Kosmotýdeník 458 (21.6. – 27.6.)

Ani tento týden kosmonautika nespala a přinesla nám celou řadu zajímavých událostí. Od výstupu EVA kvůli instalaci nových solárních panelů na Mezinárodní kosmickou stanici, až po start ruského Sojuzu s výzvědnou družicí. Právě zmíněnému Sojuzu (tedy zejména jeho nákladu) se budeme věnovat v hlavním tématu Kosmotýdeníku. Ani dnes však nepřijdete o pravidelný souhrn dalších zajímavostí, které nám na poli kosmonautiky uplynulý týden přinesl. Podíváme se třeba na instalaci evropského robotického ramene ERA na modul Nauka, anebo na parádní snímky z posledního přistání Falconu 9. Přeji vám dobré čtení a pěknou neděli.

Rusko vyneslo první exemplář nové generace výzvědných družic

Start Sojuzu 2.1b

Start Sojuzu 2.1b
Zdroj: https://www.nasaspaceflight.com/

V pátek ve 21:50 SELČ úspěšně odstartovala ruská raketa Sojuz 2.1b, která z vojenského kosmodromu Pleseck úspěšně vynesla novou ruskou družici Pion NKS 1. Ta představuje první exemplář nové generace pro sběr elektronických signálů. Jednalo se tak o dovršení trnité cesty k této nové generaci výzvědných družic. Po vynesení přijala kódové označení Kosmos 2550. Družice byla umístěna na kruhovou slunečně synchronní oběžnou dráhu s výškou okolo 500 km a sklonem 67° vůči rovníku. Hmotnost nákladu dosáhla 6,25 tuny.

Družice Pion-NKS je součástí širšího programu Liana, jehož cílem je nahradit družice zpravodajské výzvědné služby z dob sovětské éry, které Rusko dříve používalo ke sběru a monitorování rádiových signálů z nízké oběžné dráhy Země. Pion nahrazuje družice Upravlenniye Sputnik – Passivny Modifikirovanny (US-PM) používané pro námořní průzkum.

Program Liana vznikl již v roce 1994 a od té doby prošel několika zásadními změnami kvůli technologickým změnám a také kvůli změnám na politické scéně – obě proměnné nutily zmenšit družice tak, aby se vešly pod aerodynamický kryt rakety Sojuz, která nahradila silnější Zenit, který ale disponoval součástkami, které poskytovala ukrajinská strana. Po vypuknutí ukrajinsko-ruského konfliktu přišlo Rusko o tyto součástky. Družice Pion je vybavena pasivními i aktivními průzkumnými systémy, které jí pomáhají detekovat a sledovat lodě na moři. Pasivní součást družice se skládá z antén, které umožňují naslouchat rádiovým signálům a používat je k zaměření polohy plavidel. Aktivní část lokace využívá radar k přímému aktivnímu vyhledání plavidel.

Hlavním dodavatelem ruského programu Liana je konstrukční kancelář KB Arsenal, která také vyvinula vnitřní aktivní vybavení těchto družic a je zodpovědná i za integraci těchto systémů a testy celé družice. Družice Pion-NKS jsou postaveny na platformě, která byla odvozena ze série průzkumných družic Jantar a za výrobu těchto platforem je odpovědná společnost CSKB Progress.

Sojuz 2.1b na rampě kosmodromu Pleseck

Sojuz 2.1b na rampě kosmodromu Pleseck
Zdroj: https://scontent.fprg1-1.fna.fbcdn.net/

Páteční start představoval první start družice této pokročilé řady Pion-NKS. Ukončuje se tím tak již delší dobu trvající mezera, která omezovala schopnosti Ruska sbírat důležité zpravodajské informace. O tyto schopnosti totiž Rusko přišlo v roce 2006, kdy krátce po startu selhala družice US-PM (Kosmos 2421).

Na závěr si dovolme malou výpravu do historie této výzvědné činnosti. Sovětský svaz zahájil vývoj svých námořních odposlouchávacích družic v 60. letech. U této první generace byly družice rozděleny do dvou kategorií podle způsobu zachycení informací – buďto měly radar nebo pasivní odposlouchávání signálu. Družice se označovaly US-A a US-P. Požadavky na vyšší výkon sběru dat jako odpověď na výkonné americké výzvědné družice vedla k rozhodnutí vybavovat ty ruské jadernými reaktory. Prvních šest vypuštěných družic nové generace USA-A však i nadále používaly solární panely. Pozdější exempláře již skutečně disponovaly jaderným reaktorem. Po skončení životnosti těchto družic byl reaktor posílán na vyšší oběžné dráhy, aby nekontaminoval atmosféru. V letech 1970 až 1998 bylo vypuštěno třicet dva operačních družic USA-A, zatímco v letech 1974 až 1991 bylo rozmístěno třicet sedm družic US-P. Pro starty těchto družic se používala raketa Cyklon-2. Na západě se tyto družice označovaly jako Ocean Reconnaissance Satellite (RORSAT – tedy označení radarových družic) a Electronic Ocean Reconnaissance Satellite (EORSAT – odposlouchávací družice).

Pion-NKS

Pion-NKS
Zdroj: https://www.nasaspaceflight.com/

V devadesátých letech přišla na scénu vylepšená verze družic US-P: US-PM, která nahradila obě předchozí série a umístila obě používané výzvědné techniky na jeden stroj. První start proběhl v roce 1993. Mezi lety 1993 a 2006 jich bylo vypuštěno třináct a všechny startovaly na raketě Cyklon-2. V březnu 2006 proběhl poslední start, který sice proběhl úspěšně, ale družici se po vynesení nepodařilo rozevřít jeden ze svých solárních panelů a nakonec se zcela odmlčela. O dva roky později došlo dokonce k rozpadu tohoto stroje a vzniklo asi pět set kusů katalogizovaných trosek.

Kosmický přehled týdne:

I tento týden pokračovalo řešení potíží s hlavním vědeckým počítačem Hubbleova kosmického dalekohledu. Počítač, který řídí práce jednotlivých vědeckých přístrojů, nedokázal zapisovat do své paměti a je v současnosti vypnutý. Pozemní tým nyní pracuje na aktivaci počítače záložního, který byl na observatoř nainstalován v roce 2009. Tento počítač ještě nikdy před tím nebyl aktivován. Po jeho zapnutí se však objevily podobné problémy: Nešlo zapisovat do paměti. Tento počítač se skládá z několika kusů hardwaru. Jednak z centrální procesorové jednotky (CPM), která zpracovává příkazy, které koordinují a řídí vědecké přístroje. Dále Standard Interface (STINT), která zajišťuje komunikaci mezi CPM, vědeckými přístroji a dalšími součástmi dalekohledu. Další součástí je komunikační sběrnice, která spojuje jednotlivé součásti počítače a dalekohledu a jeden aktivní paměťový modul, který ukládá provozní příkazy pro vědecké přístroje. 23. a 24. června proběhla aktivace záložního počítače, který při využívání některých společných součástí starého i nového počítače zaznamenal stejnou chybu. Tým se nyní zaměřuje na hledání konkrétního viníka, který by tato selhání mohl způsobovat. Jednou z prověřovaných variant je například kolísající napětí, které (pokud se nedrží v daných limitech) může způsobovat podobné problémy. Pokud by skutečně byly problémy s jednotkou CU / SDF, která zajišťuje správné napětí, bude možné přepnout na záložní jednotku. Samotné vědecké přístroje i další systémy dalekohledu jsou však v dobrém stavu.

Společnost SpaceX zveřejnila sérii naprosto parádních snímků z úspěšného přistání Falconu 9 na plošině JRI při posledním uskutečněném startu, při kterém byla úspěšně vynesena družice navigačního systému GPS (GPSIII-SV05). Jednalo se již o 88. úspěšné přistání prvního stupně Falconu 9. Podařené snímky naleznete níže.

Přistání prvního stupně Falconu 9 z mise s družicí GPS III

Přistání prvního stupně Falconu 9 z mise s družicí GPS III
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/spacex/

Přistání prvního stupně Falconu 9 z mise s družicí GPS III Zdroj: https://www.flickr.com/photos/spacex/

Přistání prvního stupně Falconu 9 z mise s družicí GPS III
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/spacex/

Přistání prvního stupně Falconu 9 z mise s družicí GPS III Zdroj: https://www.flickr.com/photos/spacex/

Přistání prvního stupně Falconu 9 z mise s družicí GPS III
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/spacex/

Do startu nového ruského vědeckého modulu Nauka zbývá měsíc. Společně s tímto modulem bude do kosmického prostoru vysláno i léta dokončené evropské robotické rameno ERA, které se stane prvním robotickým ramenem schopným se pohybovat po ruské části stanice. Jeho domovským místem bude samozřejmě Nauka, ale toto 11 metrů dlouhé rameno se bude schopné posouvat po povrchu ruských modulů, čímž výrazně zvýší svůj operační prostor. Jako první bude rameno také disponovat možností ovládání i z vnějšku stanice, zatímco Canadarm a Dextre lze ovládat jen z interiéru. Toto robotické rameno bylo v uplynulém týdnu úspěšně nainstalováno na modul Nauka.

Robotické rameno ERA na Nauce

Robotické rameno ERA na Nauce
Zdroj: https://www.esa.int/

Přehled z Kosmonautixu:

Přichází ideální čas na to, shrnout si všechny články, které vyšly v uplynulém týdnu na webu Kosmonautix. Vydáváme minimálně dva články o kosmonautice denně, pojďme se na ně nyní podívat. Začali jsme plánem na parádní podívanou, když jsme mohli poprvé online sledovat start nosiče Launcher One, který však nakonec neodstartoval. Do kosmického prostoru se chystají družice nové generace evropského navigačního systému Galileo a my jsme se podívali na jejich poslední zastávku před kosmodromem. Očekávaná velká evropská mise JUICE prochází další důležitou fází její výstavby, když se sonda aktuálně nachází ve vakuové komoře. Nahlédli jsme také na letokruhy nečekaného řešení malé družice, která má vnější konstrukci postavenou ze dřeva. Podívali jsme se také na výhled dalších letů lodí Crew Dragon pro NASA. Do celé věci totiž pomalu vstupuje loď Starliner, která se chystá na svůj opravný testovací let, který (když bude úspěšný) umožní létat i této lodi od Boeingu. Ani tento týden jste nepřišli o další přehled skvělých snímků od evropského astronauta Thomase Pesqueta. Evropská kosmická agentura uveřejnila počty kandidátů, kteří se přihlásili do výběru na nové evropské astronauty. Přihlášek přišlo více než 22 000. Nová pilotovaná loď od Boeingu se pomalu chystá ke startu. Starliner byl aktuálně natankován. Živě jste mohli sledovat již třetí výstup z paluby ISS, který byl prováděn za účelem instalace nových solárních panelů iROSA. Zatím nejpřesnější družice určená k měření vzestupu hladiny světových oceánů – Sentinel 6A funguje skvěle. Jelikož jsme se dočkali posledního pátku v měsíci, připravili jsme pro vás Pokec s Kosmonautixem. Stavba první kompletní letové sestavy super rakety SLS úspěšně pokračuje, aktuálně byl nainstalován adaptér LVSA. Na závěr týdne jste se dočkali dalšího dílu seriálu Vesmírná technika, který se tentokrát věnoval kanadskému robotickému rameni na amerických raketoplánech.

Snímek týdne:

V montážní hale VAB na floridském kosmodromu byl učiněn další krok k plnému sestavení prvního letového exempláře super rakety SLS. Na centrální stupeň se dvěma postranními urychlovacími motory SRB byl umístěn adaptér LVSA. Raketě nyní schází druhý stupeň a loď Orion se záchranou věžičkou.

Adaptér LVSA po usazení na centrální stupeň SLS.

Adaptér LVSA po usazení na centrální stupeň SLS.
Zdroj: https://images-assets.nasa.gov/

Video týdne:

Poté, co nás čínský rover Zhurong překvapil společnou fotografií sebe a přistávací platformy, kterou pořídila roverem umístěná kamera na povrch Marsu, přišlo nyní další překvapení. Ta samá kamera natočila také odjezd vozítka od kamery. Pro Mars naprosto nevšední podívaná.

Thomas Pesquet se podělil o video, které zachycuje, jak tráví čas astronauti v době těsně před výstupem do volného kosmického prostoru. Aby se jejich těla zbavila přebytečného dusíku, dýchají čistý kyslík. Zbavování se dusíku z krve nějakou dobu trvá a tak si krátí čas takovým lehčím cvičením. No, a jelikož cvičit se ve skafandru moc nedá, jedná se o takovou zjednodušenou variantu tance.

Zdroje informací:
https://www.nasaspaceflight.com/
Michal Václavík na svém facebooku
https://www.nasa.gov/
https://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
https://scontent.fprg1-1.fna.fbcdn.net/…8f5253e3c86f5d2b19ba52637e65af02&oe=60DC32AF
https://www.nasaspaceflight.com/wp-content/uploads/2021/06/gonetsmb17-04.jpg
https://www.nasaspaceflight.com/wp-content/uploads/2021/06/5030482504.jpg
https://scontent.fprg1-1.fna.fbcdn.net/…17cf766897f55175a7a0c689d93cca4d&oe=60DC2C4A
https://www.nasaspaceflight.com/wp-content/uploads/2021/06/pion-nks__2.jpg
https://www.esa.int/…/European_Robotic_Arm_installation_on_Nauka_pillars.jpg
https://www.flickr.com/photos/spacex/with/51262926469/

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

8 komentářů ke článku “Kosmotýdeník 458 (21.6. – 27.6.)”

  1. Petr Kasan napsal:

    Díky za info a tip na článek, přečetl jsem jedním dechem :). Tady dávám odkaz pro případné další zájemce (doufám že nevadí, jinak prosím redakci o smazání linku): https://www.idnes.cz/technet/technika/jaderny-reaktor-sssr-cccp-spionazni-druzice.A190810_142643_tec_technika_mla

  2. HnD napsal:

    Zdravím, všiml jsem si, že v různých článcích na kosmonautixu používáte pro mě poněkud kostrbaté termíny slunečně synchronní, nebo sun synchronní. Nebylo by lepší používat elegantnější heliosynchronní?

  3. jirik napsal:

    Sovětské špionážní družice vybavené jaderným reaktorem? Tak to mne opravdu pobavilo.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.