Slavíme deváté narozeniny

Koukám, jak ten čas letí …“ zpívá se v jedné písničce a já mohu dát autorovi zapravdu. Vždyť dnes je to přesně devět let od chvíle, kdy jsme na kosmonautixu udělali svým způsobem krok do neznáma. Z aktivních uživatelů našeho diskusního fóra, které v té době neexistovalo ještě ani tři roky se zformoval základ redakce, který začal tvořit články. Nejprve jsme vsadili na konzervativní tempo jednoho článku za dva dny, pak jsme přešli na jeden článek denně, posledních několik let držíme tradici minimálně dvou článků denně a k tomu přidáváme proměnlivý počet krátkých zpráv. Dnes, když slavíme deváté narozeniny, si (stejně jako v minulých letech) dovolím vydat článek, který se pokusí shrnout události uplynulého roku.

V rámci rekapitulací bohužel nemohu začít ničím jiným než vzpomínkou na Drahoslava Trnku, který založil náš Discord a kromě toho výrazným způsobem upravil či modernizoval značnou část funkcí na všech našich subdoménách. Dá se říci, že ať používáte jakoukoliv část našeho fóra, nechal na ní Drahoslav svůj podíl – ať už jde o modernizaci diskusního fóra, vysvětlivky (tooltipy) na blogu, nebo spousty věcí v systému, které nejsou vidět, aby významně zlepšily chod našeho portálu. Jen díky Drahoslavovi mohla vzniknout subdoména věnovaná přednáškám, do které od té doby doplňuje veškerý obsah Jiří Hadač. Tato subdoména byla spuštěna 7. září 2020. Drahoslav Trnka byl součástí našeho týmu ani ne rok. Za tu dobu stihl udělat ohromné množství práce. Věnujme proto tomuto dobrému člověku v rámci našich z narozenin tichou vzpomínku. bez jeho obětavé práce by náš web vypadal jinak.

V průběhu uplynulého roku jsme také našim čtenářům nabídli možnost objednat si trička s kosmonautickými motivy a velmi mile nás překvapil Váš zájem. Aktuálně se již připravuje nová kolekce, jejíž spuštění očekáváme za pár dní. Samozřejmě Vás o tom budeme informovat. Na tomto místě si zaslouží poděkování pan Matúš Nemčík, který pro nás zajišťuje grafické návrhy, výrobu a distribuci triček. Máme radost, že jsme mohli naší skvělé komunitě nabídnout službu, po které její členové už několik let volali.

Za připomenutí jistě stojí i to, že se náš web právě díky hlasům od našich čtenářů umístil v loňské anketě Křišťálová lupa – cena českého internetu. Nejenže jsme již potřetí v řadě proklouzli do finále (aniž bychom v nominační fázi kohokoliv vyzývali k hlasování), ale v roce 2020 jsme se umístili na neskutečném pátém místě. Je to sice již skoro rok, ale i přesto musím opět upřímně poděkovat všem, kteří nám poslali své hlasy.

Říkám to při každé podobné příležitosti a řeknu to i dnes – náš web by nemohl existovat bez čtenářů, protože naše redakce by neměla pro koho tvořit a dříve či později by nás to asi přestalo bavit. Velice důležité je také to, že i když se počty návštěvníků našeho webu od založení zmnohonásobily, stále se nám daří udržet slušnou diskusi pod články. Je to zásluha vás všech, kdo na náš web chodíte a chtěl bych Vám za to upřímně poděkovat. Jste to právě vy, kdo každým napsaným komentářem přihodíte malé závažíčko na jednu misku vah. Jedna miska strhává kvalitu diskusí na našem webu nežádoucím směrem, druhá pak zajišťuje, že diskuse zůstane slušná jako doposud. Každý uživatel, který u nás píše komentář, rozhoduje o tom, na kterou z těchto misek hodí své závaží. A protože je zatím jednoznačně těžší ta druhá miska, zasloužíte si velké poděkování.

Na tomto místě samozřejmě nemůže chybět i poděkování všem členům naší redakce, kteří ve svém volném čase tvoří články pro náš web a zajišťují i další obsah, který sice není tolik na očích, ale o to je možná důležitější. Chtěl bych proto vyseknout hlubokou poklonu nejen autorům článků, ale i správcům našich sociálních sítí – najdete nás na FacebookuTwitteru či Instagramu a kromě toho jsme i na Discordu, YouTube, Spotify a dalších podcastových platformách.

Jsem neskutečně hrdý na tým, který se zformoval kolem našeho webu. V průběhu let se nám podařilo složit skupinu lidí, která umí dělat neskutečné věci. Jeden člověk zvládne hodně, ale nikdy nemůže dokázat tolik, co udělá tým lidí – navíc takových lidí, kteří tvoří náš tým. Nebýt této parádní party, nemohl by kosmonautix poskytovat služby, na které si čtenáři zvykli. Autoři článků ve svém volném čase tráví dobrovolně často i dlouhé hodiny tím, že prochází zdroje informací – od internetu až po knihy. Pátrají po zajímavostech, které pak jako drobné dílky skládačky využijí ve svých článcích. Často i hluboko v noci pak v redakčním systému připravují články a pečlivě do nich vkládají fotky. Občas to dokonce bývá i v neúprosném časovém tlaku, aby se čtenáři dočkali tradičního článku v čase, který očekávají. Naše redakce není tvořena profesionály, ale i přesto tito lidé dennodenně ukazují, že znají pravý význam slov profesionalita a zodpovědnost. Pravidelně to ve svých článcích dávají najevo a já si jejich práce ohromně cením. Vám všem, patří velká poklona a upřímný dík, pánové!

Jako tomu bývá již tradičně, tak i dnes přidám srovnání statistik za období 1. září 2020 – 31. srpna 2021 přičemž v závorce je rozdíl oproti stejnému období o rok dříve).

Počet návštěv: 2 893 624 (+ 55,93 %)
Nejúspěšnější den: 18. 2. 2021 (28 149 návštěv)
Počet stránek, odkud k nám přišly návštěvy: 741 (+ 24,95 %)
Průměrná doba strávená na stránce: 2 minuty 46 sekund (- 10,94 %)
Průměrný počet navštívených stránek/návštěvu: 2,05 (- 2,36 %)
Počet území (států), odkud jsme zaznamenali návštěvy: 168 (+ 27)
Pár exotických území (států), odkud přišly návštěvy: Turks a Caicos, Vanuatu, Tádžikistán, Rwanda, Palau, Malawi, Guam, Zambie, Brunej, Somálsko, Papua-Nová Guinea, Haiti, Aruba, Antigua a Barbuda, Nepál, Niger, Macao, Gambie, Benin, Britské panenské ostrovy, Kuba, Bolívie, Jemen, Mongolsko, Kuvajt, Ghana, Etiopie, Angola, Zimbabwe, Togo, Mozambik, Burkina Faso, Uganda, Senegal, Šrí Lanka, Laos, Kamerun, Keňa, Afghánistán, Omán

Další tradicí těchto narozeninových článků je vyhlášení tří nejlepších redaktorů. Dříve jsme používali výpočet zohledňující aktivitu autora, ale vloni jsme poprvé přešli na jiný formát. O Redaktorovi roku hlasovali členové redakce. Každý mohl ve své zprávě nominovat tři kolegy (nikoliv sebe) a každému udělit tři, dva a jeden bod. Jelikož se tento systém osvědčil, využili jsme jej i letos. Tři autoři, kteří získali nejvíce bodů, dostanou drobné věcné ocenění, které jim může časem připomenout, že se velmi aktivně podíleli na tomto našem společném projektu.

  1. Dušan Majer
  2. Ondřej Šamárek
  3. Martin Gembec
Ocenění pro tři redaktory našeho webu za uplynulý rok.

Ocenění pro tři redaktory našeho webu za uplynulý rok.
Foto: Dušan Majer

Zdroje obrázků:
http://cdn.shopify.com/…toppers-1_grande.jpg?v=1571782208

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

27 komentářů ke článku “Slavíme deváté narozeniny”

  1. Albert napsal:

    Gratuluji a Slapové síly u Titanu nechť nás provázejí. 🙂

  2. Jan Jancura napsal:

    Taky se připojuji ke gratulacím za vynikající propagaci kosmonautiky a přeji do budoucnosti hodně elánu a sil v pokračování nastoupeného trendu.

  3. Petr Kasan napsal:

    Je super, že vás máme. Děkuji za vaši skvělou, neúnavnou práci a stále stoupající kvalitu. Ať žije Kosmonautix!

  4. Petasvo napsal:

    Také se připojuji k blaho přáním.
    Je to úžasné, že se najdou zapálenci do kosmonautiky, kteří se tak krásně podělí o vše co se dozví (nového i starého).
    Díky hvězný týme!
    A vydržte v nadšení.

  5. Petr Hajek napsal:

    Dobrý den ,gratuluji k výročí a děkuji za práci celé redakce .Jsem tu téměř každý den a jsem vždy zasypán aktuálním děním i hystorickými “šperky” v podání profesionální kvality někdy i ještě lepší. I zdejší diskuze je na nevídané úrovni.Mám jen malou poznámku ke kadenci článků ,někdy méně znamená více ale i tak jeho tady bezkonkurenční.Přeji všem autorům i čtenářům mnoho úžasného v kosmonautice a ještě jednou dík za Vaší práci ,tady je svět ještě v pořádku.

  6. Drahomir Zvacek napsal:

    Vše nejlepší k narozenínám, a díky všem z redakce ze skvělé články.
    Jen tak dál.

  7. Radim Pretsch Redakce napsal:

    Pamatuji ony začátky a s údivem němně zírám kam za tu dobu Dušanův nápad dospěl. Kvantitou, ale především kvalitou. Děkuji celé redakci za chvíle strávené nad vašimi stránkami a přeji dostatek energie do dalšího roku!

  8. Tomas D. napsal:

    Přidávám se do fronty gratulantů a moc děkuji celé redakci za skvělou práci.
    (Hlavně pak Dušanovi, který je pro mne svým hlasem ztělesněním celého Kosmonautixu. 😉 )

    V následujících letech nás jistě čeká spousty zajímavých událostí v kosmonautice a byl bych moc rád, kdybyste nás jimi provázeli co nejdéle.

    Všechno nejlepší.

  9. jankomrna napsal:

    Všetko najlepše redakcii Kosmonautixu! Ďakujeme za skvelú prácu. Prajem mnoho šťastia do ďalších rokov fungovania!

  10. Nixs napsal:

    Vše nej a díky, děláte toho tolik že to spíš nestíhám všechno sledovat, takže díky za záznamy (aktuálně u pokecu betonuju, zdím a omítkuju…) 😀

  11. Michal Václavík VIP napsal:

    Všechno nejlepší. Přeji redakci Kosmonautixu mnoho zdaru do dalšího roku práce a mnoho spokojených čtenářů.

  12. Mr G napsal:

    Kosmonautixu prajem vsetko najlepsie k 9. narodeninam. Dakujem za perfektnu pracu 🙂

  13. Matej Soukup napsal:

    Všechno nejlepší Kosmonautixu. Už 9 let přinášíte jak na fóru tak formou článků ty nejzajímavější novinky z kosmonautiky. Přeji celé redakci všechno nejlepší a spoustu kosmonautických zážitků.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.