sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Kosmotýdeník 238 (5.4. – 9.4.)

Je tu nedělní poledne a tudíž nastává ideální čas pro týdenní souhrn nejzajímavějších událostí, které nám přinesla kosmonautika v uplynulém týdnu. V hlavním tématu Kosmotýdeníku se tentokrát podíváme na rošádu v nosičích pro dva italské satelity, které podmínily start lovce exoplanet evropského satelitu CHEOPS a také náklad první mise Red Dragonu v roce 2020. V dalších tématech prověříme, jak probíhalo balení nákladní lodi Cygnus, také jak se zabalila posádka odlétající z ISS a podíváme se i na další zprávy. Přeji vám dobré čtení a hezkou neděli.

Na které raketě vzlétne Cheops? A proč Falcon nevynese italskou družici?

Tento týden se italská vláda rozhodla, že nosičem pro novou generaci jejich špionážních a snímkovacích družic s vysokým rozlišením bude raketa Sojuz startující z evropského kosmodromu v Kourou. Nakonec nejde jen o jeden start, ale rovnou se zavázala uskutečnit starty dva. Jeden na Sojuzu a druhý v roce 2020 na lehkotonážní raketě Vega. Jelikož má Sojuz pro 2 200 kilogramů vážící satelit ještě rezervu, bude s touto družicí příští rok vynesen i evropský vědecký satelit CHEOPS. CHEOPS se má zaměřit na hledání exoplanet.

Sojuz vynese Cheops
Sojuz vynese Cheops
Zdroj: http://www.esa.int/

Vzhledem k tomu, že CHEOPS neměl do současné doby jistý nosič, protože váží jen 250 kilogramů, hledala ESA partnera. Toho našla právě skrz Arianespace v Itálii, kde se tento týden dohodla, že za blíže nespecifikovanou cenu bude CHEOPS vynesen na Sojuzu s italskou družicí. Bylo to trochu překvapivé, protože Italská kosmická agentura (ASI) původně uzavřela předběžnou smlouvu se společností SpaceX a její výzvědné satelity měly startovat z Vandenbergu v Kalifornii. Nicméně Arianspce údajně nabídla lepší podmínky a dvojici satelitů si tak rozdělí Sojuz a Vega.

CHEOPS se tak do vesmíru vydá ke konci roku 2018. Dohoda, která bude v nejbližších dnech ukládá ESA, aby 250 kilogramů vážící satelit byl připraven a odeslán na Kourou právě do konce příští roku. CHEOPS společně postavily a navrhly ESA a Švýcarsko. Satelit by měl být usazen ve výšce 700 kilometrů se sklonem dráhy 98 stupňů vůči rovníku. Tato dráha umožní trvalé teplotní poměry a nepřetržité osvětlení solárních panelů satelitu. To zase umožní velmi přesné pozorování, které je pro hledání něčeho tak malého velmi důležité. CHEOPS bude sledovat známé jasné hvězdy a bude dokumentovat případné poklesy jejich jasu, což by naznačovalo, že kolem těchto hvězd obíhají planety. Data z CHEOPSu pak budou použita i pro sledování dalekohledu Jamese Webba a společně pak budou moct získat informace o tom, zda jsou nalezené planety vhodné pro život.

Ale zpět k italským družicím Cosmo-SkyMed. Oba exempláře budou shodně vážit 2 200 kilogramů a ponesou radarové a optické přístroje. Jejich kombinace umožní sledovat zemský povrch za dne i za noci. Výsledné rozlišení pořízených snímků by mělo umožňovat rozlišovat objekty menší než jeden metr.

Cheops
Cheops
Zdroj: https://assets.cdn.spaceflightnow.com/

Plánované satelity Cosmo-SkyMed jsou vlastně již druhá generace těchto snímkovacích přístrojů. První generace je složená z čtveřice identických satelitů, které do vesmíru startovaly na nosičích Delta II v průběhu let 2007 – 2010. Původně měly pracovat jen pět let, takže nyní přesluhují a Itálie by nerada přišla o kontinuální data z jejich pozorování. Podstatné je také říct, že ačkoli jde o částečně vojenský projekt, data budou distribuována i pro komerční a vzdělávací účely. Na stavbě družic se podílelo nejen ministerstvo obrany, ale také italská kosmická agentura, ministerstvo školství, univerzity a další výzkumné ústavy.

A třešnička na závěr. ASI podepsala se SpaceX jinou dohodu, která by měla být protiváhou za zrušenou smlouvu. Tentokrát se jedná o pro nás zajímavější záležitost. Předmětem smlouvy je přepravní kapacita pro vědecké přístroje na výzkum Marsu, které by na povrch Rudé planety měla dopravit mise Red Dragon v roce 2020. Kapacita Dragonu tak nabídne prostor pro širokou mezinárodní vědeckou spolupráci.

Red Dragon by mohl nést italské vědecké přístroje
Red Dragon by mohl nést italské vědecké přístroje
Zdroj: http://spacenews.com/

Kosmický přehled týdne:

Na Mezinárodní kosmické stanici se připravuje odlet části posádky. Včera probíhala příprava Sojuzu na odlet a balení věcí, které budou dopraveny zpět na Zemi. Zpátky se vrací aktuální velitel stanice Shane Kimbrough, dále ruský kosmonaut Sergej Ryžikov a jeho kolega Andrej Borisenko. Velitelkou stanice a expedice 51 se pak stane Peggy Whitson, které byl pobyt na stanici navíc ještě prodloužen o tři měsíce.

Sonda New Horizons se v pátek po dlouhé době uložila do režimu spánku a setrvá tak několik měsíců, než se přiblíží k 2014 MU69. Hibernační mód by pak měl být ukončen 11. září.

Velký milník v přípravě na start Falconu Heavy se stal dnes. Na testovací základně v Mc Gregoru byl zaznamenán vztyčený jeden z postranních boosterů Falconu Heavy. Nyní ho zřejmě čeká testovací zážeh.  Jde pravděpodobně o stupeň č. 23 z misie Thaicom-8

Vztyčený postranní booster Falconu Heavy
Vztyčený postranní booster Falconu Heavy
Zdroj: http://i.imgur.com/

Odložený start zásobovací lodi Cygnus při misi OA-7 by se měl nyní uskutečnit 18. dubna. Nosičem soukromé automatické lodi bude raketa Atlas V, která stála za posledním odkladem, když se objevil problém na jejím hydraulickém systému. Podívejte se na fotografie z ukládání lodi do aerodynamického krytu a převozu k raketě.

Cygnus OA-7 je ukládán do krytu
Cygnus OA-7 je ukládán do krytu
Zdroj: https://assets.cdn.spaceflightnow.com/
Cygnus v krytu připravován k převozu na rampu
Cygnus v krytu připravován k převozu na rampu
Zdroj: https://assets.cdn.spaceflightnow.com/
Cygnus odjíždí z haly k rampě
Cygnus odjíždí z haly k rampě
Zdroj: https://assets.cdn.spaceflightnow.com/
Cygnus u rampy
Cygnus u rampy
Zdroj: https://assets.cdn.spaceflightnow.com/
Cygnus v krytu je zvedán k vrcholu rakety Atlas 5
Cygnus v krytu je zvedán k vrcholu rakety Atlas 5
Zdroj: https://assets.cdn.spaceflightnow.com/
Raketa a loď jsou kompletní
Raketa a loď jsou kompletní
Zdroj: https://assets.cdn.spaceflightnow.com/

Přehled z Kosmonautixu:

Uplynulých sedm dní kosmonautika přinášela velké množství zajímavých zpráv a ainformací. Ty nejzajímavější jsme vám přinášeli formou článků, které vám přinášíme minimálně dva za jeden den. Pojďme si je shrnout. Ještě v neděli jsme se podívali na tlakové zkoušky horního stupně budoucí super rakety SLS. Pondělky již tradičně patří prohlídce těch nejpovedenějších snímků, kterými nás zásobuje evropský astronaut Thomas Pesquet z paluby ISS. Doznívající jásot z největší události minulého týdne – druhého přistání již jednou letěného prvního stupně Falconu 9 přiživila další zpráva. Do přístavu dorazily zachráněné aerodynamické kryty. Dalším dílem také pokračoval informacemi napěchovaný seriál o nejstarších orbitálních stanicích Země. Zamířili jsme také k Saturnu, kde se ke svému konci blíží sonda Cassini, kterou čeká velké finále. Mezinárodní kosmické stanice je místem nepřeberných vědeckých experimentů. Podívali jsme se na růst krystalů v prostředí mikrogravitace. První stupeň Falconu 9 dorazil do přístavu a začaly multimediální žně. Podívejte se na fotky z přistání tohoto kosmického veterána. Další z experimentů z prostředí ISS se věnoval transforamci stanice na něco, co by si přál leckterý fanoušek kosmonautiky – stanice se stala kosmickou benzínkou. Březen je již dlouho za námi a zakončili jsme jej tradičním měsíčním souhrnem v našem seriálu vesmírné výzvy. Doposud byla rekordmankou v délce pobytu ve vesmíru mezi ženami Samantha Christoferetti. Nyní její otěže převezeme současná velitelka ISS Peggy Whitson. Sonda Juno nám od Jupiteru poslala moc povedený snímek jedné z větších bílých skvrn a nejen ten. Zatímco slavíme úspěchy Falconu 9, pomalu ale jistě přichází jeho nová verze Block 5, která má být nejlepším Falconem ze všech. A na závěr se můžete podívat na 360 stupňové video ze startu soukromé lodi CST-100 Starliner.

Snímek týdne:

Snímkem týdne se tentokrát stává opět historický stupeň Falconu 9 s číslem 21. Jeho význam z něj udělal velmi fotogenický objekt a tak se celé dny objevují nové a nové snímky. Ten snad i nejromantičtější je přiložený níž. Připojujeme k němu navíc ještě snímek, který ukazuje, jaký je vlastně ten ladný první stupeň vlastně velikán.

Falcon 9 v přístavu
Falcon 9 v přístavu
Zdroj: https://pbs.twimg.com/
První stupeň v měřítku
První stupeň v měřítku
Zdroj: http://farm3.static.flickr.com/

Video týdne:

Videem týdne se tentokrát jednoznačně stává to, které ukazuje záběry z testu únikové lanovky pro loď CST-100 Starliner, kterou staví Boeing a od příštího roku by s ní měli létat astronauti k ISS. V případě nestandardního chování nosiče na rampě LC-41 by tak astronauti mohli využít rychlý únikový systém a takto pěkně se svést do bezpečí.

Zdroje informací:
https://spaceflightnow.com/2017/04/07/italian-radar-satellite-european-planet-hunter-booked-on-soyuz-launch-next-year/
http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Exoplanet_mission_gets_ticket_to_ride
https://spaceflightnow.com/2017/04/04/ziplines-installed-to-whisk-personnel-from-danger-at-starliner-launch-pad/
https://spaceflightnow.com/2017/04/04/photos-cygnus-spacecraft-readied-for-launch-to-international-space-station/

Zdroje obrázků:
https://spaceflightnow.com/2017/04/04/photos-cygnus-spacecraft-readied-for-launch-to-international-space-station/
https://assets.cdn.spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2017/04/04003604/01b.jpg
https://assets.cdn.spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2017/04/04002759/WVWS_OA7-SS-John-Glen-8966.jpg
https://assets.cdn.spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2017/04/04004437/21.jpg
https://assets.cdn.spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2017/04/04004335/18.jpg
https://assets.cdn.spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2017/04/04004034/11.jpg
https://assets.cdn.spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2017/04/04003953/04.jpg
https://assets.cdn.spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2017/04/07184319/cosmo_1100_1_0.jpg
https://assets.cdn.spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2017/04/07184228/Cheops_satellite_node_full_image_2.jpg
http://spacenews.com/wp-content/uploads/2016/04/reddragon-mars-879×485.jpg
http://www.esa.int/var/esa/storage/images/esa_multimedia/images/2017/04/soyuz_launch/9985140-2-eng-GB/Soyuz_launch_node_full_image_2.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
4 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Martin Gembec
Administrátor
7 let před

Pěkně nabité informacemi. Dobrá práce. Asi to byla docela dřina to vše poskládat do článku, ale zase lepší, než když není o čem psát.

pbpitko
pbpitko
7 let před
Odpovědět  Lukáš Houška

Ja sa pripájam ! Ď.
P.S. Tá lanovka mi pripadá trochu smiešna a hlavne pomalá. Ak im to buchne pod zadkom tak im to bude na nič. Dobré asi len na malé havárie bez nebezpečenstva výbuchu.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  pbpitko

Stejný systém se používal u raketoplánů. Respektive byl tam připraven.

https://kosmonautix.cz/2017/04/09/kosmotydenik-238-5-4-9-4/