ŽIVĚ A ČESKY: Falcon 9 vynáší družici GPS

Nabitý startovní harmonogram firmy SpaceX nám v lednu 2023 zatím naservíroval tři starty raket Falcon. Už ve středu nedlouho po poledni bychom se mohli dočkat čtvrtého letošního startu této firmy. 18. ledna ve 13:10 SEČ má totiž z rampy SLC-40 odstartovat Falcon 9 s již šestou navigační družicí systému GPS 3. generace. Jelikož tyto družice mívají své přezdívky, můžete se setkat nejen s označením GPS III-06, ale i Amelia Earhart na počest známé průkopnice letectví. Falcon 9 poletí s podruhé použitým prvním stupněm, který se pokusí o přistání na mořské plošině ASOG. Horní stupeň dopraví zhruba čtyřtunový náklad na dráhu přechodovou ke střední oběžné dráze. Družice se pak pomocí vlastního pohonu přesune na finální střední oběžnou dráhu (kruhová ve výšce 20 200 kilometrů se sklonem 55°). Také tento přenos pro Vás budeme živě a česky komentovat. Pokud tedy budete mít čas a chuť, můžete si náš přenos pustit.

Náš přenos spustíme zhruba 15 minut před startem, tedy okolo 12:55 SEČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, klikněte na název videa v levém horním rohu, čímž se dostanete na YouTube stránku tohoto přenosu.

EDIT 18. ledna 12:35
SpaceX posouvá start na samý konec startovního okna (13.24 SEČ). Náš přenos tak začne ve 13:10.

Zdroje informací:
https://www.elonx.cz/
https://en.wikipedia.org/
https://nextspaceflight.com/
https://everydayastronaut.com/
https://www.rocketlaunch.live/
https://www.spacelaunchschedule.com/

Zdroje obrázků:
https://www.ediweekly.com/…MartinOil-Gas-Automotive-Aerospace-Industry-Magazine.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Falcon 9 vynáší družici GPS”

  1. StanDa napsal:

    Chci se zeptat, jaký je osud oněch GPS družic předchozích generací. Zůstávají na svých „místech“, nebo jsou na nich nahrazeny těmi novými? Nebo ty nové mají jiné pozice?
    Díky SV

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.