ŽIVĚ A ČESKY: Další český CubeSat míří na oběžnou dráhu

Falcon 9 startuje na misi Transporter-4

Dva měsíce utekly jako voda a na rampě SLC-40 je již připravena raketa Falcon 9, která se 25. května vydá na již pátou sdílenou misi Transporter 5. Při programu Transporter je na jedné misi vyneseno několik desítek družic pro velké množství zákazníků, kteří si mezi sebe rozdělí náklady na start a místo toho, aby platily kolem padesáti milionů dolarů za vynesení své družice, cena spadne na pouhý jeden milion amerických dolarů, pokud má družice hmotnost do 200 kilogramů. Za každý další kilogram se potom připlácí 5 a půl tisíce dolarů. S touto cenou nemůže SpaceX konkurovat ani raketa Electron od firmy Rocket Lab, kde se cena za start pohybuje mezi sedmi a osmi miliony dolarů. Je ale potřeba říci, že tyto sdílené mise mají i své nevýhody a to, že se nějací zákazníci musejí smířit s tím, že třeba jejich družice nebude na oběžné dráze, kterou by chtěli.

CubeSat Planetum-1.

CubeSat Planetum-1.
Zdroj: Planetum

Ale nás, co žijeme v České Republice, zajímá především další česká družice, která se vydá na oběžnou dráhu a tou je Planetum-1. Jedná se o CubeSat, takže její rozměry jsou 10 × 10 × 10 centimetrů. Na své palubě bude mít kameru pro pozorování Země, přístroj pro měření magnetického pole Země, bude se sama orientovat v prostoru, ale hlavně bude sloužit k edukačním účelům. Řídící centrum v pražském planetáriu bude otevřeno školním exkurzím, ale i různým workshopům. Během těchto akcí se studenti středních škol, ale i žáci posledního ročníku základní školy seznámí s praktickými aspekty kosmonautiky. Vše o družici Planetum-1 si můžete přečíst zde.

Zajímavým nákladem bude demonstrátor Mars Outpost Tech Demo. Na jeho palubě se budou nacházet vzorky kovů se stejným složením jako druhé stupně raket. Cíl mise je demonstrovat možnost řezání kovů v kosmickém prostoru. Experiment bude trvat 30 – 60 minut a po celou dobu se budou na Zemi odesílat fotky a videa. Jelikož zůstane připojený k druhému stupni Falconu, tak s ním zanikne v atmosféře, ale to nevadí, jelikož už bude mít svojí práci hotovou.

Závěrečný přehled:

  • Místo startu: Rampa SLC-40, Mys Canaveral, Florida
  • Čas startu:  25. května 20:27 SELČ
  • Raketa: Falcon 9 Block 5 (první stupeň B1061)
  • Náklad: Desítky družic pro vícero zákazníků
  • Hmotnost nákladu: Neznámá
  • Oběžná dráha: Heliosynchronní oběžná dráha s výškou 545 kilometrů a sklonem 97,5° vůči rovníku.
  • První stupeň: První stupeň se pokusí o přistání na pevninské ploše Landing Zone 1 (LZ-1)
  • Aerodynamický kryt: O záchranu obou polovin krytu se postará loď, která bude čekat zhruba 600 kilometrů od místa startu.

Náš přenos ze startu spustíme zhruba ve 20:00 našeho času. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

Zdroje informací:
https://kosmonautix.cz/
https://www.elonx.cz/
https://nanoracks.com/
https://www.spacex.com/
https://en.wikipedia.org/

Zdroje obrázků:
https://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2022/04/f9trans41.jpeg
Planetum

 

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

6 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Další český CubeSat míří na oběžnou dráhu”

  1. Juraj73 napsal:

    Niekde som čítal, že taký cubesat sa dá vypustiť do 50.000€ S návrhom, stavbou a vypustením sa dá dostať na cenu do 150.000€

  2. pave69 napsal:

    To je tedy skoro škoda nechat si za $1mio vypustit 1U s hmotností hóóódně pod 200 kg. Mohli k tomu přidělat pár iontových motorů a velkou nádrž na hnací médium.
    (Já vím, po pitvě je každý lékařem…:-)

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.