Dvojice komunikačních družic dorazila na Floridu

Nákladní loď přivezla na Cape Canaveral geostacionární komunikační družice SES 22 a Nilesat 301, které čeká v červnu start na raketách Falcon 9. Nilesat 301 by měl startovat 10. června z rampy SLC-40 a SES 22 bude následovat koncem měsíce. Firma Thales Alenia Space sestavila obě družice ve výrobním závodě ve francouzském Cannes a počítalo se s tím, že je přes Atlantik dopraví ruský nákladní letoun An-124 provozovaný ruskou společností Volga-Dněpr Airlines. Tento způsob přepravy se používal desítky let pro přepravu těžkých družic z jejich výrobních závodů na kosmodromy. Ovšem zákaz letů ruských letounů nad americkým i evropským územím vyvolaný ruskou invazí na Ukrajinu způsobil, že výrobci družic museli hledat záložní řešení pro dopravu svých družic na místo startu.

Nilesat 301 byl připraven opustit francouzskou výrobní halu už na konci března, což by odpovídalo jeho plánovanému startu na Falconu 9 koncem dubna. Start se však musel posunout, aby měla firma Thales čas na zajištění jiného způsobu přepravy družice. Volba nakonec padla na transoceánskou loď, se kterou se z Francie na Floridu svezla i družice SES 22. Plavidlo se dvěma telekomunikačními družicemi na palubě opustilo přístav nedaleko Marseille koncem dubna a 14. května dorazilo na Port Canaveral.

Družice SES 22 během zkoušek ve firmě Thales Alenia Space.

Družice SES 22 během zkoušek ve firmě Thales Alenia Space.
Zdroj: https://spaceflightnow.com/

Týmy zde vyložily přepravní kontejnery s družicemi a přeložili je na tahače, které zamířily na Cape Canaveral Space Force Station, kde proběhne předstartovní příprava. Inženýři otestují obě družice, aby ověřili, že je cesta přes oceán nijak nepoškodila. Následovat bude naplnění nádrží pohonnými látkami a uzavření do aerodynamických krytů. Zatímco termín startu Nilesatu se musel posunout, harmonogram SES 22 nebyl změnou dopravního prostředku ovlivněn.

Nilesat 301 má poskytovat digitální širokopásmové služby pro připojení k internetu, které zajišťuje egyptský operátor Nilesat. Družice SES 22 bude mít na starost vysílání televize a další datové služby v pásmu C pro území Spojených států amerických. Každá družice bude po naplnění pohonnými látkami vážit mezi 3,5 a 4 tunami. Rakety od SpaceX doručí obě družice na protáhlou eliptickou přechodovou dráhu. Družice pak s pomocí vlastního pohonu dosáhnou svých pracovních pozic na geostacionární dráze ve výšce přibližně 36 000 kilometrů.

Přeloženo z:
https://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
https://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2022/05/sesnilesat-delivery.jpg
https://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2022/05/ses22tvac.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Jeden komentář ke článku “Dvojice komunikačních družic dorazila na Floridu”

  1. Ivo napsal:

    Překvapuje mě, že si nepronajali letadlo od někoho jiného.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.