Kosmotýdeník 423 (19.10. – 25.10.)

Další týden je za námi a i v tuto neděli, která výjimečně trvá 25 hodin, se můžete těšit na přehled těch nejzajímavějších kosmonautických událostí, které těch uplynulých sedm dní přineslo. Dnes se v hlavním tématu Kosmotýdeníku podíváme na firmu Relativity Space, která získala velmi zajímavou zakázku od Lockheed Martin na misi, která bude vyžadovat vysokou míru přizpůsobivosti nosiče, což je přesně to, co umí Relativity nabídnout. V dalších tématech se podíváme na Boca Chica a pokroky ve výrobě prototypů Starship, anebo na odložený start rakety Electron. Nepřijdete ani o tradiční rubriky. Přeji vám dobré čtení a pěknou prodlouženou neděli.

Relativity Space dodá tištěnou raketu pro speciální misi

Zakladatelé společnosti Relativity Space

Zakladatelé společnosti Relativity Space
Zdroj: https://www.incimages.com/

O společnosti Relativity Space jste možná mnozí ještě neslyšeli. Jedná se o nadějnou malou soukromou firmu s velkými ambicemi. Cílem je vytvářet pomocí vyspělých technologií rakety, které budou šité přímo na míru zákazníkům a jejích potřebám. Vedení společnosti je složené z bývalých manažerů firem SpaceX a Blue Origin. V cílech firmy je například to, že běžný několikaletý vývoj nosiče jsou s jejich technologiemi schopni zvládnout za dva měsíce. Firma také provozuje jednu z největších 3D tiskáren na světě, která nese jméno Stargate. Pro začátek probíhá vývoj rakety Terran 1, která má být vyrobena až z 95% z 3D tištěných dílů. Tato raketa zaujme segment nejvýkonnějších malých raket. Nosnost na nízkou oběžnou dráhu má být 1 250 kg. Firma má také dohodu s USAF na pětiletý bezúplatný pronájem rampy 16 na mysu Canaveral. Ačkoli není vývoj rakety u konce, firma získala silného partnera, kterým je jedna z největších aero kosmických firem Lockheed Martin. Lockheed si vybral jejich raketu jako nosič pro velmi komplikovanou experimentální misi, která bude testovat práci s kryogenním palivem. Taková mise vyžaduje specifický přístup při přípravě startu a těsnou spolupráci s firmou, která poskytne nosič.

Lockheed Martin je jednou z firem, která získala finance od NASA v rámci programu Tipping Point Selections. Tedy ve stejném programu, kde byly před pár dny oznámeny další firmy (třeba SpaceX a ULA) a kde se velká část programu točí kolem nakládání s kryogenními pohonnými látkami v kosmickém prostoru. Jde samozřejmě o klíčové technologie, které mají umožnit pozdější setrvání na Měsíci, u Měsíce a pronikání dále do meziplanetárního prostoru. Práce s palivy, jejich dlouhodobé udržování v potřebných teplotách, přečerpávání a skladování je proto velké téma. Lockheed Martin získal v tomto programu 89,7 milionů dolarů.

3D tiskárna Stargate

3D tiskárna Stargate
Zdroj: https://upload.wikimedia.org/

Pro společnost Relativity Space je to vůbec první vládní zakázka a navíc ještě uzavřená s významným dodavatelem pro armádu. Ostatně samotní zakladatelé Tim Ellis a Jordan Noone již dříve prohlašovali, že jejich raketa bude vhodná i pro vojenské užití. Její nosnost a přizpůsobivost je dle nich přesně to, co aktuálně na trhu chybí.

Samotná mise, kterou Lockheed Martin nechá vynést na raketě od Relativity Space je plná testování nových technologií. Celkem se bude testovat dvanáct klíčových technologií a systémů pro práci s kryogenními látkami. Mezi testovanými tekutinami bude také tekutý vodík, který je obzvláště složité skladovat a udržovat na správné teplotě. Navržení takové mise bude extrémně komplikované a složité a raketa se bude muset misi značně přizpůsobit. Samotné testovací zařízení navrhne a postaví Lockheed Martin ve spolupráci s NASA, nicméně během návrhu bude nutná úzká spolupráce s firmou zajišťující nosič, protože je velmi pravděpodobné, že během návrhu bude docházet k různým změnám. Jedná se především o úpravu aerodynamického krytu, uchycení testovacího zařízení na adaptéru a zajištění komunikace a plnění provozních látek.

Zakladatel a generální ředitel Relativity Tim Ellis vysvětlil, proč je výhodné mít 3D tištěnou raketu: „Navrhujeme si vlastní aerodynamický kryt a adaptér. Jsme připraveni na to, že různí zákazníci přijdou s různými požadavky na tvar adaptéru i samotného krytu. My jsme schopni to upravit dle jejich přání a to velmi rychle. Navenek bude raketa vypadat jako jakákoli jiná, ale vnitřní vybavení bude uzpůsobené přesně dané misi.“

Představa budoucí výrobní linky Relativity Space

Představa budoucí výrobní linky Relativity Space
Zdroj: https://3dprintingindustry.com/

„Když se podíváte na výrobní nástroje, které se dnes používají pro výrobu raket a aerodynamických krytů, příliš se posledních šedesát let nezměnily,“ vysvětlil Ellis. „Jedná se o pevné nástroje, obří stroje, které vypadají působivě, ale vytvářejí pouze jeden tvar nebo jeden objekt, který byl navržen ručně. Úprava tvaru, návrh nových strojů pro nové aplikace trvá jeden až dva roky. U nás to tak není. S naším přístupem k 3D tisku můžeme vytisknout celé tělo rakety za méně než 30 dní,“ dále řekl Ellis. „Navíc máme všechny tvary softwarově definované, takže můžeme jednoduše změnit soubor a změnit tak rozměry a tvar. Tyto změny jsme schopni dělat i relativně krátce před startem. Tento konkrétní projekt od Lockheed Martin má před sebou ještě tři roky, ale my se budeme přizpůsobovat do poslední chvíle.“

Ellis také dodal, že je nadšený ze spolupráce s tak velkou firmou. Je si vědom velkých investic, které činí na poli svých oborů a tak je dobré jim být na blízku a být pro ně užitečný.

Tato mise však nebude prvním plánovaným startem společnosti Relativity Space. Pokud vše půjde dle plánu, měla by v roce 2021 proběhnou první demonstrační mise rakety Terran-1. Dle prohlášení firmy probíhá v posledních týdnech tisk hardwaru pro tuto misi. Firma také nedávno získala zakázku na vynesení družic firmy Telsat a v roce 2023 se připravuje zakázka pro Iridium. Start by v tomto případě měl proběhnout z Vandenbergu.

Kosmický přehled týdne:

Na kosmodromu Boca Chica v jižním Texasu došlo v uplynulém týdnu k několika zásadním událostem. Prototyp kosmické lodi Starship s označením SN-8 dostal svoji špičku, čímž se Starship ukázala v celé své výšce. Před nasazením prošla i špička kryogenním testem své nádrže, kterou má až v horní části. Ještě před tím byl 19. října proveden statický zážeh tří motorů Raptor. V posledních dnech však byly motory demontovány a odvezeny do výrobní oblasti kosmodromu. V této oblasti došlo také na natření další ze zatím nenamontovaných špiček na bílo. Špička pak byla opatřena americkou vlajkou a nápisem NASA provedeném ve worm logu. Špička souvisí zřejmě s novinkami, které chce SpaceX do konce října oznámit. Ačkoli byla původně oznámena tradiční prezentace Elona Muska, tak nakonec proběhne pouze formou článku na webu společnosti. Na kosmodromu dále probíhá dokončování Starship SN-9, SN-10 a rozestavěný je i první exemplář nosiče Super Heavy. Pěkný přehled naleznete mnohem přehledněji na pěkném obrázku. Níže se můžete podívat na fotografie ze skládání Starship SN-8.

Skládání Starship SN-8

Skládání Starship SN-8
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Kompletní Starship SN-8

Kompletní Starship SN-8
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Starship SN-8

Starship SN-8
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Ve středu měl proběhnout již patnáctý start rakety Electron společnosti RocketLab nazvaný „In focus“. Start byl však po načerpání pohonných hmot nejdříve odsunut na konec startovního okna a posléze úplně zrušen. Na vině prý byla špatná data z některých senzorů. Nákladem této mise mělo být deset komerčních družic pro pozorování Země. Největší z nich byla malá družice CE-SAT 1B o váze 35,5 kilogramů. Jedná se o třetí malou družici společnosti Canon (druhá družice byla bohužel zničena při poslední havárii rakety Electron v červenci). Družice nese tři typy fotoaparátů včetně zrcadlovky a kompaktního fotoaparátu. Třetí kamera je uzpůsobena pro velmi čisté fotografie noční strany Země. Zbytek nákladu tvoří devět družic SuperDove pro pozorování Země. Aktuálně je start naplánován na 28. října.

Přehled z Kosmonautixu:

Na tomto místě naleznete přehled všech článků, které v uplynulém týdnu vyšly na webu Kosmoanutix. Přinášíme vám minimálně dva články o kosmonautice denně, pojďme si je nyní projít. Začali jsme velmi pěkným tématem, které ukazuje, jak NASA podporuje nové technologie investováním do rodících se soukromých projektů. Mnoho těchto nových technologií se týká návratu na Měsíc a k dlouhodobému pobytu je třeba se na Měsíci naučit využívat místní zdroje. Věnovali jsme se proto také vrtáku a spektrometru, určenému k vyzkoušení těžby na našem nejbližším přirozeném kosmickém souputníkovi. Po měsíci opět vyšel přehledový článek o pokrocích v rámci kampaně Green Run, která má otestovat první letový centrální stupeň rakety SLS. Možná nejvýznamnější událostí týdne byl dlouho připravovaný odběr vzorků z planetky Bennu, který provedla sonda OSIRIS-REx a který byl tak úspěšný, že se nakonec ukázalo, že se odebraný materiál do odběrové hlavy málem ani nevejde. Nakonec jsme se dočkali i fotografií, které sonda OSIRIS-REx při odběru z povrchu pořídila. Věnovali jsme se také dalšímu pokroku ve stavbě očekávané sondy JUICE, která dostala velmi zajímavé solární panely. Další velkou událostí byl návrat tříčlenné posádky Sojuzu MS-16 z paluby ISS. Návrat jsme sledovali živě. Startovat měl také Falcon 9, jeho čtvrteční pokus o vynesení již čtrnácté operační várky družic Starlink se nevydařil kvůli technické závadě. V sobotu byl proto připraven další Živě a česky komentovaný přenos. Zatímco americké vozítko Perseverance stále cestuje meziplanetárním prostorem vstříc Marsu, podívali jsme se na to, jaké díly byly na novém vozítku vyrobeny technologií 3D tisku. V pátek jsme navíc slavili! Naše fórum, tedy prvotní zárodek našeho webu, oslavilo již jedenácté narozeniny. Na závěr týdne jste se dočkali dalšího dílu seriálu Vesmírná technika.

Video týdne:

Možná nejvýznamnější událost týdne – odběr vzorků z planetky Bennu americkou sondou OSIRIS-REx se nedá opominout. Připomenout si jej můžete na pěkném minutovém videu, ve kterém krom samotného odběru uvidíte i nadšení v řídicím sále. Zajímavá je i dohra odběru, při které bylo zjištěno, že materiálu bylo odebráno tolik, že z odběrového zařízení vypadává. Nyní již zbývá jen držet palce, aby se v roce 2023 podařilo přistání na Zemi. Pro samotnou sondu OSIRIS-REx pak mise pravděpodobně neskončí a pokud vše vyjde dle současných návrhů, vydá se na let k planetce Apophis, na jejíž oběžné dráze se má usadit v roce 2029.

Úspěšným sobotním startem Falconu 9 s čtrnáctou operační várkou družic konstelace Starlink, dovršila SpaceX svůj stý úspěšný start. K tomuto krásnému výročí přibylo i pěkné video.

Snímek týdne:

Po skoro 196 dnech se na Zemi vrátila pilotovaná kosmická loď Sojuz MS-16. Posádka tvořená Anatolijem Ivanišinem, Ivanem Vagnerem a Christopherem Cassidym úspěšně dosedla do kazašské stepi. Snímky z přistání a těsně po něm si můžete prohlédnout níže.

Posádka Sojuzu MS-16 po otevření poklopu po úspěšném přistání

Posádka Sojuzu MS-16 po otevření poklopu po úspěšném přistání
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/nasahqphoto/

Loď Sojuz MS-16

Loď Sojuz MS-16
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/nasahqphoto/

Posádka lodi Sojuz MS-16 a tým lidí, který jí vyzvedl

Posádka lodi Sojuz MS-16 a tým lidí, který jí vyzvedl
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/nasahqphoto/

Zdroje informací:
https://techcrunch.com/
https://www.nasa.gov/
https://twitter.com/
https://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
https://twitter.com/NikeSkywalker/status/1320038837817643008
https://pbs.twimg.com/media/ElA8Ll6XEAAVrEZ?format=jpg&name=large
https://pbs.twimg.com/media/ElCW_quXIAQB_Xk?format=jpg&name=large
https://pbs.twimg.com/media/Ek-JxcGXgAIJCDz?format=jpg&name=large
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/67/Relativity_Stargate_3D_Printer.jpg
https://3dprintingindustry.com/…/2019/06/Relativity_Stennis_Factory_Rendering.jpg
https://www.incimages.com/uploaded_files/image/1270×734/relativity_tim_jordan_350792.jpg
https://www.flickr.com/photos/nasahqphoto/with/50516982671/

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.