmickou stanici, což je osvobodí od bezpečnostních procedur stanice, dlouhých příprav na experimenty, které na stanici probíhají a tak se mohou soustředit především na svůj třídenní plánovaný let. Doposud tak například trénovali na simulátoru v sídle společnosti SpaceX v kalifornském Hawthorne, létali na stíhačkách a letěli cvičným letounem, který na svém parabolickém letu navodil na pár sekund stav mikrogravitace.

Aktuálně zase prošli takzvaným Equipment Interface Test (CEIT), což je jeden z důležitých závěrečných testů před samotným letem lodě. Tento test je zavede přímo do kabiny jejich připravované lodě, kde mají možnost přímo interagovat se zařízením, které budou mít na oběžné dráze. Tento test převzala SpaceX od přípravy astronautů pro NASA, kteří jím před letem na ISS také prochází.

Od května 2020 je to pro SpaceX již čtvrtý pilotovaný let. V květnu 2020 startovali na demonstrační misi astronauti Doug Hurley a Bob Behnken, aktuálně je k ISS připojena loď Crew Dragon na misi Crew-2. Loď, kterou využijí členové mise Inspiration4, se vrátila z šestiměsíční mise Crew-1. Příprava lodi na tento turistický let zabrala SpaceX čtyři měsíce. Crew Dragon je loď znovupoužitelná a prozatím SpaceX opatrně uvádí, že každá kabina by mohla letět pětkrát.

Kopule spatřená ve výrobním závodu

Kopule spatřená ve výrobním závodu
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Na rozdíl od misí s NASA nepoletí loď na ISS, ale zamíří na samostatnou vyšší oběžnou dráhu ve výšce 575 kilometrů, což je podobně vysoko, jako létaly servisní mise raketoplánů k Hubbleovu kosmickému dalekohledu.

Mise Inspiration4 bude jako první disponovat speciální průhlednou kopulí, která umožní panoramatický výhled z lodi do okolního kosmického prostředí a na Zemi. Právě v tomto týdnu jsme se vůbec poprvé dočkali snímků, které tento hardware ukazují i s jednotlivými členy posádky. Tato výhledová kopule nebude přístupná stále, od interiéru lodi je oddělena poklopem a z vnější strany je chráněna uzavíratelnou „čepičkou“, která normálně kryje stykovací zařízení. „Nikdy jsem neviděl inovativnější a působivější organizaci než SpaceX,“ napsal ve středu Isaacman. „Pouhých šest měsíců od nápadu po plně realizovaný a ozkoušený hardware připravený k letu!“ tweetoval s odkazem na kopuli.

Před, během a po svém třídenním letu se Isaacman a jeho posádka zúčastní několika experimentů v oblasti lidského zdraví sponzorovaných právě SpaceX, Translational Research Institute for Space na Baylor College of Medicine a týmem z Weill Cornell Medicine. Samotný let tak přinese i nějakou tu vědu. Přesný čas startu zatím plánovaného na 15. září nebyl zatím stanoven a bude se odvíjet zejména od počasí.

Kosmický přehled týdne:

V neděli uskutečnil vrtulníček Ingenuity na Marsu již třináctý let, který byl opět úspěšný. Zařízení stejně jako při dvanáctém letu fotografovalo oblast South Seítah, akorát tentokrát byl vrtulníček naveden k focení z druhé strany jedné z dun, což umožní vytvořit prostorová data o tomto pro vědce zajímavém útvaru. Během letu dosáhlo zařízení rychlosti 3,3 m/s, let trval 161 sekund a uletělo se přibližně 210 metrů. Hlavním cílem bylo nafotografovat 10 barevných snímků této oblasti.

Navigační snímek Ingenuity během třináctého letu

Navigační snímek Ingenuity během třináctého letu
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Lety malého suborbitálního raketoplánu SpaceShip Two společnosti Virgin Galactic jsou až do odvolání zrušeny. Americký letecký úřad FAA vydal tento požadavek, kvůli historicky prvnímu letu s pasažéry na palubě, který proběhl 11. července 2021. Stroj se během letu vychýlil z vymezené letové oblasti a hrozilo narušení vzdušného prostoru. Incident se bude nyní vyšetřovat.

Jak už jsme psali v minulém Kosmotýdeníku, probíhají nyní na floridské rampě 41 testy pathfinderu prvního stupně rakety Vulcan společnosti ULA. Cílem těchto testů je prověřit napojení stupně na nově vylepšenou rampu a provádět kryogenní čerpání pohonných látek do nádrží stupně. Nyní proběhlo vůbec první tankování tekutého kyslíku do nádrže tohoto stupně. O této události informoval na Twitteru CEO ULA Tory Bruno. Tato raketa, která má umožnit nahradit ULA její dosavadní rodiny raket Atlas a Delta, je důležitý projekt pro uskutečnění mnoha plánů a zakázek. USA pak mají zbavit závislosti na dodávkách ruských motorů, které pohání raketu Atlas V.

Přehled z Kosmonautixu:

Přichází ten správný čas na rubriku, kde vám shrneme všechny témata, kterým jsme se v uplynulém týdnu věnovali v rámci vydaných článků. Vydáváme minimálně dva články o kosmonautice denně, pojďme si je nyní představit. Hned na začátek jsme se podívali na jeden malý, ale ohromně šikovný CubeSat, který se dočkal prvního měření. Jednou z hlavních událostí týdne byl pokus o druhý odběr vozítka Perseverance, který měl po prvním nezdaru potvrdit schopnost vozítka odebírat vzorky. Věnovali jsme se proto lokalitě odběru. Společně s námi jste mohli Živě a česky sledovat přílet nákladní lodě Dragon 2 k Mezinárodní kosmické stanici. Malá suborbitální raketa New Shepard společnosti Blue Origin uskutečnila sedmnáctý let, při kterém vezla na palubě řadu vědeckých experimentů. Na dechberoucích snímcích jsme mohli sledovat příjezd prvního stupně Falconu 9 na nové přistávací plošině ASOG. Prvního září oslavil blog Kosmonautixu již deváté narozeniny. Na začátku měsíce také vyšel nový díl našeho nejstaršího video seriálu Vesmírné výzvy, který shrnul kosmonautické událostí měsíce srpna. Dočkali jste se také další vizuální nálože v podání Thomasova fotokoutku. Poté, co první kolekce triček s kosmonautickými motivy zmizela z imaginárních pultů, tu pro vás máme novou kolekci a nové motivy. Velmi brzy nad ránem jsme sledovali Živě a česky premiérový start rakety Alpha od společnosti Firefly Aerospace, který byl bohužel neúspěšný. Nemilou, ale očekávanou zprávu jsme přinesli ohledně příprav na misi Artemis I, při které vůbec poprvé poletí rakety SLS. Naděje, že by start proběhl ještě letos, se totiž poměrně rychle rozplývají. Živě jste mohli sledovat výstup ruských kosmonautů z ISS, kteří připojovali nový ruský laboratorní modul Nauka. Havárii nové rakety Alpha jsme se pak věnovali ještě podrobněji v samostatném článku. Nepřišli jste ani o pravidelný týdenní nášup nového dílu seriálu Vesmírná technika.

Snímek týdne:

Po prvním nezdařeném pokusu se vozítku Perseverance podařilo odebrat první vzorek marsovské horniny. Při minulém pokusu se vozítko zaměřilo na tak nesoudržnou horninu, že z odběrové hlavy vrtáku všechen materiál vypadl. Po nalezení pevnějšího kamene však celá procedura proběhla bez problémů. Na snímku vidíte snímek odběrové hlavy s vzorkem horniny uvnitř.

První odebraný vzorek vozítkem Perseverance na Marsu

První odebraný vzorek vozítkem Perseverance na Marsu
Zdroj: https://mars.nasa.gov/

Video týdne:

Společnost Firefly Aerospace  se pokusila o svůj první kosmický start s jejich novou malou raketou Alpha, která zdarma či za malý poplatek vynášela různé vědecké experimenty z různých univerzit a ústavů. 2 minuty a 32 sekund po startu došlo ještě během práce prvního stupně k explozi a ztrátě celé mise. Důležitá zkušenost pro novou firmu jí jistě posune vpřed a my si zatím můžeme „užít“ pohled na explodující raketu. Týmu samozřejmě držíme palce, aby to příště vyšlo.

Zdroje informací:
https://spaceflightnow.com/
https://twitter.com/
https://mars.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://mars.nasa.gov/…1100LUJ08_1200.jpg
https://scontent.fprg1-1.fna.fbcdn.net/…5552d35daf6651d9b2567b3294b100ea&oe=615AD4C0
https://pbs.twimg.com/media/E-fllf6VcAIfgzW?format=jpg&name=small
https://pbs.twimg.com/media/E-YkHUGXIAcDqD4?format=jpg&name=medium
https://pbs.twimg.com/media/E-PWxsVUcAE8Vej?format=jpg&name=large
https://pbs.twimg.com/media/E-O5GdvWEAAPfk8?format=jpg&name=large
https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/wp-content/uploads/2021/09/i4_ceit.jpg
https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/wp-content/uploads/2021/09/i4cupola.jpeg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

3 komentářů ke článku “Kosmotýdeník 468 (30.8. – 5.9.)”

  1. -gt- napsal:

    Proč se přestal aktualizovat „odpočet do dalšího přenosu“ ?

  2. Jozef M napsal:

    Vďaka za týženný prehľad.
    Doplním zauímavú informáciu, ktorú som inde nevidel. Nemecká firma Rocket Factory Augsburg kryo testovala nádrž novej rakety. Video z testu: https://www.youtube.com/watch?v=h8tBLHjfwc4 .

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.