O krok blíže k misi Artemis III

Nádrž na kapalný vodík stupně ICPS pro misi Artemis II.

Zatímco specialisté pracují na přípravě mise Artemis I, jejich kolegové už staví rakety SLS pro další lunární mise programu Artemis. Společnost United Launch Alliance již ve výrobním závodě v alabamském Decaturu dokončila přípravu dvou důležitých částí horního stupně ICPS (interim cryogenic propulsion stage), který při misi Artemis III pošle loď Orion s astronauty k Měsíci. Tento horní stupeň vznikající ve spolupráci ULA a Boeingu poskytne misi Artemis III pohon ve chvíli, kdy se sestava díky pomocným motorům na tuhé pohonné látky a centrálnímu stupni dostane na oběžnou dráhu. Poté, co ICPS dokončí svou práci už bude změny dráhy zajišťovat Orion sám. Na náhledové fotce článku vidíme vodíkovou nádrž stupně ICPS pro misi Artemis III, která bude již brzy spojena s tzv. intertankem, jehož fotku najdeme pod tímto odstavcem.

Intertank horního stupně pro misi Artemis III. Úkolem této konstrukce je spojit kyslíkovou a vodíkovou nádrž.

Intertank horního stupně pro misi Artemis III. Úkolem této konstrukce je spojit kyslíkovou a vodíkovou nádrž.
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Intertank zajišťuje spojení vodíkové a kyslíkové nádrže horního stupně. Srdcem intertanku je kompozitní struktura tvořená vzpěrami ve tvaru písmene X. Osm heliových nádrží po obvodu těchto vzpěr poslouží k tlakování nádrží s pohonnými látkami. Kapalný kyslík a kapalný vodík bude konzumovat jediný raketový motor RL-10, který na floridském Palm Beach vyrábí firma Aerojet Rocketdyne. Díky stupni ICPS se při misi Artemis III dostane k Měsíci loď Orion s posádkou, kterou čeká velká čest. Půjde o první misi, v rámci které se lidé po desítkách let vrátí na povrch Měsíce.

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/sites/default/files/220308_icps_art3_1.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/220308_icps_art3_2.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

10 komentářů ke článku “O krok blíže k misi Artemis III”

  1. PetrV napsal:

    Orion na Měsíci nepřistane. Jak pokracuje HLS?

    • Ergin napsal:

      Ohledně environmentálního posouzení Starbase to vypadá nadějně, což by znamenalo, že pro testování Starship nebudou muset čekat na Floridu. To by mohlo vývoj urychlit.

      • Jiří Hošek Redakce napsal:

        Jen drobné upřesnění. Nejde o urychlení vývoje, ale o to, aby se už zastavil současný půlroční skluz oproti harmonogramu.
        https://kosmonautix.cz/wp-content/uploads/2021/12/FEPxdsnVIAQs2rQ.jpg
        kalendářní čtvrtletí CY = FY – 1
        (Q2 FY 2022 = Q1 CY 2022)

      • Ivo napsal:

        Nevíte jak má nastaveno FY NASA a SpaceX?

      • Jiří Hošek Redakce napsal:

        Fiskální (rozpočtový) rok je pro NASA stejný jako pro celou americkou administrativu. Začíná 1. října předchozího kalendářního roku a končí 30. září běžného roku.
        Ten předběžný harmonogram NASA a SpaceX HLS je vytažený z auditu Úřadu generálního auditora NASA.

      • Ivo napsal:

        Tak ještě by to chtělo vědět jak má FY SpaceX, aby se to dalo porovnat.

      • Jiří Hošek Redakce napsal:

        Oba řádky jsou přímo porovnatelné, protože oba končí startem v Q1 FY 2025, tedy v posledním čtvrtletí roku 2024 (HLS měsíc před Artemis III). Aktuálně je ale start HLS pro Artemis III plánovaný na cca květen 2025.

      • Ergin napsal:

        Děkuji za upřesnění. Je to samozřejmě pravda, ale já už jsem byl smířený, že letos žádný let nebude. Samozřejmě ani tak nemusí být, ale rozhodně je to pravděpodobnější, než kdybychom čekali na Floridu.
        Doufám, že když nemohli testovat, tak se alespoň posunuli v „papírování“, takže teď by to mohlo jít rychleji.

      • Jiří Hošek Redakce napsal:

        „Papírováním“ myslíte spolupráci s NASA? Loni byla spolupráce NASA se SpaceX na plnění smlouvy půl roku pozastavena. Nejprve kvůli protestu neúspěšných uchazečů k úřadu GAO a poté kvůli žalobě Blue Originu k federálnímu soudu.

      • Ergin napsal:

        Ne myslel jsem tím teoretické práce na Starship. Je evidentní, že probíhá vylepšování a další úpravy. Určitě také dělají různé simulace apod. Tyto práce by dělali i bez NASA, nepracovali jen na věcech specifických pro HLS.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.