Kosmotýdeník 540 (16.1. – 21.1)

Další týden utekl a před vámi je opět nachystáno čerstvé vydání pravidelného přehledu těch nejzajímavějších událostí, které týden přinesl v kosmonautice. V hlavním tématu se podíváme do historie a budoucnosti, když prozkoumáme, jaký zajímavý historický odkaz přidala ESA na svoji připravovanou sondu JUICE, která už brzy zamíří k Jupiteru a jeho měsícům. Mezi dalšími tématy se můžete těšit na povedené snímky ze startu Falconu Heavy, anebo zatím poslední čínský start, při kterém bylo vyneseno hned čtrnáct družic. Přeji vám dobré čtení a pěknou neděli.

JUICE poveze odkaz Galilea Galileie

Spis Galilea Galilei o heliocentrickém uspořádání sluneční soustavy

Spis Galilea Galilei o heliocentrickém uspořádání sluneční soustavy
Zdroj: https://www.esa.int/

V 16. a 17. století toskánský astronom Galileo Galilei položil základy moderního zkoumání, když díky logice a přesnému pozorování urputně prosazoval svá nová zjištění bez ohledu na daná dobová dogmata. Jeho pozorování, při kterém v dalekohledu viděl, že měsíce mění svou polohu od noci k noci, vyvrátilo dlouholetou představu, že vše na obloze se točí kolem Země. Měsíce – Io, Europa, Ganymedes a Callisto – se na jeho počest začaly souhrnně nazývat Galileovské měsíce. Proč o tom píšeme v Kosmotýdeníku? Připravovaná evropská sonda JUICE, která zamíří zkoumat (nejen) tyto měsíce, prošla posledními kontrolami a brzy zamíří na kosmodrom. Na svém těle ponese plaketu, která je připomínkou činnosti Galilea. Instalace této plakety byla závěrečnou a symbolickou tečkou, která znamená dokončení stavby sondy a začátek její cesty k Jupiteru.

Pamětní deska (spíše plátno termální ochrany), která nese kopie několik stránek Galileova spisu Sidereus Nuncius, kde Galileo popisuje svá pozorování měsíců, byla odhalena 20. ledna v továrně Airbusu v Toulouse. Následovala její instalace na tělo sondy. Po této události bude JUICE již jen sbalena k transatlantickému letu do Francouzské Guyany, kde proběhnou závěrečné přípravy ke startu na raketě Ariane 5. „Odhalení plakety je krásným okamžikem v této intenzivní kapitole přípravy kosmické sondy na start,“ říká Giuseppe Sarri, vedoucí projektu JUICE v ESA. „Je to nejen příležitost zastavit se a zamyslet se nad desítky let trvající tvrdou prací, která byla vynaložena při vymýšlení, stavbě a testování sondy, ale také oslavit zvídavost a úžas každého, kdo se někdy díval na Jupiter na noční obloze a přemýšlel o našem původu.“

Kopie spisu od Galilea umisťovaná na sondu JUICE

Kopie spisu od Galilea umisťovaná na sondu JUICE
Zdroj: https://www.esa.int/

Tři z největších Jupiterových měsíců – Europa, Ganymedes a Callisto – skrývají pod svým povrchem obrovské množství vody v objemech mnohem větších, než je tomu u pozemských oceánů. Tyto měsíce dosahují velikostí srovnatelných s planetami a nabízejí nám lákavé náznaky, že podmínky pro život by mohly existovat i jinde než zde, na naší malé křehké planetě. Navíc, Jupiter a jeho rodina velkých měsíců představují archetyp pro systémy obřích plynných planet, které nalézáme u dlouhé řady exoplanet po celém vesmíru. I proto je systém měsíců u Jupiteru tak lákavým cílem k výzkumu.

ESA a její partneři jsou téměř připraveni ke startu sondy JUICE. Díky sadě výkonných přístrojů uvidí JUICE Jupiter a jeho měsíce způsobem, o jakém se Galileu ani nesnilo. Údaje, které sonda získá, poslouží mnoha budoucím generacím vědců odhodlaných odhalit tajemství jupiterovy soustavy a jejího místa ve vývoji naší Sluneční soustavy. „S blížícím se odletem sondy JUICE na místo startu si připomínáme její dlouhou pozemskou cestu přes různá pracoviště Airbusu v Evropě ke konečné integraci, na které se podílelo více než 500 zaměstnanců této firmy,“ říká Cyril Cavel, vedoucí projektu JUICE ve firmě Airbus Defence and Space. „Spolu s více než osmdesáti společnostmi z celé Evropy vzniklo neuvěřitelné tvořivé dobrodružství, jehož cílem bylo uskutečnit vizi ESA, spočívající v důkladném prozkoumání planety Jupiter a jejích ledových měsíců.“

Jen v posledních týdnech byly uzavřeny tři důležité milníky. V prosinci sonda dokončila závěrečné testování ve vakuové kryokomoře, které bylo nutné k potvrzení její připravenosti na drsné teploty a prostředí, které panuje v kosmickém prostoru. Minulý týden zase proběhl závěrečný „test ověření systému“, při němž sonda – nacházející se v Toulouse – navázala kontakt s řídicím střediskem ve Středisku kosmických operací ESA (ESOC) v německém Darmstadtu, aby se simulovaly první činnosti po startu, kdy se budou rozkládat solární panely, ramena a další zařízení sondy JUICE. V neposlední řadě byla také dokončena finální verze letového softwaru. A konečně, což je nejzásadnější, 18. ledna potvrdil kvalifikační a přejímkové zhodnocení připravenost pokračovat v přípravách na start na kosmodromu.

Sonda JUICE připravená k odeslání na kosmodrom

Sonda JUICE připravená k odeslání na kosmodrom
Zdroj: https://www.esa.int/

JUICE odstartuje na Ariane 5 v dubnu. Bude to poslední mise rakety Ariane 5 pro ESA. Další lety už proběhnou na raketě Ariane 6 (raketa Ariane 5 poté ještě jednou obslouží komerční zákazníky při dalším a už posledním startu). Souběžně s přesunem JUICE na kosmodrom zůstává těžiště aktivit soustředěno v řídicím středisku mise ESOC ESA v Německu. Týmy pro řízení letu zintenzivnily svůj výcvik na řízení během startu a počátečních operacích na oběžné dráze. „Jedná se o největší misi do meziplanetárního prostoru, jakou jsme kdy vypustili. Misi, která má obzvláště komplikovanou trajektorii,” vysvětluje Andrea Accomazzo, ředitel letových operací mise. „Průzkum Jupiteru a jeho měsíců bude vyžadovat provedení deseti operací, které jsme nikdy předtím nedělali, a hodně věcí se může pokazit. Během těchto týdnů simulací nám budou připraveny všechny možné problémy a havárie, abychom byli schopni zvládnout jakoukoli situaci, až bude sonda v kosmickém prostoru.“

Mise této sondy bude opravdu dlouhá. Po startu čeká JUICE osm let letu Sluneční soustavou a její dráha bude rozplánována mezi gravitačními asistencemi Země a Venuše, které sondu urychlí při cestě k Jupiteru. V závislosti na přesném dni startu – a tedy v závislosti na geometrii Sluneční soustavy v daný den – by JUICE mohla provést vůbec první gravitační asistenci mezi Měsícem a Zemí. Mise by tak provedla průlet kolem Měsíce a jen o den později průlet kolem Země.

Po příletu do soustavy měsíců u Jupiteru bude JUICE čelit drsnému radiačnímu a teplotnímu prostředí stovky milionů kilometrů od Země, a během toho shromažďovat cenná data o těchto zajímavých světech. Let po tak složité trase bude vyžadovat extrémní navigační techniky, závislé na síti antén ESA Estrack, které jsou ve Španělsku, Argentině a Austrálii, řízené na dálku z ESOC.

Sonda, pozemní podpůrné vybavení a personál dorazí na kosmodrom počátkem února, aby se intenzivně připravili na start, který vyvrcholí v dubnu letošního roku.

Nezapomeňte, že je v současné době otevřena soutěž Space JUICE, která vyzývá účastníky k vytvoření nápoje na téma mise JUICE! Podrobnosti naleznete zde. Soutěž končí 31. ledna.

Kosmický přehled týdne:

NASA zveřejnila pěkný poletový snímek dvou členek posádky mise Artemis I – Helgy a Zohar – tedy figurín, které byly vybaveny detektory záření. Zohar měla na sobě také ochrannou vestu proti radiaci, aby se určilo riziko ozáření během mise Artemis I a potenciálně se snížilo ozáření během budoucích misí s živými astronauty. Tato vesta leží vedle figurín. Detektory budou na Kennedyho základně odstraněny a torza se vrátí týmům Německé kosmické agentury, která stojí za tímto experimentem k další analýze.

Figuríny s radiačními senzory, které se vrátily z mise Artemis I

Figuríny s radiačními senzory, které se vrátily z mise Artemis I
Zdroj: https://scontent.fprg1-1.fna.fbcdn.net/

V pondělí 16. ledna úspěšně odstartovala raketa Falcon Heavy, která vynášela náklad pro americké kosmické síly. Mise byla označena jako USSF-67. Falcon Heavy opět odvedl bezchybnou práci a po oddělení na Floridě přistály dva postranní urychlovací boostery. Snímky z tohoto letu naleznete níže.

Start rakety Falcon Heavy z 16. ledna 2023

Start rakety Falcon Heavy z 16. ledna 2023
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/spacex/

Práce tří prvních stupňů Falconu Heavy

Práce tří prvních stupňů Falconu Heavy
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/spacex/

Dva postranní stupně po úspěšném přistání na Floridě

Dva postranní stupně po úspěšném přistání na Floridě
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/spacex/

Přehled z Kosmonautixu:

I tentokrát pro vás máme připraven přehled všech témat, kterým jsme se na webu Kosmonautix věnovali v rámci článků. Vydáváme minimálně dva články o kosmonautice denně, pojďme si je připomenout. Jako první pro vás vyšel nový díl seriálu Vesmírná technika, který se věnoval dvěma startům ruské rakety Energija. V pondělí vyšel desátý komplexní přehled aktuálního dění kolem aktivity na základně Boca Chica, kde probíhá vývoj lodě Starship a nosiče Super Heavy. Na Floridu pro změnu zamířil první letuschopný exemplář nově připravované rakety Vulcan, která bude poháněna metanovými motory BE-4. V úterý byl nachystán další díl historického seriálu Vostok, který se věnuje prvnímu a stejnojmennému pilotovanému programu lidstva. První Živě a česky komentovaný přenos z tohoto týdne byl věnován startu rakety Falcon 9, která vynášela novou družici navigačního systému GPS. I v lednu vyšel tradiční měsíční přehled aktuálních pokroků a příprav programu nové stanice u Měsíce s názvem Gateway. Na našich stránkách se v nepravidelných intervalech objevují zprávy o tom, jak přímo kosmická technika pomáhá lidem na Zemi. Přinesli jsme vám ukázku, že kosmické aktivity se hodí i zemi jakou je Indie a že mohou pomáhat. Evropská kosmická agentura podepsala kontrakt s firmou OHB, který zajistí pokrok v další fázi návrhu velmi zajímavé evropské kometární mise. Další Živě a česky komentovaný přenos se zaměřil na start rakety Falcon 9, která vynášela další várku družic konstelace Starlink. Velmi zajímavá a dlouhotrvající Americko-japonská mise Geotail po třiceti letech skončila. Živě jste mohli sledovat první kosmickou vycházku roku 2023, která proběhla pod taktovkou NASA a JAXA a instalovaly se při ní držáky nových solárních panelů iROSA. V sobotu jsme se podrobně věnovali průběhu havárie premiérově letící rakety RS1 firmy ABL. Týden jsme uzavřeli dalším dílem seriálu Vesmírná technika.

Snímek týdne:

Již 40. let provedl v atmosféře Marsu vrtulníček Ingenuity, který byl na Mars dopraven společně s vozítkem Perseverance. Během posledního letu uletěl 171 metrů a překonal tím 8 kilometrů nalétaných v atmosféře Marsu. Původní technologický demonstrátor, který měl zvládnout pět letů, tak stále překonává všechna očekávání. Snímek pochází ze zmíněného čtyřicátého letu.

Snímek, ze 40. letu vrtulníčku Ingenuity

Snímek, ze 40. letu vrtulníčku Ingenuity
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Video týdne:

Patnáctého ledna proběhl úspěšný start čínské rakety CZ-2D, která na oběžnou dráhu vynesla 14 menších družic. Jednou z nich byla družice Luojia-3 01, určená pro dálkový průzkum Země, kterou zkonstruovala společnost DFH Satellite Co. Ltd. a provozovat ji bude mimo jiné Wuhanská univerzita. Podle dřívějších zpráv by cílem mise této družice mohlo být umožnit zákazníkům přenášet snímky pořízené z oběžné dráhy do mobilního zařízení do 10 minut po jejich pořízení. Aby to bylo možné, bude konverze snímků do uživatelsky použitelných dat probíhat na družici, místo aby se tento krok prováděl až po předání informací prostřednictvím pozemních stanic. Jakmile jsou snímky zpracovány, Luojia-3 01 je pomocí vysokofrekvenčního mikrovlnného vysílače pošle dál prostřednictvím čínských komunikačních družic, aby je bylo možné dále sdílet a přenášet. Jedná se o výrazné urychlení získání čerstvého snímku z kosmického prostoru pro přímé použití.

Na palubě rakety byly také dvě družice Qilu. Jedná se o optické družice pro pozorování Země s vysokým rozlišením, které shromažďují především data týkající se provincie Šan-tung. Mají rozlišení 0,7 metru a jsou také vybaveny schopností termálního infračerveného snímání. Na misi dále letěly družice Jinzijing 3, 4 a 6. Jedná se o družice dálkového průzkumu Země, které pozorují pozemní cíle. První družice této řady byly vyneseny v dubnu 2021 při startu družice CZ-6 a od té doby bylo vyneseno také několik dalších. Mezi další náklady patřilo několik družic Jilin-1 podporujících komerční systém družic dálkového průzkumu Země společnosti Chang Guang Satellite Technology Corporation. Mezi družice Jilin-1 při nedělním startu patřila družice dálkového průzkumu Země Jilin-1 Gaofen 03D-34. Mezi další družice Jilin na palubě patřily družice Jilin-1 Mofang 02A-03, 02A-04 a 02A-07 a infračerveně snímkující družice Jilin-1 Hongwai 02A-07 a 02A-08.

Zdroje informací:
https://www.esa.int/
https://cs.wikipedia.org/
https://www.nasaspaceflight.com/

Zdroje obrázků:
https://www.esa.int/ESA_Multimedia/Search?SearchText=juice&result_type=images
https://www.flickr.com/photos/spacex/with/52635829620/
https://scontent.fprg1-1.fna.fbcdn.net/…mDDMRvS0N3aql1RZ24kj4y8iGZHyGpQ&oe=63D21C37
https://pbs.twimg.com/media/Fm5fD_cWQAED-TE?format=png&name=small

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “Kosmotýdeník 540 (16.1. – 21.1)”

  1. Spytihněv napsal:

    Ta soutěž Space JUICE je tedy pěkná blbost 🙂 místo toho ESA mohla po vzoru NASA nebo JAXA nabídnout zájemcům certifikáty a symbolickou přítomnost na palubě. Ale někoho to zaujmout může.

    No a Ingenuity naposledy odletěl z letiště Z a protože dál už jít v latince nelze, tak po 40.letu přistál na letišti Beta.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.