Kosmotýdeník 506 (23.5. – 29.5.)

Týden utekl jako voda a před vámi je nyní nachystán nový díl Kosmotýdeníku, který jako pokaždé shrne to nejzajímavější, co se za uplynulých sedm dní událo v kosmonautice. Dnešním hlavním tématem bude příprava rakety SLS na opakovaný test plnění palivem přímo na rampě. V dalších tématech se podíváme na aktuální dění na Boca Chica, kde se snaží SpaceX nasměrovat všechny aktivity k co nejbližšímu orbitálnímu letu Super Heavy a Starship. Ohlédneme se také za přistáním lodě Starliner, anebo za počátkem mise jedenácté české družice. Přeji vám dobré čtení a pěknou neděli.

Raketa SLS se vrátí na rampu

Raketa SLS prošla opravami před dalším testem plnění palivem

Raketa SLS prošla opravami před dalším testem plnění palivem
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/nasakennedy/

Hlavní aktivity NASA na floridském kosmodromu se nyní soustředí kolem přípravy rakety SLS, která se má stát páteří lunárního programu Artemis. Raketa však musí před startem projít ještě testem naplnění pohonnými látkami, který se měl odehrát již na přelomu března a dubna, nicméně série závad nakonec vedla k odvozu rakety zpět do haly VAB, kde proběhly nutné opravy a nyní je raketa opět připravena vyrazit na rampu. Nově se počítá s datem 5. a 6. června, kdy SLS bude opět připravena na rampě k zahájení procedur, které vyvrcholí testem plného čerpání paliva do centrálního stupně SLS. Datum samotného startu nebylo zatím stanoveno.

V hale VAB proběhla řada úprav. Inženýři například vyměnili nefunkční heliový ventil v horním stupni ICPS, dále pak na samotné vzletové rampě utáhli některé šrouby, aby opravili netěsné přívodní potrubí kapalného vodíku prvního stupně. Provedli také řadu dalších údržbářských prací, aby zajistili budoucí hladký průběh testu tankování paliva. Práce však neprobíhaly jen přímo na kosmodromu. Současný dodavatel posílil zařízení v pobočném závodě, které dodává plynný dusík na startovní rampy v Kennedyho kosmickém středisku, a to včetně rampy 39B, kde proběhne zmíněný test tankování. „Týmy usilovně pracují na přípravě rakety Space Launch System a kosmické lodi Orion k návratu zpět na rampu 39B,“ řekl Cliff Lanham, manažer přípravy raket na kosmodromu. „Plánujeme, že k vývozu dojde 6. června.“

Pokud všechny přípravy po převozu na rampu budou bez problémů, očekává se, že samotný začátek testu plnění pohonnými látkami začne 17. června. Dvoudenní proces, který vyvrcholí čerpáním pohonných látek, by měl tedy probíhat do 19. června, kde dojde ke kompletnímu naplnění palivem a testu odpočítávání před startem. Bude se tedy jednat o generální zkoušku celé rakety i pozemního segmentu.

Měsíc na VAB

Měsíc na VAB
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/nasakennedy/

Připomeňme si průběh předchozích pokusů o test čerpání paliva do rakety. NASA původně vyvezla raketu SLS na rampu 39B 18. března, aby 3. dubna provedla test tankování, ale potíže s pozemním vybavením způsobily jednodenní odklad. Poté se tým potýkal s nedostatkem plynného dusíku, k čemuž se přidal i problémy s teplotou kapalného kyslíku a vyvrcholilo to potížemi s heliovým ventilem horního stupně ICPS.

Problém s ventilem heliového potrubí vyloučil další pokusy o tankování druhého stupně, ale i přesto se inženýři 14. dubna pokusili naplnit alespoň první stupeň pohonnými látkami. I tento pokus však selhal, protože se opět objevily potíže s dodávkami dusíku, problémy s teplotou kyslíku a netěsnosti v přívodních potrubích mezi rampou a raketou.

Byly provedeny dva pokusy o přechod z „pomalého plnění“ vodíkem na „rychlé plnění“, ale v obou případech čidla zjistila vyšší než přípustné množství plynného vodíku v blízkosti přívodních potrubí. Zkouška tankování byla v tomto okamžiku odvolána a 15. dubna začali inženýři odvážet SLS zpět do montážní budovy, kde byly vhodné podmínky pro odstranění problémů a následným opravám.

Ukázalo se, že heliový ventil horního stupně nefunguje proto, že v mechanismu uvízl kousek gumových úlomků těsnění. Ventil byl vyměněn a inženýři se zaměřili na nalezení důvodů výskytu tohoto znečištění a následně odstranění zdroje těchto úlomků.

Mezitím společnost Air Liquide modernizovala systém dodávky plynného dusíku, aby vyhovoval požadavkům rakety SLS, a inženýři opravili i dodávkové potrubí (pupeční šňůry), které spojuje raketu s rampou. To bylo příčinou úniku pohonných látek. „Týmy provedly několik kontrol těsnosti,“ uvedl Lanham. „Všimli jsme si, že přírubové šrouby na spoji přívodního potrubí a rakety se uvolnily. Tak jsme tam šli a šrouby znovu utáhli a provedli několik testů těsnosti, abychom se ujistili, že se opět neuvolní. A vše nyní vypadá dobře.“

Nicméně tyto testy probíhaly při pokojové teplotě a inženýři si nejsou plně jisti, že při dodávkách kryogenního vodíku bude vše bez problémů. To se zjistí až při samotném plnění rakety palivem. Nicméně se pracovníci domnívají, že postupovali při opravě zcela správně a vše bude bez problémů.

Podobné porodní bolesti jsou u začátku všech projektů a držíme palce všem zúčastněným, aby nakonec všechny testy umožnily postoupit raketě SLS k jejímu prvnímu startu, kdy při misi Artemis I vynese nepilotovanou loď Orion k Měsíci, kde loď provede poměrně komplexní takřka třítýdenní misi, která má prošlapat cestu k prvním pilotovaným lunárním výpravám.

Kosmický přehled týdne:

Kryogenní test Starship S24

Kryogenní test Starship S24
Zdroj: https://pbs.twimg.com/media/

Na základně Boca Chica pokračující přípravy na první (sub)orbitální let sestavy Super Heavy Starship. Na základně a mezi fanoušky nyní vládne opatrná optimistická nálada, jelikož jsou už několik měsíců přerušeny letové testy kvůli prošetřování vlivu základny na životní prostředí. Po několikaměsíčních odkladech se zdá, že úřad a SpaceX nalezly společný kompromis, který umožní opět provádět starty z této základny. Výsledky však nejsou oficiální a  zveřejnění konečné zprávy 31. května nebude jisté, dokud k němu nedojde. Berte proto tyto informace jen jako spekulaci.

Každopádně se na první let do kosmického prostoru připravuje Super Heavy B7 a Starship S24. Booster prošel mezitím již opravou poté, co bylo během testů zničeno vnitřní metanové potrubí, které muselo být nahrazeno novým. Po jeho nahrazení se B7 přesunul na rampu, kde proběhly kryogenní a tlakové testy. Po jejich dokončení byl B7 opět odvezen do montážní haly, kde jej čeká instalace motorů Raptor 2. Na základně byl spatřen Raptor 2 se sériovým číslem 74, což je ohromný výkon, jelikož se jedná o zásadně vylepšený motor Raptor, jehož produkce začala ani ne před rokem. Starship S24 byla mezitím v podstatě dokončena a nyní je u rampy, kde jí čekají kryogenní a tlakové testy. Po jejich dokončení jí čeká dodělání tepelného štítu a instalace motorů. S24 i B7 poté projdou ještě sérií statických zážehů na rampě. Samotná rampa ostatně dostala také nové vybavení. Bylo například vyměněno spojovací přívodní potrubí mezi rampou a raketou.

Nicméně SpaceX nepracuje ohledně programu Super Heavy Starship jen na Boca Chica, ale i na Floridě, kde u rampy 39A vznikly základy pro startovní rampu právě pro tento systém. Z fotografií je patrné, že bude mírně odlišná od té, která stojí na Boca Chica. V zázemí se pak dokončují postupně jednotlivé segmenty věže. Dokončeno jich bylo již šest, na některých už byly spatřeny konstrukce podlah a obslužných pater. Na místo je také dodáváno potrubí, které bude sloužit pro přívod provozních látek a paliva. Aktuální průběh testů můžete sledovat na ElonX.

Aktuální pohled na práce na Starbase

Aktuální pohled na práce na Starbase
Zdroj: https://pbs.twimg.com/media/

Přehled z Kosmonautixu:

Na tomto místě již tradičně naleznete přehled všech článků, které v uplynulých sedmi dnech vyšly na webu Kosmonautix. Vydáváme minimálně dva články o kosmonautice denně, pojďme si je připomenout. Týden jsme načali zprávou, že dvě telekomunikační družice dorazily na Floridu. V pondělí jsme se také podrobně věnovali odcházejícímu řediteli indické kosmické agentury ISRO. Dobrá zpráva dorazila také z Evropy, kde se sonda JUICE chystá na testy. Narůstající vrstva prachu na solárních panelech landeru InSight pomalu ale jistě ukrajuje poslední dny této zajímavé vědecké mise. Sonda Lucy poskytla lidstvu velmi zajímavý a netradiční pohled, když jsme díky ní mohli vidět zatmění Měsíce z pozice této sondy. To zase sonda Psyche se už pomalu chystala na start, když kontrola jejího softwaru objevila chybu a start byl odložen nejdříve na září. V polovině týdne startovala další raketa Falcon 9, která vynášela sdílenou misi Transporter-5, kde mezi 59 náklady byl pražský CubeSat Planetum 1. Z kosmického prostoru a ze své testovací mise se úspěšně vrátila loď Starliner společnosti Boeing. Mise splnila základní očekávání a po analýze celého letu, můžeme očekávat vyslání první pilotované výpravy. Jedna z lodí Crew Dragon neprošla kontrolou svého tepelného štítu, který měl výrobní vadu. Štít tedy bude nahrazen novým. Premiérová mise rakety SLS se jménem Artemis I se pomalu chystá ke startu, ale již nyní probíhají přípravy na první pilotovanou misi Artemis III. V dalším článku jsme se podrobně věnovali misi OFT-2 lodi Starliner od společnosti Boeing. Jelikož nadešel poslední pátek v měsíci, připravili jsme pro vás pravidelný Pokec s Kosmonautixem. V dalším článku jsme se věnovali dalšímu nákladu mise Transporter-5, který bude demonstrovat řezání kovů na oběžné dráze. Na závěr týdne jste pak nepřišli o nový díl seriálu Vesmírná technika.

Obrázek týdne:

Loď Starliner se úspěšně vrátila z mise OFT-2 a 25. května přistála na White Sands Missile Range. Nepilotovaná ověřovací mise se sice potýkala s dílčími problémy, nicméně týmy Boeingu a NASA věří, že do konce roku (či na počátku roku příštího) bude moci proběhnout první testovací pilotovaná výprava.

Starliner po úspěšném přistání mise OFT-2

Starliner po úspěšném přistání mise OFT-2
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/nasahqphoto/

Video týdne:

Na misi Transporter 5 se do kosmického prostoru úspěšně vydala jedenáctá česká družice Planetum 1, za jejíž iniciací stojí pražské Planetum. Nabízíme vám dvouhodinový záznam z pořadu, který v pražském planetáriu připravila Česká televize a kde byl hlavní průvodce Daniel Stach. Dojde na řadu zajímavých informací a také na pitvání družice samotné.

Zdroje informací:
https://spaceflightnow.com/
https://www.nasaspaceflight.com/

Zdroje obrázků:
https://www.flickr.com/photos/nasahqphoto/52102886799/in/photostream/
https://pbs.twimg.com/media/FTyvoDlX0AYTkNJ?format=jpg&name=4096×4096
https://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2022/05/20220527-Artemis-1-VAB.jpg
https://www.flickr.com/photos/nasakennedy/51953897522/in/photostream/
https://photo.24liveblog.com/2843638484011741926/20220527121608_123461.jpeg
https://www.nasaspaceflight.com/wp-content/uploads/2022/05/fixed.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

18 komentářů ke článku “Kosmotýdeník 506 (23.5. – 29.5.)”

  1. PetrV napsal:

    Mne zaujal tweet z dnešního rána. S24 kryo zkouška, nějaká rána a odpadly zase dlazdice. Uvidíme.
    https://twitter.com/DELTA_V/status/1530208106088644610?t=sHuiggUTsWgkZQSi0-OIuA&s=19

  2. Matěj Soukup Redakce napsal:

    Ahoj Lukáši, díky za přehled, ale je v tom stará informace. První start Superheavy Starship už bude orbitální. Už se nepočítá se suborbitálním letem.

    • Kamil napsal:

      A S-24 má dokonce dvířka na vypouštění družic Starlink

      • PetrV napsal:

        Starship nemusí dosáhnout těsně orbitální rychlosti a pomocí PEZ mechanismu vyplivne starlinky, které si samy dodají deltav na orbitě.
        Takhle mi to z rozhovoru sedí…
        https://forum.kosmonautix.cz/viewtopic.php?p=131715#p131715

      • Matěj Soukup Redakce napsal:

        To určitě ne. Jak píše Jirka Hošek o pár komentářů níže, tak družice by neměly dost času na dosažení oběžné dráhy a ten vypouštěcí mechanismus je nemůže vykopnout rychlostí 110 kilometrů za hodinu.

      • PetrV napsal:

        Nevím, zdali jste mne pochopil. Zopakuji starship těsně nedosáhne orbitální rychlosti o pár metrů a vypustí třeba jen 2 starlinky ( možná vice) ver.2 dlouhé 7m, vážící cca 1,5 tuny s vlastním pohonem, které dosáhnou orbitální rychlosti vlastním pohonem. Zkuste připustit, že
        Starlink vypuštěný na LEO ze starship není starship.
        Jiří hošek by měl být opatrný v hláškách typu: proč si Elon Musk takto terminologicky vymýšlí.
        Na rozdíl od Muska mu do vesmíru nic neletělo a nic nevyvíjí.
        Je to zkušební let a nějaký náklad by byl více než žádoucí.
        Je to nutnost prověření schopností SHS včetně navrženého PEZ mechanismu za 0 gravitace. Navíc těžiště rakety bez nákladu je jinde.
        I FH při prvním letu vypustil teslu s maketou astronauta.
        Rozumíme si, že ta možnost zde je? A Elon si nemusí vymýšlet?
        Základ je ale úspěšné testování s24 a b7 na Zemi.

      • Jiří Hošek Redakce napsal:

        Obávám se, že došlo k nedorozumění. Zopakuji tedy svoji včerejší větu: „Profil letu S24 se oproti S20 nezměnil a zůstává suborbitální.“ Jde o to, že Elon Musk v tom videu (čas 22:20 – 24:05) mluví o orbitálním letu S24 (nikoli Starlinků) a současně její trajektorii popisuje tak, že spadá do definice suborbitální dráhy. Říká, že příští let je od začátku plánovaný orbitálně. Ostatně už loni mluvil o orbitálním letu S20, ale její dráhu popisoval tak, že spadala do definice suborbitální dráhy.

        Píšete o orbitálním letu samotných vynášených družic Starlink. Ano, možnost, kterou popisujete, by samozřejmě byla orbitálním letem Starlinků. Při jejich vynášení se však Starship bude pohybovat na suborbitální dráze.

      • PetrV napsal:

        Pane Hošek, možná máte potíž s pochopením elonových vět. Vytrhl jste 1 větu z kontextu. Tak nějak jsem si na to u vás zvykl.
        Jsem rád, že jste pochopil některé nuance.
        Za týden může být vše jinak. SpaceX to nemá ve svých rukou.
        Rozhodující jsou úřady co dovolí.

      • Jiří Hošek Redakce napsal:

        Ta věta „Profil letu S24 se oproti S20 nezměnil a zůstává suborbitální“ není vytržená z kontextu. Posílám odkaz na vyjádření Elona Muska z rozhovoru s Timem Doddem ze srpna 2021, který se týkal letu S20:
        https://www.elonx.cz/druha-cast-prelozeneho-rozhovoru-a-prohlidky-starbase-s-elonem-muskem/
        čas videa 16:20
        Tim Dodd: „Jaký bude ten první orbitální test? Dostane se vůbec na oběžnou dráhu? Nebo jen dosáhne orbitální rychlosti na dráze, která rovnou vede zpět na Zem?“
        Elon Musk: „Dosáhne orbitální rychlosti, ale nedostane se na udržitelnou oběžnou dráhu. Obletí asi ¾ zeměkoule, ale nezvedne perigeum tak, aby neprotínalo Zemi a tření o atmosféru ji stáhne dolů.“

      • Matěj Soukup Redakce napsal:

        To sice není, ale ten rozhovor je téměř rok starý a všichni víme, jak se plány ve SpaceX rychle mění. Takže nikdo z nás neví s jistotou jaká je pravda a jsou to jen spekulace a tím bych to ukončil.

      • Jiří Hošek Redakce napsal:

        Samozřejmě, že plán se ještě může změnit. Jen jsem chtěl zachytit stav k květnu 2022 a dosavadní změny oproti srpnu 2021.

    • Jiří Hošek Redakce napsal:

      Profil letu S24 se oproti S20 nezměnil a zůstává suborbitální. Předevčírem jsme to probírali na fóru.
      https://forum.kosmonautix.cz/viewtopic.php?f=63&t=1025&start=670

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.