ŽIVĚ: Dva dlouhodobí obyvatelé ISS se vrací

Když vloni 9. dubna startovala z Bajkonuru loď Sojuz MS-18, letěli v ní na oběžnou dráhu Rusové Oleg Novický a Pjotr Dubrov. Společnost jim dělal Američan Mark Vande Hei. Ovšem místo toho, aby se posádka po zhruba půl roce ve stejném složení vrátila zpět, nastala změna. Na ISS totiž v říjnu dorazil Sojuz MS-19 kterému velel Anton Škaplerov. Spolu s ním na ISS dorazili filmaři – herečka Julija Peresild a režisér Klim Šipenko, kteří měli na ISS strávit jen pár dní. Bylo tedy potřeba upravit tradiční harmonogram střídání a dvěma členům posádky prodloužit pobyt na orbitálním komplexu. Filmaři se vraceli v Sojuzu MS-18 s Olegem Novickým, který zakončil svůj půlroční pobyt. Anton Škaplerov naopak svůj půlroční pobyt na ISS zahájil a Pjotr Dubrov a Mark Vande Hei na stanici zůstali – místo v Sojuzu MS-18 se měli vrátit v Sojuzu MS-19. Nyní se jejich čas na stanici naplnil.

Mark Vande Hei si už 14 dní před návratem zajistil rekord pro nejdelší nonstop pobyt amerického astronauta v kosmickém prostoru.

Mark Vande Hei si už 14 dní před návratem zajistil rekord pro nejdelší nonstop pobyt amerického astronauta v kosmickém prostoru.
Zdroj: https://www.nasa.gov/

V době, kdy bude ve střední Evropě začínat středeční ráno, se posádky rozloučí a Škaplerov, Dubrov i Vande Hei nastoupí do Sojuzu MS-19, aby následně uzavřeli průlez mezi lodí a stanicí. Po nezbytných kontrolách se jejich loď odpojí od staničního modulu Rassvet a začne její návrat na Zemi. Po brzdícím zážehu a rozdělení lodi na tři části přijde vstup do atmosféry, který návratová kabina díky tepelnému štítu přečká, aby mohla na padáku dosednout do kazašské stepi u města Žezkazgan. Návrat bude mimořádný právě pro zmíněnou dvojici Vande Hei – Dubrov. Zatímco americký astronaut je v tuto chvíli držitelem nejdelšího amerického nonstop pobytu v kosmickém prostoru (dosavadní rekord byl 340 dní), jeho ruský kolega zažil stejně dlouhý pobyt hned při své první kosmické misi. Další vývoj pak už bude stejný jako vždy – členové posádky se rozloučí a Rusové zamíří do hvězdného městečka, zatímco Vande Hei do Houstonu.

Pjotr Dubrov a Anton Škaplerov v modulu Zvezda

Pjotr Dubrov a Anton Škaplerov v modulu Zvezda
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Mark Vande Hei a Pjotr Dubrov zakončí 355 dní dlouhou kosmickou misi, při které obkroužili Zemi 5680× a urazili zhruba 240 milionů kilometrů. Vande Hei, který zakončuje svou druhou kosmickou misi, bude mít na svém kontě celkově 523 dní v kosmickém prostoru, což stačí na 23. místo historických tabulek. Pjotr Dubrov při své premiéře hned proklouznul na 50. místo zmíněné tabulky kumulativní délky pobytu na oběžné dráze. Za zmínku ještě stojí Anton Škaplerov. Ten sice aktuálně pobýval na ISS jen necelého půl roku, ale je to jeho již čtvrtá kosmická mise. Na svém kontě tak bude mít 708 dní strávených mimo Zemi, což stačí na sedmé místo historických tabulek! NASA TV plánuje vysílat všechny důležité fáze živě:

  • 30. března 5:30 SELČ – Vysílání rozloučení a uzavření průlezu (k tomu dojde kolem 6:00 SELČ)
  • 30. března 8:45 SELČ – Vysílání odpojení lodi (k tomu dojde v 9:21 SELČ)
  • 30. března 12:15 SELČ – Vysílání brzdícího zážehu a přistání (k tomu dojde kolem 13:28 SELČ / 17:28 kazašského času)

Ještě před odletem došlo k předání velení nad stanicí. 29. března kolem čtvrté hodiny odpoledne našeho času předal Anton Škaplerov (velitel 66. dlouhodobé expedice) velení svému americkému kolegovi. Thomas Marshburn se tak stane velitelem 67. dlouhodobé expedice, která začne v okamžiku odpojení Sojuzu MS-19 od ISS. Součástí nové expedice budou tři Rusové (Oleg Artěmjev, Denis Matvějev a Sergej Korsakov), tři Američané (Thomas Marshburn, Kayla Barron a Raja Chari) a jeden Němec (Matthias Marurer).

Zdroje informací:
https://www.nasa.gov/
https://en.wikipedia.org/
https://en.wikipedia.org/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/FDvskMvUYAMLy1j?format=jpg&name=large
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/iss066e139638_0.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/iss066e012273.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

10 komentářů ke článku “ŽIVĚ: Dva dlouhodobí obyvatelé ISS se vrací”

  1. MilanV napsal:

    Tak už jsem našel potvrzení úspěšného návratu domů, což je v této zjitřené době určitě dobrá zpráva: https://www.msn.com/en-gb/news/world/nasa-astronaut-comes-home-to-houston-after-record-setting-355-day-space-mission/ar-AAVJfGL

  2. Juraj73 napsal:

    Kto ma najdlhší nepretržitý pobyt? Predpokladám ze to bol nejaký ruský kosmonaut ešte na Mire.

  3. Michal Václavík VIP napsal:

    Mimochodem pobyt Vande Heie a Dubrova je dosavadní nejdelší nepřetržitý pobyt na palubě ISS. A taktéž čtvrtý v historii celé pilotované kosmonautiky.

  4. Dali2 napsal:

    Nebude MS-21 posledny Sojuz, ktory kedy vyniesol rusku posadku na ISS?

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.