ŽIVĚ: Třetí výstup zaměřený na panely iROSA

V pátek se dva astronauti opět vydají z útrob ISS do volného prostoru. Budou pokračovat ve vylepšeních energetického systému, který zajistí stanici více energie a který zároveň otestuje technologie pro lunární stanici Gateway. Přímý přenos NASA TV začne ve 12:30 SELČ, přičemž astronauti opustí modul Quest kolem 14:00 SELČ a jejich výstup bude trvat zhruba šest a půl hodiny. Do volného prostoru se vydá dvojice, která společně zvládla oba předešlé výstupy – Američan Robert Kimbrough a Francouz Thomas Pesquet. Jejich úkolem bude nainstalovat a rozvinout druhý z celkem šesti nových panelů iROSA, který bude umístěn na poli 4B.

Velitelem výstupu bude Pesquet, který oblékne skafandr s červenými pruhy, zatímco Kimbrough bude mít skafandr bez pruhů. Pesquet se během výstupu nohama připojí ke staničnímu manipulátoru Canadarm 2 a chopí se stočeného panelu iROSA. Manipulátor pak Pesqueta i s panelem přesune co nejblíže pracovnímu místu Američanka Megan McArthur, která bude z útrob ISS obsluhovat staniční paži. Mark Vande Hei bude připraven jako záloha pro ovládání Canadarm 2.

Značení fotovoltaických panelů na ISS.

Značení fotovoltaických panelů na ISS.
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Jak již bylo řečeno, tento výstup navazuje na dva předešlé. Ten první proběhl 16. června, kdy Pesquet a Kimbrough usadili první panel iROSA na jeho držák na poli 2B na sekci příhradové konstrukce P6. Tady zůstal panel složený do druhého výstupu 20. června. Tehdy se sem dvojice vrátila a dokončila instalaci panelu a jeho rozložení. Kimbrough a Pesquet si v pátek střihnou již pátý společný výstup – první dva stihli už v rámci 50. expedice v lednu a březnu 2017! Pro Američana to bude již 9. výstup v životě, pro Francouze pak pátý. To znamená, že Pesquet nezažil při výstupu jiného parťáka. Celkově to bude již 241. výstup zaměřený na sestavování, údržbu a modernizaci ISS.

Současné fotovoltaické panely sice ještě fungují dobře, ale už začínají podle očekávání vykazovat známky degradace. Však byly také navrhovány na 15 let dlouhou službu. První pár původních fotovoltaických panelů byl rozvinut v prosinci 2000 a dodává tak energii více než 20 let. Nové panely iROSA budou umístěny před těmito stávajícími panely a po dokončení dojde ke zvýšení generované energie ze stávajících 160 na 215 kW. Stejný design fotovoltaických panelů má napájet energií i chystanou lunární stanici Gateway.

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/iss065e121336.jpeg
https://pbs.twimg.com/media/E4TvjESWEAcftcz?format=png&name=900×900

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

7 komentářů ke článku “ŽIVĚ: Třetí výstup zaměřený na panely iROSA”

  1. Peter napsal:

    Prečo používajú na ISS pre komunikáciu akési vysielačky s káblom? Neustále sa po nich načahujú a púšťajú ich, aby ich za chvíľu zase hľadali… Prečo nemajú náhlavné sady, niečo ako bluetooth „do ucha“? Mali by voľné ruky a neplietli by sa im káble pod ruky/nohy?

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Vaše myšlenka, že používají vysílačky mne vcelku pobavila. 🙂 Vakuem se zvuk nešíří a proto kdybyste při výstupu do volného prostoru držel v ruce vysílačku, tak by se k ní ten zvuk od helmy neměl jak dostat. Nevím sice, co přesně jste viděl a považoval to za vysílačku, ale ke komunikaci se používají náhlavní sady umístěné uvnitř helmy.

  2. Josif napsal:

    Takové záběry astronautů, jako je úvodní fotka, jsou pro mě takový šperk kosmonautiky Vývoj automatických systémů ale pokračuje. Já samozřejmě chápu důvody, ať už bezpečnost nebo finance. Dneska je přítomnost člověka také méně třeba, než před šedesáti lety. Ale tak nějak doufám, že záběry astronautů pracujících ve skafandrech budu vídat i za dalších šedesát let. Samozřejmě pokud se toho dožiju
    Pardon za sentimentální komentář

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.