sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Aktivní seriály

Náš web se může pyšnit širokou a pestrou paletou seriálů, které jsou u našich čtenářů oblíbené.

Ukončené seriály

Mimo naše aktivní seriály je tu také spousta těch, které se věnovaly například historickým tématům. I přesto, že patří mezi starší, na jejich kvalitě to rozhodně neubírá! Toužíte zjistit něco o historii, nebo se zkrátka jen kochat nádhernými fotografiemi? Pak jsou tyto seriály právě pro Vás.

Kosmotýdeník 558 (22.5. – 28.5.)

Další týden utekl jako voda a je proto čas, aby připlul další tradiční kosmonautický přehled nejzajímavějších událostí uplynulých sedmi dní. Dnes si Kosmotýdeník bere jako hlavní téma závěrečnou zprávu společnosti ispace o nehodě jejich prvního komerčního lunárního landeru HAKUTO-R. Závěry jsou velmi zajímavé a nadějné. Podíváme se také na let VSS Unity společnosti Virgin galactic, která po dvouleté pauze opět začíná se suborbitálními lety. Nevynecháme ani start rakety Sojuz, či ohlédnutí za letem Super Heavy Starship. Přeji vám dobré čtení a pěknou neděli.

Závěrečná zpráva z nehody lunárního landeru

Animace přistání HAKUTO-R se záběrem do řídicího střediska během přistání
Animace přistání HAKUTO-R se záběrem do řídicího střediska během přistání
Zdroj: https://spacenews.com/

Začátek si přímo říká o konstatování otřepaného: „Chybami se člověk učí“. Platí to vždy a ve všem. Kosmonautika patří k oborům, kde ty chyby skoro vždy končí fatálně a přesvědčil se o tom i tým, který se pokusil přistát na Měsíci. Byla to japonská společnosti ispace, která se 26. dubna pokusila přistát se svými landerem HAKUTO-R na povrchu Měsíce a doručit na povrch několik nákladů pro komerční zákazníky. V případě úspěchu by se jednalo o první úspěšné komerční přistání na Měsíci. Nicméně jsme bohužel v přímém přenosu mohli sledovat postupně vadnoucí úsměvy jednotlivých členů týmu, když se řadu minut po plánovaném času přistání modul stále neozýval. Ještě ten den společnost uznala ztrátu svého modulu a začalo vyšetřování. Měsíc po nehodě – 25. května vydala ispace závěrečnou zprávu, ve které je odhalena pravděpodobná příčina havárie. Pojďme se na to podívat.

Analýza dat ukázala poměrně zajímavou skutečnost, že lander během přistání udělal všechno správně a dle dat úspěšně přistál rychlostí 1 m/s, což je ideální přistávací rychlost. Přistání navíc proběhlo ve správné, tedy vertikální poloze. Problém však byl, že se tato data vztahovala k výšce 5 kilometrů nad povrchem. Důvodem byla softwarová chyba.

Přistávací manévr z výšky asi 100 kilometrů nad povrchem Měsíce začal v 17:40 SELČ a celý manévr probíhal dobře až do času 18:43 SELČ, což byl také předpokládaný čas přistání. Během sestupu však došlo k neočekávanému chování při měření výšky nad povrchem. Zatímco HAKUTO-R odhadoval svou vlastní výšku jako nulovou, resp. se zdálo, že lander je na povrchu Měsíce, tak se ve skutečnosti nacházel ve výšce 5 kilometrů nad povrchem. Po dosažení „přistání“ pokračoval modul v sestupu nízkou rychlostí, dokud pohonnému systému nedošlo palivo. V té chvíli se řízení sestupu přerušilo a modul dále pokračoval volným pádem, dokud nenarazil na skutečný povrch, kde se roztříštil. O možnosti, že modulu došlo palivo, se ostatně debatovalo již krátce po nehodě, kdy se objevily záběry na displeje, které ukazovaly nulové zásoby paliva. Nicméně paliva bylo dostatek, skutečná příčina nehody byla v měření výšky nad povrchem.

Nejpravděpodobnější příčinou nesprávného odhadu výšky přistávacího modulu bylo, že software nepracoval podle očekávání. Na základě přezkoumání letových dat bylo zjištěno, že při navigaci modulu k plánovanému místu přistání se výška naměřená palubními senzory prudce zvýšila, když modul prolétal nad velkým útesem o výšce přibližně 3 km na povrchu Měsíce. Později bylo určeno, že se jednalo o okraj kráteru. Podle analýzy letových dat došlo k většímu než očekávanému rozdílu mezi naměřenou hodnotou výšky a předem stanovenou odhadovanou hodnotou výšky uloženou v palubním počítači (modul dráhu svého příletu na místo přistání „znal“). Palubní software chybně určil, že příčinou této nesrovnalosti je chybná hodnota hlášená senzorem, a poté byly údaje o výšce naměřené senzorem ignorovány. Tato ochranná funkce, která byla navržena tak, aby odmítla měření výšky s velkým rozdílem od odhadovaného průběhu povrchu, byla zařazena jako robustní opatření pro zachování stabilního provozu modulu v případě hardwarového problému včetně nesprávného měření výškového senzoru.

Milníky prvního letu HAKUTO-R
Milníky prvního letu HAKUTO-R
Zdroj: https://ispace-inc.com/

Proč k tomu došlo? Jedním z hlavních faktorů, které přispěly k tomuto konstrukčnímu problému, bylo rozhodnutí upravit místo přistání po kritickém zhodnocení návrhu dokončeném v únoru 2021. V té době se měnilo místo přistání. I přes četné simulace a mnohé virtuální zkoušky přistání se na problémové místo na Měsíci nepřišlo. Ispace jako provozovatel mise si ponechal celkovou odpovědnost za tuto chybu. Bylo zjištěno, že předchozí simulace přistávací sekvence měly nedostatečná data o reálném povrchu na navigační trase, což vedlo k tomu, že software nesprávně vyhodnotil výšku přistávacího modulu při konečném přiblížení.

Zjištěné informace budou zapracovány do nového softwaru modulu při dalších misích. Upraveny budou také simulační programy, které se používají k simulovaným přistáním a jejich data se pak nahrávají do navigačního počítače modulu. Tyto změny se dotknou obou dalších plánovaných misí HAKUTO-R 2 a 3. Na základě těchto nových informací, pak bylo konstatováno, že první demonstrační mise splnila 8 z deseti bodů inauguračního letu. Poslední dva nesplněné body zahrnují úspěšné a bezpečné dosednutí na povrchu Měsíce a následné úspěšné vyložení komerčního nákladu a zajištění jeho komunikace a práce. I přes smutný výsledek této první mise je však možné konstatovat, že mise splnila řadu náročných cílů. Od dlouhého přeletu k Měsíci, přes úspěšnou sekvenci přistání krom konečného dosednutí. „Mise 1 prokázala velkou technickou spolehlivost, protože náš modul dosáhl blízkosti povrchu Měsíce těsně před přistáním. Nyní jsme byli schopni identifikovat příčinu konečného selhání a máme zcela jasnou představu o tom, jaké chyby napravit před dalšími misemi. I když je škoda, že jsme nebyli schopni plně naplnit očekávání všech našich zainteresovaných stran, včetně našich zákazníků, všichni ve společnosti ispace jsme hrdí na to, čeho jsme v Misi 1 dosáhli, a jsme velmi pozitivně naladěni na to, čeho můžeme dosáhnout,“ řekl Takeši Hakamada, zakladatel a generální ředitel společnosti ispace. „Již jsme začali pracovat na misi 2 a 3. Jsme připraveni čelit výzvám a vynaložit veškeré úsilí na zlepšení. Zajistíme, aby nás cenné poznatky získané v rámci mise 1 dovedly do další fáze vývoje. Jsme přesvědčeni, že je to náš závazek a naše povinnost vůči všem zúčastněným stranám. ‚Nikdy nevzdat lunární výzvu‘ V tomto duchu budeme pokračovat vpřed.“

Kosmický přehled týdne:

Po takřka dvouleté pauze se opět k obloze vznesl malý komerční suborbitální raketoplán od Virgin Galactic s označením VSS Unity. Dlouhá pauza od předchozího letu, kdy byl na palubě i majitel firmy Richard Branson, byla způsobena tím, že během tohoto posledního letu došlo k vychýlení z plánované letové trajektorie. Po řadě úprav se suborbitální raketoplán opět podíval do výšky nad 80 kilometrů (podle americké definice tedy nad „hranici“ kosmického prostoru, pro zbytek světa pod obecně uznávanou hranici ve výšce 100 kilometrů). Nejvyšší dosažená výška při tomto letu byla 87,2 kilometru. Na palubě byla šestice lidí (Michael Masucci, Frederick W. Sturckow, Beth Moses, Luke Mays, Jamila Gilbert a Christopher Huie), kteří si užili necelých 5 minut stavu mikrogravitace.

Záběr z interiéru VSS Unity při misi VS-25
Záběr z interiéru VSS Unity při misi VS-25
Zdroj: https://www.nasaspaceflight.com/

V pátek 26. Května odstartovala z kosmodromu Vostočnyj ruská raketa Sojuz 2.1a, která vynesla civilní radarovou družici Kondor-FKA 1. Více už o družici Michal Václavík z České kosmické kanceláře.

SpaceX zveřejnila sestřih z prvního zkušebního letu kompletní sestavy Super Heavy Starship. Rozhodně stojí za zhlédnutí. V rámci něj se dozvíme i to, které exempláře lodi a nosiče poletí příště – Super Heavy B9 a Starship S25.

Přehled z Kosmonautixu:

I tentokrát najdete v této rubrice přehled všech článků a tedy i témat, kterým jsme se v uplynulých sedmi dnech věnovali. Pojďme si je připomenout. Týden jsme načali sledováním startu komerční pilotované mise Axiom-2, která úspěšně zamířila k Mezinárodní kosmické stanici. V pondělí vyšel článek, který se snažil zhodnotit aktuální stav evropské kosmonautiky. Nově připravovaný velký kosmický teleskop Nancy Grace Roman Space Telescope má dokončené své pozorovací srdce. V úterý jste se dočkali dalšího dílu seriálu, který mapuje příběh prvního sovětského pilotovaného programu Vostok. V tomto týdnu se hned několikrát pokusila odstartovat raketa Falcon 9 s telekomunikační družicí Arabsat 7B. Start několikrát znemožnilo počasí, až se nakonec vydařil v sobotu brzy ráno. Sledovali jsme jej Živě a česky. Vyšel také další astrofyzikální článek, který nese název Pulsar Timing Arrays, gravitační vlny a Fermiho observatoř a je to velmi zajímavé čtení. Dalším z Živě a česky komentovaných přenosů byl vzlet nákladní lodi Progress MS-23, kterou vynesla ruská raketa Sojuz. Sledovali jsme jak start, tak i přílet lodi k ISS. Aby toho nebylo málo, další z Živě a česky komentovaných přenosů se zaměřil na start rakety Electron, která vynášela dvojici družic TROPICS. První vědecký přístroj, který má přímo měřit gravitaci na povrchu planetky podstoupil zkoušky v Laboratoři mechanických systémů Evropské kosmické agentury. Jedná se o Gravimetr GRASS. Už to vypadalo, že tento týden uvidíme také zážeh rakety Vulcan, ale k tomu nakonec nedošlo. Kosmické teleskopy Chandra a dalekohled Jamese Webba spojily své síly a přinesly unikátní snímky, na které jsme se podrobně podívali. Poslední pátek v měsíci přinesl tradiční Pokec s Kosmonautixem. V sobotu jsme se díky řadě fotografií podívali na aktuální přípravy na start prvního exempláře rakety Vulcan. Týden jsme uzavřeli nejnovějším dílem Vesmírné techniky.

Snímek týdne:

V pondělí u Mezinárodní kosmické stanice zakotvila pilotovaná loď Crew Dragon, která dovezla čtyři komerční astronauty, kteří na palubě budou osm dní. Počet členů posádky stanice se tak ze sedmi dočasně zvýšil na 11. Snímek ukazuje jak členy dlouhodobé expedice 69, tak i zmíněnou posádku Axiom-2.

10 z 11 členů posádky ISS i se čtyřmi členy mise Axiom-2
10 z 11 členů posádky ISS i se čtyřmi členy mise Axiom-2
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Video týdne:

V JPL proběhl test rozvinutí 8,5 metru dlouhé antény magnetometru pro připravovanou velkou americkou misi Europa Clipper. Tento nástroj je zásadní pro budoucí analýzu a potvrzení či vyvráceni toho, zda se pod ledovým příkrovem měsíce Europa nachází oceán tekuté vody.

Zdroje informací:
https://www.nasaspaceflight.com/ /
https://ispace-inc.com/

Zdroje obrázků:
https://twitter.com/Eurekablog/status/1661849478507249664/photo/4
https://aviationweek.com/…Ispace%20%282%20-%20cropped%20version%29.jpg?itok=7uF2LG8P
https://spacenews.com/wp-content/uploads/2023/04/ispace-landing1.jpg
https://ispace-inc.com/wp-content/uploads/2023/05/f8156473508ff6db1f342793a2564d9d.jpg
https://www.nasaspaceflight.com/wp-content/uploads/2023/05/IMG_5923.png
https://pbs.twimg.com/media/FxATM_nXsAEkAze?format=jpg&name=large

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
24 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Spytihněv
Spytihněv
1 rok před

„Zatímco HAKUTO-R odhadoval svou vlastní výšku jako nulovou, resp. se zdálo, že lander je na povrchu Měsíce, tak se ve skutečnosti nacházel ve výšce 5 kilometrů nad povrchem.“

Tady bych tedy čekal, že lander vypne motory v těch 5 km a bude následovat volný pád. Ale dál se uvádí:

„Po dosažení „přistání“ pokračoval modul v sestupu nízkou rychlostí, dokud pohonnému systému nedošlo palivo. V té chvíli se řízení sestupu přerušilo a modul dále pokračoval volným pádem…“

Proč nevypnul motory už v 5 km, když měl pocit, že je na povrchu?

„Nicméně paliva bylo dostatek, skutečná příčina nehody byla v měření výšky nad povrchem.“

Jak mohlo být paliva dostatek, když došlo ještě vysoko nad povrchem? Ať už modul znal nebo neznal správnou výšku, mělo by být množství paliva nutné k dosednutí v podstatě stejné. Nebo jak to je?

upgrade
Administrátor
1 rok před
Odpovědět  Spytihněv

Tipnul bych si, že vypnutí motorů mohlo být vázáno na sepnutí mikrospínačů v nohách. Lander si mohl myslet, že je třeba jen pár cm nad povrchem a tak klesal s nízkým tahem a čekal, že každou chvíli přijde kontakt, aby mohl vypnout motor. Mohla to být pojistka pro případ nepřesného odhadu výšky, aby se lander třeba nezřítil ze dvou metrů.
Paliva by zřejmě bylo dostatek pro normální přistání. Ale lander (možná vlivem špatného odhadu výšky) mohl mít vyšší spotřebu – mohl pracovat s vyšším tahem, aby v domnělé nulové výšce dosáhl nulové rychlosti.

upgrade
Administrátor
1 rok před
Odpovědět  Spytihněv

Krom toho, co psal Dušan, to chápu tak, že pro závěrečné zpomalení se spotřebuje zásadní část paliva – normálně by tento závěrečný manévr proběhl až o 5 kilometrů níže a tomu by odpovídala i křivka spotřeby paliva během sestupu.

Spytihněv
Spytihněv
1 rok před
Odpovědět  Spytihněv

Jo takhle. Takže ve výšce 5 km motor omylem pořádně zabral a tím spotřeboval větší množství paliva. Lander pak už ten „kousek“ chtěl doklesat na nízký tah a čekal, že užuž přijde kontakt. To ale trvalo dlouho, palivo došlo a hotovo. Díky pánové za vysvětlení.

upgrade
Administrátor
1 rok před
Odpovědět  Spytihněv

Omlouvám se za mystifikaci. Dozvěděl jsem se, že moje spekulace nebyla správná.

upgrade
Administrátor
1 rok před
Odpovědět  Spytihněv

Stejně tak se omlouvám i já. Také jsem byl upozorněn na nesprávnost mé spekulace. Zatím se mi však nepodařilo zjistit, jak tuto situaci vysvětlit. Věřím, že později budou uvolněny ještě další podrobnosti.

Rayan22
Rayan22
1 rok před

Jako vždy skvělý přehled. A mám otázku zda budete komentovat pilotovaný start čínské kosmické lodi Shenzhou-16.

upgrade
Administrátor
1 rok před
Odpovědět  Rayan22

Zatím ještě nevím. U Číny jsem hodně opatrný, protože nevím, zda bude k dispozici originální přenos.
A díky, že nás čtete. 🙂

JP
JP
1 rok před

Základem by mělo být testování software v simulaci. Njn sonda si vypla radiovýškomer kvůli tomu že změnili trasu letu nad jiný kráter s větším rozdílem výšek než software počítal a pak už bylo vše ztraceno. 3 sondy 3x software chyba, je ten měsíc nějaký zakletý. Snad se už všichni poučili a prostě už to půjde bez dalších boom.

TritonJ
TritonJ
1 rok před

Ví se, jak je na tom hardware pro 2.misi? A je nějaký odhad, kdy by se mohla uskutečnit?

TritonJ
TritonJ
1 rok před
Odpovědět  TritonJ

Mám na mysli Hakuto-R

upgrade
Administrátor
1 rok před
Odpovědět  TritonJ

Hovoří se o startu v roce 2024.

Spytihněv
Spytihněv
1 rok před

„Zatímco HAKUTO-R odhadoval svou vlastní výšku jako nulovou, resp. se zdálo, že lander je na povrchu Měsíce, tak se ve skutečnosti nacházel ve výšce 5 kilometrů nad povrchem.“

Tady bych tedy čekal, že lander vypne motory v těch 5 km a bude následovat volný pád. Ale dál se uvádí:

„Po dosažení „přistání“ pokračoval modul v sestupu nízkou rychlostí, dokud pohonnému systému nedošlo palivo. V té chvíli se řízení sestupu přerušilo a modul dále pokračoval volným pádem…“

Proč nevypnul motory už v 5 km, když měl pocit, že je na povrchu?

„Nicméně paliva bylo dostatek, skutečná příčina nehody byla v měření výšky nad povrchem.“

Jak mohlo být paliva dostatek, když došlo ještě vysoko nad povrchem? Ať už modul znal nebo neznal správnou výšku, mělo by být množství paliva nutné k dosednutí v podstatě stejné. Nebo jak to je?

Dušan Majer
Dušan Majer
1 rok před
Odpovědět  Spytihněv

Tipnul bych si, že vypnutí motorů mohlo být vázáno na sepnutí mikrospínačů v nohách. Lander si mohl myslet, že je třeba jen pár cm nad povrchem a tak klesal s nízkým tahem a čekal, že každou chvíli přijde kontakt, aby mohl vypnout motor. Mohla to být pojistka pro případ nepřesného odhadu výšky, aby se lander třeba nezřítil ze dvou metrů.
Paliva by zřejmě bylo dostatek pro normální přistání. Ale lander (možná vlivem špatného odhadu výšky) mohl mít vyšší spotřebu – mohl pracovat s vyšším tahem, aby v domnělé nulové výšce dosáhl nulové rychlosti.

Spytihněv
Spytihněv
1 rok před
Odpovědět  Spytihněv

Jo takhle. Takže ve výšce 5 km motor omylem pořádně zabral a tím spotřeboval větší množství paliva. Lander pak už ten „kousek“ chtěl doklesat na nízký tah a čekal, že užuž přijde kontakt. To ale trvalo dlouho, palivo došlo a hotovo. Díky pánové za vysvětlení.

Dušan Majer
Dušan Majer
1 rok před
Odpovědět  Spytihněv

Omlouvám se za mystifikaci. Dozvěděl jsem se, že moje spekulace nebyla správná.

Rayan22
Rayan22
1 rok před

Jako vždy skvělý přehled. A mám otázku zda budete komentovat pilotovaný start čínské kosmické lodi Shenzhou-16.

Dušan Majer
Dušan Majer
1 rok před
Odpovědět  Rayan22

Zatím ještě nevím. U Číny jsem hodně opatrný, protože nevím, zda bude k dispozici originální přenos.
A díky, že nás čtete. 🙂

JP
JP
1 rok před

Základem by mělo být testování software v simulaci. Njn sonda si vypla radiovýškomer kvůli tomu že změnili trasu letu nad jiný kráter s větším rozdílem výšek než software počítal a pak už bylo vše ztraceno. 3 sondy 3x software chyba, je ten měsíc nějaký zakletý. Snad se už všichni poučili a prostě už to půjde bez dalších boom.

TritonJ
TritonJ
1 rok před

Ví se, jak je na tom hardware pro 2.misi? A je nějaký odhad, kdy by se mohla uskutečnit?

TritonJ
TritonJ
1 rok před
Odpovědět  TritonJ

Mám na mysli Hakuto-R

Dušan Majer
Dušan Majer
1 rok před
Odpovědět  TritonJ

Hovoří se o startu v roce 2024.

https://kosmonautix.cz/2023/05/28/kosmotydenik-558-22-5-28-5/