ŽIVĚ: Testovací zážeh rakety Vulcan

Společnost United Launch Alliance (ULA) chystá na floridském Mysu Canaveral zkušební statický zážeh FRF (Flight Readiness Firing) nové rakety Vulcan, který má být součástí ověřovacího procesu plně integrovaného nosiče. FRF má demonstrovat činnosti prováděné v den startu a s tím související postupy včetně plnění nádrží pohonnými látkami včetně kompletního odpočtu až po zážeh dvou motorů BE-4 na rampě SLC-41. Při zážehu bude dosaženo tahu 450 tun, ale raketa zůstane pevně na svém místě, jelikož ji drží úchytné mechanismy. Program nahraný v počítačích rakety poté vydá pokyn k vypnutí motorů, čímž dojde k zakončení testu FRF. Začátek oficiálního přímého přenosu je zatím plánován na půlnoc našeho času.

První exemplář rakety Vulcan

První exemplář rakety Vulcan
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Dvojice motorů BE-4 prošla před doručením do výrobního areálu firmy ULA a usazením na raketu Vulcan zevrubnými ověřovacími testy. FRF má prověřit činnost těchto motorů po jejich integraci do rakety Vulcan společně s jejich schopností provést zážeh, zvyšovat tah, dosáhnout jeho stabilní úrovně a poté se vypnout. Celá sekvence by měla podle plánu trvat přibližně 6 sekund. „Motory projdou závěrečnou fází odpočtu, poté se zažehnou, zvýší svůj tah, který poté budou udržovat. Následně přijde snížení tahu simulující stejný postup, který se bude  provádět před odpojením prvního stupně a následovat bude jejich vypnutí, které bude stejné jako za letu,“ popisuje RJ Sansom, hlavní inženýr firmy ULA.

Tento milník dává technikům možnost pozorovat kriticky důležité prvky rakety Vulcan v jednom celku v podmínkách odpovídajících skutečnému startu. Zkouška FRF poskytne zevrubnou kontrolu chování nosiče, systémů rampy i řídícího týmu. Mezi úkoly patří zajištění integrity a funkce hlavního pohonného systému, systému pro dodávku pohonných látek a motorů. „FRF je o potvrzení provozní připravenosti celého integrovaného systému – rakety, pozemního systému, zázemí a souvisejícího softwaru. Kromě toho má demonstrovat schopnost úspěšně vykonat sekvenci náběhu motorů a prověřit reakci na abort, tedy vypnutí motorů po jejich náběhu,“ vysvětluje Dillon Rice, který má na starost zajištění startu rakety Vulcan.

Kromě tradičních senzorů na raketě jsou na strategických místech rozmístěny dodatečné měřící přístroje, které mají rozšířit objem dat nasbíraných během FRF. Inženýři budou sledovat teploty, tlaky a další parametry, zatímco tým zodpovědný za provedení testu bude monitorovat klíčové parametry rakety a posílat Vulcanu i rampě pokyny z řídícího střediska ASOC (Advanced Spaceflight Operations Center). Odpočítávání odpovídá běžnému postupu a činnostem v den startu s výjimkou toho, že na raketě není užitečný náklad, který poletí při misi Certifikace-1 (Cert-1). FRF je jedním z nejdynamičtějších pozemních testů prováděných na startovní rampě. Tým po zážehu zahájí postupy spojené se zabezpečením rakety a odčerpáním pohonných látek.

EDIT 25. května 22:10
Firma ULA ruší aktuální pokus o zážeh. Tým totiž během odpočtu pozoroval zpožděnou reakci zážehového systému, což si vyžádá hlubší analýzu, než bude možné přistoupit k zážehu. Raketa se vrátí zpět do obslužné věže VIF (Vertical Integration Facility), kde mají technici přístup k zážehovému systému. Tým bude dál vyhodnocovat data, ze kterých určí, kdy bude možné vrátit raketu na rampu a provést zážeh. Video připravené pro přímý přenos firma nastavila jako soukromé, protože k zážehu v blízké době nedojde.

Přeloženo z:
https://www.24live.co/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/Fw-aqaiaEAIssYI?format=jpg&name=medium
https://pbs.twimg.com/media/Fv20QWDaUAMNwWb?format=jpg&name=large

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

8 komentářů ke článku “ŽIVĚ: Testovací zážeh rakety Vulcan”

  1. Garion napsal:

    Děkuji za odpověď. Já si ten datum našel v aplikaci NSF, ale šlo mi spíš o náhodného návštěvníka vašeho webu, který :
    1. Nemusí vědět o vašich zvyklostem, že když je datum vynecháno, myslí se tím dnešek (ani já to nevím)
    2. Články o přenosech vydáváte i den dopředu a přenosy na YT jsou někdy založeny i půl roku dopředu.
    3. Máte pravdu. Ale třeba na mobilu většinou nechci klikat na YT video, když obvykle na mě nejdřív vyskočí 2 hlasité reklamy než se mi nabídne obsah.

    Zkrátka to berte jen jako nápad k zamyšlení, kdyby tam ta podstatná informace byla jednoznačně interpretovaná, že by to nebylo od věci. Děkuji.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Já chci věřit, že i náhodný návštěvník webu pochopí, co je nejlogičtější možnost.
      1) Považuji to za logické.
      2) Články o přenosech vydáváme den dopředu pouze tehdy, pokud k dané události má dojít cca do 15. hodiny následujícího dne, tedy pokud hrozí, že bychom další den museli vydáváte článek před polednem a málo lidí si jej všimlo. Nikdy jsme nevydali článek, který by lákal na přenos, který má proběhnout o půlnoci dalšího dne. Založení přenosu na YT je něco úplně jiného než článek, tak to, prosím, nemíchejte dohromady.
      3) Tento bod jsme uvedl pouze pro případ, že by někdo nedokázal využít dvou výše uvedených nápověd a potřeboval ještě třetí.

      Za nápad děkuji, ale stejně si myslím, že by nebylo od věci, kdyby lidé na internetu zkoušeli více přemýšlet sami (nebolí to) a nečekali, že jim každý vše napíše polopatě jako nesvéprávným dětem. Z uživatelů internetu se stávají pasivní příjemci informací a ouha, když musí vyvinout mozkovou aktivitu a zamyslet se, jaká půlnoc v článku zmíněná je nejpravděpodobnější. Chci věřit, že náš web čtou lidé, kteří jsou této úvahy schopni.

      • Garion napsal:

        Váš úhel pohledu respektuju, přestože můj je trochu jiný. Své čtenáře bych udržoval ve střehu jinou formou než pátráním po datu události. Mám zkušenosti, že když něco není napsáno jednoznačně, najde se často „jinak smýšlející jedinec“ než autor, který z textu vydedukuje záhadné implikace. No nic, k zážehu po půlnoci nakonec nedojde, tak přeji dobrou noc a ráno v pět vás rád uslyším u přenosu z Nového Zélandu.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Budu se těšit. 😉

  2. Garion napsal:

    Kterou půlnoc máte na mysli? Dnešní? V článku chybí datum.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.