Testy lunárních skafandrů

V programu Artemis chce agentura NASA přistát s astronauty na Měsíci už při misi Artemis III, čímž položí základ pro budoucí dlouhodobou přítomnost lidí na Měsíci. Až lidé vykonají první kroky v okolí jižního pólu Měsíce, budou mít na sobě skafandry vyvinuté firmou Axiom Space. Od chvíle, kdy NASA vybrala tuto firmu, aby dodala skafandry a související systémy pro misi Artemis III, se Axiom Space daří pokračovat ve vývoji a testování těchto speciálních obleků. Na konci roku 2023 zástupci agentury NASA a firmy Axiom Space oblékli skafandry nové generace, aby je mohli otestovat na Johnsonově středisku v Houstonu. Tady pak provedli celou řadu zkoušek pohyblivosti při činnostech, které budou astronauti provádět při výstupech na lunární povrch – jde třeba o sehnutí se za účelem odběru vzorků s využitím speciálních geologických nástrojů.

Axiom Space plánuje k testům lunárních skafandrů využít i další střediska NASA včetně NBL (Neutral Buoyancy Laboratory), což je jeden z největších bazénů na světě. Až bude firma dokončovat návrh skafandrů, bude zde moci nasimulovat prostředí snížené gravitace. Tyto zkoušky jsou nezbytnou součástí vývoje, aby bylo zajištěno, že skutečně fungují správně a jsou v souladu s požadavky NASA na výkon a spolehlivost.

Testované skafandry už měly bílou barvu, se kterou se počítá i u letových kusů.

Testované skafandry už měly bílou barvu, se kterou se počítá i u letových kusů.
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Zkoušky skafandrů AxEMU na Johnsonově středisku se zaměřily na pohybivost při provádění úkolů, které budou čekat na astronauty při výstupech na lunární povrch.

Zkoušky skafandrů AxEMU na Johnsonově středisku se zaměřily na pohybivost při provádění úkolů, které budou čekat na astronauty při výstupech na lunární povrch.
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/wp-content/uploads/2024/01/com-axiom-suitsshots-20240103-0810.jpg
https://www.nasa.gov/wp-content/uploads/2024/01/com-axiom-suitsshots-20240103-0929.jpg
https://www.nasa.gov/wp-content/uploads/2024/01/com-axiom-suitsshots-20240103-3441.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

6 komentářů ke článku “Testy lunárních skafandrů”

  1. vilous VÝSTRAHA napsal:

    Astronauti Apolla si nejvíce stěžovali na nízkou odolnost vůči prachu. Škoda, že o tom v článku není zmínka. Jeho složení je dokonale známo a jistě se dá pro testy přibližně namíchat na Zemi.
    Ty ramenní ozdoby více než národní barvy USA provedením více připomínají vlajku Ruska.

  2. legionar napsal:

    Som zvedavy, ci skafandre od SpaceX nakoniec nebudu lepsie – a hlavne skor.

    • Jiří Hošek Redakce napsal:

      NASA vyhlásila výběrové řízení na výrobce lunárních skafandrů v roce 2021. Šlo o soutěž otevřenou pro všechny americké průmyslové společnosti. V červnu 2022 NASA oznámila vítěze a z odůvodnění rozhodnutí jsme se dozvěděli, že SpaceX nabídku nepodala.
      Zdroj informace:
      https://sam.gov/api/prod/opps/v3/opportunities/resources/files/008410da33b746d39c69ca232fa54bef/download?&token=

      • Kamil napsal:

        Ale teď skafandry do vakua vyvíjí pro Polaris Down. A pokud chce SX létat se StarShip na Měsíc i sama, nejen s NASA, těžké skafandry bude potřebovat.

      • Jiří Hošek Redakce napsal:

        Skafandry pro Polaris Dawn nespadají do kategorie lunárních skafandrů. Ano, pro soukromé mise na Měsíc bude SpaceX lunární skafandry potřebovat, ale legionar ve svém komentáři napsal, že je hlavně zvědavý na to, zda nebudou dřív. Moje odpověď byla ve smyslu, že NASA umožnila, aby SpaceX šla do přímé soutěže o skafandry pro Artemis III, ale tato možnost nebyla využita. Soukromá mise na Měsíc se skafandry od SpaceX má podle mého současného názoru malou pravděpodobnost dřívější realizace než Artemis III.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.