Kosmotýdeník 494 (28.2. – 6.3.)

Dalších sedm dní je za námi a před vámi je nyní nachystáno nejnovější vydání Kosmotýdeníku, který jako vždy přinese přehled těch nejzajímavějších událostí, které přinesla kosmonautika. V hlavním tématu se tentokrát podíváme na start čínské rakety CZ-2C, která zahájila výstavbu nové čínské konstelace družic. V dalších tématech se podíváme fotky ze startu Atlasu V, novou kompozitní nádrž od Boeingu, anebo na smutný osud letadla Mrija. Přeji vám dobré čtení a pěknou neděli.

Buduje se čínská konstelace

Start rakety CZ-2C

Start rakety CZ-2C
Zdroj: https://www.nasaspaceflight.com/

V sobotu v 07:01 SEČ proběhl z čínského kosmodromu Si-čchang start nosné rakety CZ-2C se zajímavým nákladem. Na palubě bylo šest družic Yinhe a jedna družice určená pro snímkování Země. Jednalo se o start první vylepšené a snad i operační várky nově budované čínské komunikační 5G konstelace, která se dá přirovnat k síti OneWeb. Zatímco předchozí start v roce 2020 vynesl v podstatě jen technologický demonstrátor, sobotní start dostal na oběžnou dráhu vylepšené operační verze těchto družic. Je to také první z šesti na letošek plánovaných startů s těmito družicemi.

Šlo o první start rakety Chang Zheng 2C od listopadu 2021. V této specifické dvoustupňové konfiguraci, tedy bez použití horního stupně YZ-1S, nebyla raketa použita od července 2021.

Družice budou pracovat na nízké oběžné dráze ve výšce 1 200 kilometrů a sklonem 52 stupňů k rovníku. Družice Yinhe Hantian-2 (dvojka znamená druhá a již operační řada) byly vyrobeny firmou Galaxy Aerospace. Každá z družic má přenosovou kapacitu 40 Gbps. Těchto prvních šest exemplářů je zárodkem celé konstelace, která by měla být tvořena 144 družicemi a měla by být schopná poskytovat internet po celém světě. Hmotnost každé jedné družice je 190 kilogramů, což je zajímavé číslo, protože předchozí technologický demonstrátor měl hmotnost 227 kilogramů.

Družice Yinhe připravené k instalaci pod aerodynamický kryt rakety

Družice Yinhe připravené k instalaci pod aerodynamický kryt rakety
Zdroj: https://www.nasaspaceflight.com/

Těchto šest družic se zaměří především na testování celého komunikačního systému. Po ustálení na svých oběžných drahách budou pravidelně provádět test zvaný „Little Spider Web“, kdy po dobu třiceti minut budou nad územím Číny provádět přenos dat, kdy se bude ověřovat, zda přenos pracuje tak, jak byl navržen.

Některé z družic mají nainstalovaný i snímač pro dálkový průzkum Země. Konstrukcí i určením jsou podobné britské konstelaci OneWeb, který se má skládat z 650 družic rozmístěných také ve výšce 1 200 kilometrů nad Zemí. OneWeb je vlastněn Velkou Británií a také indickou společnosti Bharti Enterprises. OneWeb momentálně řeší obtíže, které vyvolal útok Ruska na Ukrajinu. Následné sankce a reakce ruského Roskomosu vedeného Dmitrijem Rogozinem, vedly k tomu, že start plánovaný na sobotu byl zrušen a družice mají být od rakety odpojeny, dokud Británie nezaručí, že systém nebude určen pro vojenské účely a zároveň od projektu zcela neodstoupí. Raketa Sojuz je již zpět v hangáru a probíhá sundávání aerodynamického krytu. Družice pak budou uskladněny na kosmodromu Bajkonur.

Dalším nákladem, který vezla raketa CZ-2C, byla malá družice pro dálkový průzkum Země, postavená společností SpaceWish. Družice nese název Xuanming Xingyuan a vyrobila ji Shanghai Academy of Spaceflight Technology (SAST). Přesný účel této družice a její velikost nejsou v této chvíli známy.

Kosmický přehled týdne:

Prvního března odstartovala z rampy 41 na floridském kosmodromu raketa Atlas V, která vynášela meteorologickou družici GOES-T, který bude provozovat americký vládní úřad pro oceán a atmosféru NOAA. Cílem více jak pět tun hmotné družice je geostacionární dráha, na jejíž navedení využije svůj vlastní motor. Atlas V ji poslal na dráhu přechodovou ke geostacionární. První manévr však musel být předčasně přerušen kvůli senzoru, který zaznamenal nadlimitní hodnoty. Na nápravě se pracuje. GOES-T se má připojit k již fungujícím družicím stejného určení a poskytovat data pro sledování výkyvů počasí, jako jsou hurikány, silné bouře, lesní požáry, prachové bouře a další atmosférické jevy. Družice GOES poskytují nejčerstvější aktuální data o vývoji počasí na Zemi. Podívejte se na snímky z tohoto startu.

Start rakety Atlas V

Start rakety Atlas V
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/ulalaunch/

Start rakety Atlas V s družicí GOES-T

Start rakety Atlas V s družicí GOES-T
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/ulalaunch/

Start rakety Atlas V

Start rakety Atlas V
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/ulalaunch/

Boeing oznámil, že v podstatě dokončil vývoj nové velké kompozitní nádrže o průměru 4,3 metru, která je nyní připravená být nabídnuta do prodeje k existujícím nosičům. Nádrž prošla závěrečným schvalovacím procesem ověřování úrovně TRL 6. Typicky by tak mohla nahradit kovové nádrže na horním stupni pro raketu SLS 1B a tím výrazně vylepšit hmotnostní poměr tohoto stupně. Zatím se do provozu ještě tak velká kompozitní nádrž nedostala. Kompozitní nádrže zatím využívá třeba společnost RocketLab, ale ty jsou o poznání menší, než ta, která nyní v Boeingu prošla kryogenním testováním. Jelikož je kompozit lehčí než kov, mohl by horní stupeň EUS pro SLS díky snížení své hmotnosti dosáhnout až o 30 % vyšší nosnosti, než kdyby měl kovové nádrže. Připomeňme, že s kompozitními nádržemi experimentovala na počátku vývoje StarshipSpaceX. Její zkušební kompozitní nádrž měla průměr 9 metrů. Společnost pak kvůli ušetření peněz přešla na ocelové nádrže. Jelikož je téma zajímavé, můžete se těšit na článek, který se nové kompozitní nádrži od Boeingu bude věnovat podrobněji.

Kompozitní nádrž od Boeingu

Kompozitní nádrž od Boeingu
Zdroj: https://www.nasaspaceflight.com/

Přehled z Kosmonautixu:

Jako každý týden, i tentokrát naleznete v této rubrice přehled všech témat, kterým jsme se v uplynulých sedmi dnech věnovali. Vydáváme minimálně dva články o kosmonautice denně, pojďme si je nyní připomenout. Začali jsme zprávou z Nového Zélandu, kde firma RocketLab otevřela novou rampu na svém kosmodromu. V pondělí vyšel poslední díl sedmidílné série o otázkách a odpovědích kolem Dalekohledu Jamese Webba. Na Nový Zéland jsme se podívali ještě jednou, když jsme mohli vidět první start z nové rampy. V úterý vyšel další díl seriálu o sovětských vojenských stanicích Almaz. Nepravidelný seriál Cesty za kosmonautikou, vám tentokrát nabídl pohled na jedinečnou výstavu podpisů kosmonautů. Další start, který jste mohli živě sledovat i na tomto webu, byl vzlet rakety Atlas V, která vynášela meteorologickou družici GOES-T. Po delším čase jsme se opět podívali na novinky kolem přípravy floridské rampy určené pro starty Starship Super Heavy. Ani tento týden jste nepřišli o tradiční shrnutí kosmonautiky v pořadu Vesmírné výzvy. Ve čtvrtek jsme se podívali na pátý CubeSat z deseti, který se sveze na palubě mise Artemis I. Tentokrát šlo o prcka, který se pokusí přistát na povrchu Měsíce. Další start, který jsme komentovali Živě a česky, proběhl pomocí rakety Falcon 9, která vynášela další várku družic konstelace Starlink. V týdnu jsme také spustili online aktualizovaný přenos k dopadům ruské agrese na Ukrajině na světovou kosmonautiku. Pozitivní zprávy přišly ze spojených států, kde začalo sestavování sondy Europa Clipper, která se vypraví k ledovému měsíci Europa. NASA nabídla možnost přidat své jméno k výpravě Artemis I. Velmi futuristické návrhy, jakými jsou třeba skafandr vytvořený dle skenu kosmonauta na místě a podobně, podpořila nyní NASA k dalšímu vývoji. A i tuto sobotu vyšel nejnovější díl seriálu Vesmírná technika.

Obrázek týdne:

Tento obrázek je smutný, ale letoun Antonov 225 Mrija si zde zaslouží zvěčnit, obzvláště když jde možná o jeden z jeho posledních snímků. Letadlo vzniklo jako nosič sovětského raketoplánu Buran a převáželo mezi výrobním závodem a kosmodromem i jednotlivé nádrže rakety Energia. Byl vyroben jen jeden kus, druhý drak letadla není dokončen a o jeho současném stavu nejsou zprávy. Během konfliktu na Ukrajině se Rusko pokoušelo několikrát dobýt kyjevské letiště Hostomel, kde byla zaparkována i Mrija. Rakety, které na letiště padaly, však zničily i toto letadlo. Ukrajina později řekla, že stavba nového letounu bude placena z reparací Ruska, ale na to je ještě hodně brzy.

Silně poškozený Antonov AN-225.

Silně poškozený Antonov AN-225.
Zdroj: https://scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/

Video týdne:

Společnost Relativity space se pochlubila videem, na kterém připravuje druhý stupeň své vyvíjené rakety Terran-1 na transport do testovací Stennisova kosmického střediska v Hancock County, kde proběhne jeho statický zážeh. Terran-1 má být malá raketa na jedno použití, která má mít nosnost 1 479 kilogramů na nízkou oběžnou dráhu ve výšce 300 kilometrů. Má využívat metanové motory Aeon-1 a první testovací let by měl proběhnout již v tomto roce. Na tento rok je naplánován i první let s nákladem, který si zaplatila NASA.

Zdroje informací:
https://www.nasaspaceflight.com/
https://space.skyrocket.de/        
https://www.nasaspaceflight.com/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/card_img/1500197468050538497/vi_47mUr?format=jpg&name=600×314
https://pbs.twimg.com/media/FNBJfWOXwAYvd2g?format=jpg&name=large
https://pbs.twimg.com/media/FNEpgydXEAcAi-7?format=jpg&name=large
https://www.nasaspaceflight.com/wp-content/uploads/2022/03/FKsfpEtXsAAPtwU-1920×1143.jpg
https://scontent.fprg1-1.fna.fbcdn.net/…SI9jRnmmSGSQ51dLkzj4SQe5b60HNGMTypbN9-Wg&oe=622853B2
https://www.flickr.com/photos/ulalaunch/51912788888/in/photostream/

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.