Joshimath: Družicové snímky ukazují město na pokraji kolapsu

Na našich stránkách se v nepravidelných intervalech objevují zprávy o tom, jak přímo kosmická technika pomáhá lidem na Zemi. Zde je další ukázka toho, proč je i v takových zemích, jakou je Indie, výhodné mít vlastní kosmický program. Družce Cartosat-2S pro dálkový průzkum Země odhalila výrazný pokles půdy v oblasti města Joshimath. Na základě výsledků proběhla evakuace. Vláda v oblastech s největším poklesem půdy přesunula obyvatelstvo na bezpečnější místa na základě informací od agentury ISRO. Podle zprávy byl pokles půdy zaznamenán už mezi dubnem a listopadem 2022, byl však pozvolný. Během této doby klesl Joshimath o 8,9 cm, ale mezi 27. prosincem 2022 a 8. lednem 2023 se intenzita sedání půdy zvýšila a město se jen v tomto období propadlo o dalších 5,4 cm. Tedy za pouhých 12 dnů.

Snímek na základě dat z družice Cartosat-2 ukazující pokles půdy v oblasti. Obrázek: ISRO

Snímek na základě dat z družice CartoSat-2 ukazující pokles půdy v oblasti. Obrázek: ISRO

K rychlému poklesu došlo zejména v oblasti armádního heliportu a chrámu. Chrámové město, které se propadá je známé jako vstupní brána do oblíbených poutních míst, jako je Badrinath. Trhliny a praskliny jsou patrné na tamních obydlích, ale i silnicích. Zejména na tahu Joshimath-Auli ve výšce 2180 m. Celkově bylo z oblasti evakuováno na 4000 lidí. Krom asi 678 domů jsou ohroženy též hotely a obchodní centra v oblasti. Obyvatelé i odborníci za sesuvy viní chaotické a neplánované infrastrukturní projekty v regionu. Zejména výstavbu elektrárny, která si vyžádala vrtání a výbuchy v horách. Obyvatelé by měli být podle politiků odškodnění.

Družice CartoSat-2 před startem. Zdroj: ISRO

Družice CartoSat-2 před startem. Zdroj: ISRO

Nad městečkem Joshimath zavládlo děsivé ticho. Kdysi oblíbené místo pro turisty se nevratně propadá. Domy i hotely jsou opuštěné a lidé se přesouvají do evakuačních center, protože půda pod jejich nohami v podstatě mizí. Výsledky agentury ISRO navíc naznačují, že celé město může zkolabovat, protože propad se zrychluje a trhliny v okolí se rozšiřují. Nepříznivé počasí v okolí začátkem ledna mohlo situaci navíc ještě zhoršit. Nad oblastí visí obavy z masivních sesuvů a budoucnost místa je velmi nejistá. Vědci pokračují ve studiu prasklin a propadů, které se zde objevily. Situace je pro mnohé nepřehledná a množí se různé spekulace. ISRO doporučilo se závěry počkat až na výsledky šetření. Aktuální nálezy a celkově ponurá atmosféra jsou však pro Joshimath výstrahou před nejhorším možným scénářem.

Zdroje informací:
https://keltecpeople.com
https://www.indiatoday.in

Zdroje obrázků:
https://www.washingtonpost.com
https://static.toiimg.com
https://www.eoportal.org

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

3 komentářů ke článku “Joshimath: Družicové snímky ukazují město na pokraji kolapsu”

  1. hynekol napsal:

    „Družce Cartosat-2S pro dálkový průzkum Země odhalila výrazný pokles půdy v oblasti města Joshimath. Na základě výsledků proběhla evakuace.

    Podíval jsem se na fotky z místa
    https://akm-img-a-in.tosshub.com/sites/interactive/immersive/joshimath/assest/img/swiper-data/image2.jpg
    https://akm-img-a-in.tosshub.com/sites/interactive/immersive/joshimath/assest/img/swiper-data/imag3.jpg
    https://akm-img-a-in.tosshub.com/sites/interactive/immersive/joshimath/assest/img/swiper-data/imag5.jpg
    https://akm-img-a-in.tosshub.com/sites/interactive/immersive/joshimath/assest/img/swiper-data/imag6.jpg

    a myslím, že k evakuaci nebylo potřeba satelitu. 🙂

    Ale ano, rozumím, díky dat ze satelitu vznikla časová řada rychlosti změn a je rozdíl, když tato data říkají pokles se zastavil nebo naopak zrychlil a jak moc.

  2. TritonJ napsal:

    Město je na prudkém svahu se sklonem přibližně 50%, viz https://mapy.cz/s/mororobolo
    To vypadá spíš na počínající sesuv, než na sedání.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.