Více než 22 000 přihlášek na evropské kosmonauty

Evropská kosmická agentura ESA dnes oznámila předběžné počty osob, které zareagovaly na výzvu stát se novým astronautem nebo astronautkou ESA. Výzva byla otevřena od 31. března do 18. června a hlásit se mohli zájemci ze všech 22 členských států ESA a tří spolupracujících států. Poprvé v historii našeho členství v Evropské kosmické agentuře se tak mohli do výzvy zapojit i občané České republiky. Celkem ESA obdržela 22 589 přihlášek a aktivní byli občané všech 25 relevantních států. Největší počty přihlášek celkem logicky dorazily ze silných států jako je Francie, Německo, Velká Británie, Španělsko či Itálie. Z České republiky bylo odesláno 202 žádostí a na post astronauta, resp. astronautky ESA se hlásí 165 mužů a 37 žen. Procentuální podíl zastoupení žen je podobný průměru za všech 25 států, který je 24 %.

V dalších měsících bude probíhat několik kol pohovorů, lékařských kontrol, prověřování fyzické a psychické zdatnosti a také dosavadních odborných zkušeností a znalostí. S každým kolem bude kandidátů ubývat a ESA nakonec vybere minimálně 4 kandidáty do týmu astronautů ESA, minimálně 1 kandidáta (nalezne-li se vhodný) s fyzickým postižením a přibližně 20 kandidátů do rezervního týmu. Konečný výběr bude oznámen v říjnu 2022. Vybraní astronauti a astronautky se podrobí ročnímu základními výcviku, na který ihned naváže pokračovací výcvik, jehož délka je různá a pohybuje se běžně od jednoho do dvou let. Po přiřazení na konkrétní mise je pak kandidát na tuto připravován specifickým výcvikem v trvání přibližně 1,5 roku. Z nového týmu astronautů ESA se tak první vydá na svoji misi nejdříve v roce 2026.

Tabulka srovnání počtu přihlášek od mužů a žen z jednotlivých států.

Tabulka srovnání počtu přihlášek od mužů a žen z jednotlivých států.
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Přebráno z České kosmické kanceláře

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/E4jklU6XIAAi6xR?format=jpg&name=large
https://pbs.twimg.com/media/E4jkpnLWYAIrN8V?format=jpg&name=large

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

10 komentářů ke článku “Více než 22 000 přihlášek na evropské kosmonauty”

  1. zvejkal napsal:

    https://www.esa.int/About_Us/Corporate_news/Member_States_Cooperating_States

    pravdu povediac, v tych jednotlivych statusoch a urovniach „clenstva“ a „kooperacie“ s ESA sa nevyznam 🙁

    Ale je tam uvedene, ze Slovakia ma status ECS. Whatever it means.

    • Michal Schnek napsal:

      V podstate to znamena, ze ako tzv. pridruzeny stat sa nemozu ludia zo Slovenska uchadzat o platene pozicie na plny uvazok, co pozicia astronauta ESA celkom urcite je.

      O dovodoch preco to tak je sa da najst kopa starsich clankov z poslednych cca 2 rokov na roznych slovenskych online dennikoch, ale v skratke je to preto, ze za minulej, resp. teraz uz vlastne predminulej) vlady, Ministerstvo skolstva zjavne „nepovazovalo nase clenstvo v organizaciach ako ESA(ale aj CERN a ine) za dostatocne prinosne v porovnani s vydavkami.“ 😀
      Pritom napr. viaceri nasi vedci mali bud v spolupraci s CERN-om rozbehnute projekty, alebo tam priamo pracovali a ministerstvo to nechalo napriek pocetnym vyzvam dojst do stavu, ze jednoducho nezaplatilo na cas a hrozilo im tak, ze by museli skoncit.

      Nechcem tu vynasat nejake politicke sudy, ale ked si clovek uvedomi kolko nas stoji „clenske“ napr. v ESA, alebo CERN-e a ake velke skody su vycislene iba v zatial znamych kauzach priamo sa tykajucich strany, pod ktoru v tom case patrilo ministerstvo skolstva, je to jednoducho na zaplakanie.

  2. Homer napsal:

    Ajaj, žiadny slovenský kozmonaut?

  3. vreckam napsal:

    Takový dotaz ze zvědavosti, je prosím známo takové platové ohodnocení kosmonauta? Práce je to velmi odborná a náročná, tak jestli je i platově zajímavá? Netušíte?

  4. Jan Jancura napsal:

    Je velká škoda, že ČR nepřispívá do ESA větší částkou, aby naši kosmonauti/kosmonautky měli větší naději a český průmysl více příležitostí.

  5. Tinukedaya napsal:

    Sakra, to jsem nejak prosvihl… Bych se byval byl prihlasil s tim, ze na me muzou delat jakekoliv pokusy! Cokoliv. 😀

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.