Cíl dalšího odběru roveru Perseverance

Při svém pátrání po stopách dávného mikrobiálního života se americké vozítko opět začíná chystat na odběr vzorků. Všichni věří, že tentokrát se už podaří první úspěšný odběr materiálu, který by mohl být v budoucnu dopraven na Zemi k podrobnější analýze. V průběhu minulého týdne poslali inženýři roveru perseverance pokyn, aby lehce obrousil povrch kamene pojmenovaného Rochette. Využije k tomu obrušovací zařízení na konci své dvoumetrové robotické paže. Na základě těchto poznatků se pak mají experti rozhodnout, zda bude kámen vybrán jako cíl pro vrtačku, která se také nachází na konci robotické paže.

Vědci se především budou rozhodovat, zda je pro ně materiál dostatečně atraktivní na to, aby byl odebrán jádrovým vrtákem. Pokud se rozhodnou, že ano, bude vzorek jen o trochu silnější než běžná propiska hermeticky uzavřen do jedné ze zbývajících 42 titanových trubiček, které má rover k dispozici. Samotná jednání o tom, zda se tým rozhodne pro odběr jádrového vzorku z tohoto kamene, mají začít tento týden.

6. srpen 2021, sol 165. Pohled na místo prvního pokusu o odběr vzorku. Zdroj: NASA/JPL-Caltech

6. srpen 2021, sol 165. Pohled na místo prvního pokusu o odběr vzorku. Zdroj: NASA/JPL-Caltech

Rover Perseverance se o odběr prvního vzorku pokusil 6. srpna. Tehdy však vědci vybrali kámen, který byl až příliš křehký a vrták rozdrtil odebraný materiál na prach. Výsledné úlomky byly moc malé na to, aby mohly být uloženy do odběrné trubičky před jejím hermetickým uzavřením a uložením. Od té doby rover ujel 455 metrů do oblasti pojmenované Citadelle. Název odkazující na francouzský výraz pro hrad, nebyl zvolen náhodně. Jedná se o přímý odkaz na to, jak tenhle skalnatý výběžek nabízí výhled na dno kráteru Jezero. Toto místo je také pokryto vrstvou kamenů, které vypadají, jako kdyby vzdorovaly větrné erozi. Právě to vědci považují za známku toho, že by tento materiál mohl pravděpodobněji zůstat kompaktní během vrtání.

Sol 165, 6. 8. 2021, prázdná trubička jádrového vrtu. Zdroj: NASA/JPL-Caltech

Sol 165, 6. 8. 2021, prázdná trubička jádrového vrtu. Zdroj: NASA/JPL-Caltech

V oblasti South Séítah, která je před námi, budou pravděpodobně starší kameny. Získání mladších vzorků nám tedy pomůže lépe rekonstruovat celou historii kráteru Jezero,“ vysvětluje Vivian Sun, vědkyně z jihokalifornské Jet Propulsion Laboratory zapojená do programu Perseverance. Oproti prvnímu odběru přidal tým do procesu odběru nový krok. Po použití kamery Mastcam-Z, která nahlédne do útrob odběrné trubice, vozítko dočasně přeruší další naplánované kroky. Pozemní tým tak dostane možnost analyzovat snímek a ujistit se, že odebraný materiál je na svém místě. Teprve až když bude lidmi na zemi potvrzeno, že pouzdro obsahuje vzorek, bude k Marsu vyslán pokyn k hermetickému utěsnění trubice.

Detailní pohled na kámen Rochette, ze kterého by mohl rover perseverance odebrat vzorek.

Detailní pohled na kámen Rochette, ze kterého by mohl rover perseverance odebrat vzorek.
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Ačkoliv rozdrcený materiál odolal snaze o zachycení při prvním pokusu o odběr, není toto první pouzdro úplně bezcenné. Jelikož je hermeticky utěsněno, obsahuje vzorek atmosféry Marsu. Ostatně takový vzorek měl rover Perseverance v průběhu mise také odebrat, jen k tomu podle původního plánu mělo dojít až později. „Tím, že dopravíme vzorky na Zemi, bychom měli odpovědět na mnoho vědeckých otázek včetně složení marsovské atmosféry,“ vysvětluje Ken Farley, vědec zapojený do programu Perseverance z Caltechu v kalifornské Pasadeně a dodává: „Právě proto se zajímáme nejen o vzorky kamenů, ale i o vzorky atmosféry.

Zatímco rover vyčkává v lokalitě Citadelle, rozhodně nezahálí. Jeho radar RIMFAX (Radar Imager for Mars’ Subsurface Experiment) skenuje vrstvy hornin v podloží. Vědci také počítají s tím, že využijí této přirozené rozhledny k pořízení detailních fotografií okolí pomocí kamery Mastcam-Z. Na těchto fotkách by totiž mohly být dobře vidět potenciálně zajímavé kameny, které by si třeba zasloužily bližší průzkum.

Anténa přístroje RIMFAX se nachází v zadní části vozítka pod radioizotopovým zdrojem elektrické energie. Na tomhle obrázku je anténa vyznačena světle modrou barvou.

Anténa přístroje RIMFAX se nachází v zadní části vozítka pod radioizotopovým zdrojem elektrické energie. Na tomhle obrázku je anténa vyznačena světle modrou barvou.
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/feature/jpl/nasa-s-perseverance-plans-next-sample-attempt

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/…/1-pia24767-perseverance-finds-a-new-rock-to-abrade-16.jpg
https://mars.nasa.gov/system/downloadable_items/46377_PIA24798.png
https://www.newsnetnebraska.org/…pierced-its-first-rock-on-Mars-but-the-hero.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/e1-pia24767-closeup-16.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/pia24049-1041.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

3 komentářů ke článku “Cíl dalšího odběru roveru Perseverance”

  1. pavelZ napsal:

    Díky za článek.
    Chtěl bych se zeptat, co se stalo s tou první nenaplněnou trubičkou.
    Byla uzavřena a odložena k budoucímu odebrání na určeném místě?

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.