CubeSat Sunstorm se dočkal prvního měření

Malá evropská družice Sunstorm sledující Slunce vytvořila svůj první snímek naší nejbližší hvězdy v rentgenové části spektra. Tento významný milník přišel jen po týdnu od vypuštění na raketě Vega. Sunstorm je 2U CubeSat, což znamená, že je tvořen ze dvou základních kostek s hranou délky 10 cm. Ve svých útrobách skrývá inovativní rentgenový spektrometr označovaný XFM-CS (X-ray Flux Monitor for CubeSats), který vyvinul finský tým v čele se společností ISAWARE. Jeho úkolem je detekovat rentgenové pulsy vytvářené slunečními erupcemi – výbušným uvolněním magnetické energie, které můžeme sledovat jako ohromné záblesky na povrchu Slunce. Tyto jevy následně ovlivňují kosmické počasí, mohou ohrozit družice, i pozemní rozvody energie či komunikační sítě. Nebezpečí hrozí také letadlům, které se v dané době pohybují v polárních oblastech.

Jsme velice rádi, že jsme získali z přístroje první telemetrii, která ukazuje, že technika je ve skvělém stavu,“ říká Juhani Huovelin, ředitel ISAWARE a dodává: „Je důležité poznamenat, že jde zatím pouze o předběžné zhodnocení, ale stabilita a kvalita dat jsou velmi nadějné.“ Na přístroji XFM-CS se podílely také Aboa Space Research OyOxford Instruments TechnologiesTalvioja Consulting. Výrobu CubeSatu Sunstorm obstarala finská firma Reaktor Space Lab a financování mise má na starost Business Finland společně s Programem obecné tehcnologické podpory agentury ESA. Tento program má za úkol podpořit první fáze testů v kosmickém prostoru pro nadějné nové technologie.

CubeSat Sunstorm

CubeSat Sunstorm
Zdroj: https://www.esa.int/

CubeSat Sunstorm pokračuje v aktivování a kontrolách svých systémů, přičemž je již téměř v závěrečné fázi testů. „Počáteční činnosti proběhly velmi rychle a už při prvním přeletu se nám podařilo navázat obousměrnou komunikaci v pásmu S. Kromě toho jsme také provedli kontrolu stavu avioniky celé platformy, rozložily se všechny čtyři solární panely a podařilo se i určit polohu vůči Slunci pro práci užitečného nákladu,“ shrnuje Janne Kuhno z Reaktor Space Lab. „Pořízení našeho prvního rentgenového spektra Slunce tak brzy po startu je významný milník sám o sobě,“ přiznává Camille Pirat, technická pracovnice ESA pro misi Sunstorm a dodává: „Je to také dobrá zpráva pro naši připravovanou misi, která také ponese verzi přístroje XFM-CS. Tato mise se původně jmenovala Lagrange a nyní probíhá soutěž pro veřejnost s hledáním nového jména.

Druhý CubeSat Evropské kosmické agentury vypuštěný raketou Vega společně s CubeSatem Sunstorm, je RadCube. „Tento CubeSat, který má detekovat radiaci, byl vyvinut týmem z Maďarska, Polska a Velké Británie. CubeSat momentálně prochází procesem aktivace systémů a první výsledky se očekávají v příštím měsíci,“ uvedl Roger Walker z oddělení ESA pro CubeSaty.

Přeloženo z:
https://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
https://www.esa.int/…/23436917-5-eng-GB/First_light_from_Sunstorm_CubeSat.jpg
https://www.esa.int/…/sunstorm/23427966-2-eng-GB/SunStorm_pillars.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.