Potvrzeno, Peggy Whitson si prodlouží pobyt!

Když už nastane nějaká nepříjemnost, je potřeba podívat se na její důsledky a zkusit je maximálně využít pro něco dobrého. Když třeba ruská kosmická agentura kvůli nedostatku práce pro své kosmonauty zredukovalo jejich počet ze tří na dva, znamenalo to, že ob jeden Sojuz bude jedno křeslo volné. To je pochopitelně nepříjemné, protože místa v kosmických lodích jsou drahá a nahrazovat člověka nákladem je v tomto případě docela přepych. Kosmické agentury tedy hledaly cesty, jak této situace maximálně využít. Výsledkem bylo, že volná místa v Sojuzech MS-06 a MS-08 obsadí Joe Acabá a Rick Arnold, ačkoliv se dříve hovořilo o Shannon Walker. Do Sojuzu MS-04, který startuje už za 14 dní se ale další astronaut dostat nedá. Ale to se bavíme o startu, nikoliv o přistání.

Peggy Whitson během vykládání nákladu z desáté lodi Dragon.

Peggy Whitson během vykládání nákladu z desáté lodi Dragon.
Zdroj: https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net

Americká astronautka Peggy Whitson byla jednou z horkých kandidátek na roční pobyt na ISS, který nakonec absolvoval Scott Kelly společně s Michailem Kornijenkem. Kellymu k vybrání jistě pomohlo to, že má bratra-dvojče. Lékaři tak dostali unikátní možnost studovat projevy stárnutí a působení stavu mikrogravitace na téměř identické bytosti z nichž každá pobývá v jiném prostředí. Peggy se ale nakonec dočkala něčeho, co jí nevybrání do roční mise aspoň trochu nahradí.

O tom, že by Peggy zůstala na ISS déle, se neoficiálně hovořilo už několik měsíců. Nyní ale NASA i ruská agentura Roskosmos oficiálně souhlasily s tím, aby si tato nejzkušenější americká astronautka prodloužila pobyt na ISS o tři měsíce. Díky tomu bude možné provádět nepřetržitě vědecké experimenty a zároveň se využije vzniklé situace s volnými křesly v Sojuzech. Peggy Whitson odstartovala na palubě Sojuzu MS-03 už 17. listopadu loňského roku a společnost jí dělali velitel lodi Oleg Novickij a francouzský astronaut Thomas Pesquet. Stejná trojice se podle původního plánu měla vracet na Zemi 2. června, čímž by se uzavřela jejich 196 dní dlouhá mise.

Peggy Whitson při tradičním ceremoniálu - podpisu loga mise na ISS.

Peggy Whitson při tradičním ceremoniálu – podpisu loga mise na ISS.
Zdroj: https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net

Místo toho se do kazašské stepi na začátku července vrátí jen Novickij a Pesquet. Třetí sedadlo zůstane prázdné, protože Peggy z ISS ještě odlétat nebude. Jak se ale vrátí, říkáte si? Už 20. dubna by měla z Bajkonuru startovat kosmická loď Sojuz MS-04, což je první Sojuz s redukovanou posádkou. V jeho křeslech budou sedět velitel lodi Fjodor Jurčichin a palubní inženýr Jack Fischer. Třetí místo v jejich lodi bude volné a (hádáte správně) při návratu, který je zatím plánován na 3. září, do něj usedne právě Peggy Whitson.

Znamená to tedy, že se Američanka na oběžné dráze potká i s posádkou Sojuzu MS-05 – Sergej Rjazanskij, Randy Bresnik a Paolo Nespoli by měli k orbitálnímu komplexu odstartovat 28. července. Mezi 2. červnem, kdy přistane Sojuz MS-03 a 28. červencem, kdy odstartuje Sojuz MS-05, bude na ISS pobývat jeden Rus – Fjodor Jurčichin – a dva Američané – Peggy Whitson a Jack Fischer. Díky tříčlenné posádce bude možné pokračovat ve vědeckém výzkumu. Jde především o „západní segment“ stanice, protože pokud by zde byl jediný astronaut, musely by se experimenty utlumit, protože by se jejich správa nedala stíhat.

Peggy Whitson před výstupem Thomase Pesqueta a Roberta Kimbrougha pomáhala se zdárnou přípravou.

Peggy Whitson před výstupem Thomase Pesqueta a Roberta Kimbrougha pomáhala se zdárnou přípravou.
Zdroj: https://www.nasa.gov

Nesmíme zapomínat ani na možnost mimořádných situací, které mohou nastat vždy a hlavně nečekaně. Pokud by  došlo k závažnému problému, který je potřeba řešit výstupem do otevřeného prostoru, najednou by vznikl problém s logistikou. Na výstupy tradičně vyráží dvojice astronautů, kterým uvnitř stanice pomáhá minimálně jeden kolega – od oblékání a svlékání skafandrů až po kontroly systémů a další technickou pomoc. Pokud by na ISS byli jen dva lidé, byly by výstupy velmi riskantní.

Peggy Whitson, vystudovaná biochemička si v těchto týdnech užívá svůj již třetí pobyt na ISS. Na kosmické stanici už v roce 2008 plnila roli velitelky a stejnou roli dostane už za pár dní – až se od ISS oddělí Sojuz MS-02 a odveze na Zemi Sergeje Ryžikova, Andreje Borisenka a Roberta Kimbrougha. Ti se mají vracet už příští pondělí, čímž skončí jejich 173 dní dlouhý kosmický pobyt, ale i expedice s pořadovým číslem 50. Peggy Whitson bude hlavou následující 51. dlouhodobé expedice.

Jde bez přehánění o nejzkušenější americkou astronautku všech dob. Na svém kontě má třeba osm výstupů do volného prostoru, nebo více než 53 hodin strávených mimo loď – obě hodnoty jsou ženskými rekordy mezi americkými astronauty. Díky prodloužení mise bude její současný pobyt na ISS trvat nonstop 289 dní, což bude nový rekord mezi ženami na celém světě – prvenství zatím drží Italka Samantha Cristoforetti, která ve vesmíru pobývala bez přerušení 199 dní a 16 hodin. Pokud se datum přistání neodloží, bude Američanka mít na svém kontě v souhrnu přesně ďábelských 666 dní, což jí zajistí nejen rekord mezi ženami, ale i mezi všemi americkými astronauty – zařadí se na sedmé místo globálních tabulek.

Zdroje informací:
https://spaceflightnow.com/
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://assets.cdn.spaceflightnow.com/…/05203432/31385890452_367cf8ee7e_k.jpg
https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/…4060e3a2ee3df20e349c5cdec63aa0ef&oe=595A6934
https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/…59ae0637886a9a23dae514230bfc33ee&oe=598B87DA
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/whitson_peggy.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

15 komentářů ke článku “Potvrzeno, Peggy Whitson si prodlouží pobyt!”

  1. Daniel Bozner napsal:

    Docela nechápu proč mezi přistáním Sojuzu MS 03 a vzletem MS 05 je taková velká pauza , obzvlášť když na ISS měli být jen po tu dobu jen dva astronauti.

  2. Michael Voplatka napsal:

    Tady je při všech těch ženských rekordech Peggy Whitson opravdu vidět, kde byly ženy použity jen k politické propagaci a kde jsou opravdu plnohodnotnými členy sboru astronautů.

    • maro napsal:

      No jo. Jenže všude na světě chtěly být ženy použity i k té politické propagaci. To že jim to muži nehodlající riskovat jejich životy nedovolili je druhá věc.
      A podle stejné logiky i teď ty ženy slouží k politické propagaci, jako úlitba genderové vyváženosti, ne? Proč myslíte, že mezi těmi adepty na kosmonauty dnes na zemi nezůstali muži, kteří by byli nahoře výkonnější než ty dnešní ženy, třeba měli i lepší výsledky, ale nahoru se nedostali, protože „mužů už je nahoře moc a je třeba tam posílat i ženy“? Takže spousta schopnějších mužů má kvůli téhle politické propagaci prostě smůlu.
      Ale je fakt že pro muže je fajn, když tam jsou nahoře s nimi i milé ženské tváře. Taková Catherine Grace Colemanová s věčně rozesmátou tváří a hřívou vlasů rozevlátou do prostoru vypadá na těch fotkách z ISS prostě skvěle.

      • Michael Voplatka napsal:

        Nemyslím si, že lze jednoznačně říci, že muži na ISS jsou výkonější než ženy nebo že by byly v nevýhodě kvůli gendrové politice. Upozorňuji, že nejsem žádná slepá feministka 🙂 Zastávám názor, že v určitých profesích ženy nemají co dělat. Ale kosmonautika to určitě není.

  3. Štěpán napsal:

    Vím že to je hodně intimní, ale nevíte jak to je s menstruací ve stavu beztíže? Potažmo na ISS?

  4. Michal napsal:

    Malé upřesnění. Do posádky Sojuzu MS-08 byl NASA jmenován „Ricky“ Arnold ne Shannon Walker, návrat Sojuzu MS-03 je už 2.června 2017.

  5. Vojta napsal:

    Já si říkal, že Američané nenechají ten neplánovaný rekord Samanthy Cristoforetti jen tak plavat ;-). Vzhledem k tomu, že je v sázce i hladký provoz západního segmentu ISS, tak je tento krok více než logický.

  6. Nedvidky napsal:

    Jak je to s kreslama v Sojuze? V novem bude mit Peggy repliku sveho kresla nebo jde kreslo premistit ze stareho Sojuzu?

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.