Kosmotýdeník 594 (29.1. – 4.2.)

Dream Chaser

Další týden je za námi a před vámi je tak již tradičně pravidelné týdenní shrnutí událostí kosmonautiky. V hlavním tématu se tentokrát Kosmotýdeník zaměřil na závěrečné testování nového nákladního raketoplánu Dream Chaser, který se už v polovině roku chystá na první misi k Mezinárodní kosmické stanici a doplní tak dvojici současných amerických nákladních lodí. V dalších tématech se podíváme na odklad návratu mise Axiom-3, pozorování bouřky z paluby ISS či aktuální stav přípravy očekávané mise Europa Clipper. Nepřijdete ani o pravidelné rubriky. Přeji vám dobré čtení a pěknou neděli.

Dream Chaser prochází posledními testy

Nákladní raketoplán Dream Chaser s připojením nákladním modulem Shooting star

Nákladní raketoplán Dream Chaser s připojeným nákladním modulem Shooting star
Zdroj: https://spaceflightnow.com/

Již brzy budou ze Spojených států startovat hned tři nákladní kosmické lodě k Mezinárodní kosmické stanici. Každá je něčím jiná, každá má své výhody a každá vypadá jinak. Cygnus od Northrop Grumman dokáže dopravit náklad na stanici a následně použít své motory ke zvýšení oběžné dráhy komplexu. Dragon 2 od společnosti SpaceX nejenže také dokáže dopravit náklad na ISS, ale následně také zpět na Zemi. Do této skupinky už letos vstoupí Dream Chaser, který dokáže nejen dopravit náklad nahoru a následně dopravit něco i na Zem, ale navíc umí přistát na letišti a cenný vědecký náklad tak dopravit ke zpracovatelským pracovištím skoro až před dveře. Dream Chaser je navíc navržen tak, aby mohl přistát na jakémkoli větším letišti na světě.

Malý nákladní raketoplán se vyvíjel velmi dlouho. Před společností Sierra Space stála celá řada překážek. V počátku se dokonce mělo jednat o pilotovaný raketoplán. Později k nákladní verzi přibyl ještě nákladní modul Shooting star, který rozšiřuje kapacitu a přidává například další zdroj energie. Velkou výzvou byl také vývoj paliva, které nebude toxické. Nyní je první exemplář nazvaný Tenacity umístěn v testovacím zařízení NASA Neila Armstronga v Ohiu, kde jsou dokončovány poslední akustické a vibrační testy. Raketoplán byl spojen se svým nákladním modulem a takto integrovaná sestava prochází namáháním, které na ní bude působit během startu na raketě. Raketoplán a nákladní modul prodělal již prakticky celou plánovanou vibrační kampaň a ta by měla být dokončena v nejbližších dnech.

Zařízení poté zamíří do In-Space Propulsion Facility, kde bude sestava podrobena kryogenním testům. Ve vakuové komoře bude postupně odčerpán vzduch a výrazně snížena teplota až na úroveň podobnou té, která bude vládnout na oběžné dráze. Součástí testů je i nerovnoměrné zahřívání částí raketoplánu tak, jak bude na oběžné dráze osvětlován a ohříván Sluncem. Aktuálně neexistuje žádný stanovený časový plán, jak dlouho potrvá další fáze testování, ale bylo konstatováno, že se počítá s tím, že bude raketoplán s modulem poslán na kosmodrom na Floridě tak, aby se stihl start v polovině roku. Oproti původně avizovanému přelomu března a dubna jde tak o dvouměsíční zpoždění. To však není nikterak závažné. Nosičem bude totiž raketa Vulcan, která si Dream Chaser vezme jako svůj náklad pro druhý let. Hodnocení prvního letu, kdy nový nosič vynesl lunární lander Peregrine, jistě ještě nějaký čas zabere.

Dream Chaser během akustických a vibračních testů

Dream Chaser během akustických a vibračních testů
Zdroj: https://spaceflightnow.com/

Let Dream Chasereru Tenacity bude znamenat první ze sedmi smluvních nákladních misí pro Sierra Space k ISS. Ve čtvrtek řekl Tom Vice, generální ředitel společnosti Sierra Space, že Tenacity bude použit k uskutečnění prvních čtyř letů, zatímco firma bude pracovat na dokončení druhého exempláře, nazvaného Reverence. „Dream Chaser byl navržen od začátku do konce, aby byl vysoce znovupoužitelný, vysoce spolehlivý a zaměřený na rychlé obrátky po jednotlivých misích,“ řekl Vice. „Mezi první a druhou misí se toho hodně naučíme, stále se učíme, když se dostaneme k třetí a čtvrté misi, věřím, že již budeme schopni raketoplán připravit k dalšímu letu krátce po dokončení předešlé mise.” Vice také řekl, že stroj je certifikován pro 15 misí, ale věří, že budou schopni jít mnohem dál, až získají dostatek letových zkušeností.

Pohled do nákladového prostoru raketoplánu Dream Chaser

Pohled do nákladového prostoru raketoplánu Dream Chaser
Zdroj: https://spaceflightnow.com/

Po první misi bude NASA muset zmapovat stav plánovaných nákladních misí, které se budou muset rozdělit mezi Northrop Grumman s lodí Cygnus, SpaceX s Dragonem 2 a Dream Chaser. Phil Dempsey, technický manažer NASA pro zásobování ISS řekl, že zatím nemají konkrétně naplánované pořadí letů. „Náš letový plán neplánujeme tak daleko. Co děláme, je, že se podíváme na celkovou kapacitu, kterou potřebujeme a tu pak rozdělíme. Aktuálně máme mise pořízené do roku 2026 u všech tří poskytovatelů,“ řekl Dempsey. „Až budeme plánovat dále, chceme mít letový rozpis naplánovaný na zbytek dekády. Zhodnotíme schopnosti dopravců i potřeby ISS a rozhodneme to.“

Jednou z funkcí jedinečných pro Dream Chaser ve srovnání s Dragonem nebo Cygnusem je jeho schopnost přistávat na komerčních ranvejích na letištích mimo Kennedyho kosmického střediska nebo Vandenbergovy základny. Vice řekl, že se prozatím zaměří na přistání na těchto dvou hlavních místech, aby co nejlépe vyhovovaly misím CRS, ale další příležitosti přijdou k úvahu, až bude raketoplán dostatečně ozkoušený. Dream Chaser má sloužit co nejširším potřebám zákazníků a má být co nejvíce univerzální – včetně možnosti přistát blíže zákazníkovi. Společnost například aktuálně jedná s Japonskem o možné misi, která by směřovala k přistání v této zemi. Univerzálnost se má později týkat také nosiče.

Kosmický přehled týdne:

V pátek dorazil na čínský kosmodrom Wenchang exemplář lunární retranslační družice Queqiao-2, která bude sloužit jako podpora pro nadcházející čínskou lunární automatickou návratovou misi Chang’e-6. Ta bude přistávat v blízkosti jižních polárních oblastí na odvrácené straně Měsíce a vůbec poprvé se pokusí dopravit vzorky z této části Měsíce na Zemi. Kvůli přenosu dat z odvrácené strany Měsíce je třeba mít k dispozici retranslační družici. Queqiao-2 však bude sloužit i vědě. Ponese řadu vědeckých přístrojů a společnost jí budou dělat dvě doprovodné družice Taindu. Start mise Chang’e-6 je naplánován na květen.

Očekávaná americká mise Europa Clipper, která zamíří zkoumat nejen ledový měsíc Europa, byla plně osazena všemi vědeckými přístroji. Do startu zbývá zhruba 9 měsíců. Sonda pak přiletí do systému Jupiteru v roce 2030 a bude kolem planety obíhat čtyři roky, přičemž provede 49 průletů kolem Europy. Pomocí své výkonné sady devíti vědeckých přístrojů prozkoumá potenciál tohoto měsíce jako možného prostředí s podmínkami pro život.

Sonda Europa Clipper dostala všechny své vědecké přístroje

Sonda Europa Clipper dostala všechny své vědecké přístroje
Zdroj: https://scontent.fprg1-1.fna.fbcdn.net/

Pobyt mise Axiom 3 se na Mezinárodní kosmické stanici protáhne. Důvodem je špatné počasí v přistávací oblasti. „Evropská“ posádka se tak dále může věnovat své činnosti. Návrat měl původně přijít v pondělí, ale aktualizovaná předpověď stále neslibuje dobré podmínky. Momentálně je tedy odlet od orbitálního komplexu naplánovaný na 6. února.

Kosmický přehled týdne:

Na tomto místě již tradičně naleznete přehled všech témat, kterým jsme se již v průběhu týdne věnovali v rámci našich článků. Na Kosmonautixu vychází minimálně dva články o kosmonautice denně, pojďme si je nyní připomenout. Týden jsme načali novým vydáním seriálu Vesmírná technika. V pondělí jsme se podrobně podívali na prezentaci, kterou měl Elon Musk na základně Boca Chica, kde zaznělo několik novinek, na kterých firma pracuje a také nám prezentovaná čísla ukázala, jak SpaceX drtí konkurenci. Hned poté jsme vám ukázali, jak probíhá testování nových lunárních skafandrů pro mise Artemis. Velmi povzbudivé informace nabídl průzkum Marsu, který přinesl data, která silně naznačují přítomnost velkého množství vody v rovníkových oblastech planety. Raketa Falcon 9 vůbec poprvé vynášela nákladní loď Cygnus konkurenční společnosti. Start nevšedního nákladu jsme sledovali Živě a česky. Po úspěšném startu jsme opět v živě a česky komentovaném přenosu sledovali úspěšný přílet lodi Cygnus NG-20 k Mezinárodní kosmické stanici. Americká lunární sonda LRO úspěšně provedla odraz laserových paprsků od koutového odražeče umístěného na těle indického landeru Vikram. Informovali jsme vás také o úmrtí amerického kosmologa, astronoma a fyzika Allana Penziase. Na začátku nového měsíce vyšel tradiční video souhrn Vesmírné výzvy, který se podíval na napěchované a zajímavé kosmonautické události ledna. Loď Cygnus dovezla krom jiného na stanici ISS také vůbec první 3D tiskárnu kovů, která bude mít za úkol prezentovat tento náročný tisk ve stavu mikrogravitace. Na evropském kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně skončilo testování zkušebního exempláře nového evropského nosiče Ariane 6. Je to důležitý krok před prvním startem nové evropské rakety. Tradiční sobotní astrofyzikální článek vám představil pozorování dalekohledu Jamese Webba, který se zaměřil na studium jedné vzdálené galaxie. V sobotu večer pak vyšel další díl Vesmírné techniky, ve kterém byla uzavřena 48 dílů dlouhá série zaměřená na Hubbleův teleskop.

Snímek týdne:

Poslední den v lednu odstartovala z kosmodromu Mahia na Novém Zélandu raketa Electron společnosti Rocket Lab, která vynášela čtyři družice určené ke sledování kosmického odpadu. První stupeň rakety se následně pokusil o návrat do atmosféry a úspěšně na padáku přistál do vody. Byl to osmý úspěšný pokus o dosednutí na hladinu oceánu. Společnost se dříve pokoušela stupně klesající na padáku zachytit pomocí vrtulníku, ale to se zatím nikdy nepovedlo. Snímek níže zachycuje stupeň na hladině oceánu a další snímek zase stupeň v hale společnosti Rocket Lab.

První stupeň rakety Electron po přistání na hladině oceánu

První stupeň rakety Electron po přistání na hladině oceánu
Zdroj: https://scontent.fprg1-1.fna.fbcdn.net/

Detailní pohled na vylovený první stupeň rakety Electron

Detailní pohled na vylovený první stupeň rakety Electron
Zdroj: https://scontent.fprg1-1.fna.fbcdn.net/

Video týdne:

Evropský astronaut a člen dlouhodobé expedice na ISS Andreas Mogensen zveřejnil záběry, které zachycují bouřky na Zemi. Video bylo nasnímáno fotoaparátem umístěným v modulu Cupola a je součástí výzkumu právě bouřek. A ačkoli je hlavním cílem zájmu sledování takzvaných nadoblačných blesků, i zachycení běžné bouřkové oblačnosti je minimálně vizuálně krásné.

Zdroje informací:
https://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
https://scontent.fprg1-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/
https://scontent.fprg1-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/
https://spaceflightnow.com/…/02/20240201_Sierra_Space_Dream_Chaser_9.jpg
https://spaceflightnow.com/…0201_Sierra_Space_Dream_Chaser_10_TENACITY.jpg
https://scontent.fprg1-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/
https://pbs.twimg.com/media/GFZVEtgacAAUiRL?format=jpg&name=large
https://pbs.twimg.com/media/GFPBB-qaEAAPLVE?format=jpg&name=4096×4096
https://scontent.fprg1-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.