Aktuality o Starship a stavba floridské rampy

Starship přidružují ramena Mechazilly

Na Floridě začala stavba výrobního areálu a startovní rampy v komplexu LC-39A pro duo Superheavy a Starship. Po rampě v komplexu LC-39A by mohla následovat stavba rampy v komplexu LC-49 v Kennedyho vesmírném středisku, to je zatím ale vzdálená budoucnost. Kennedyho vesmírné středisko se pravděpodobně v následujících letech stane hlavní základnou pro starty Superheavy Starship, která bude doplněna o Starbase na východě Texasu a o vysloužilé ropné plošiny Phobos a Deimos, které SpaceX právě přestavuje, ale podle Elona Muska aktuálně nejsou prioritou. Nyní je na Floridě asi nejvíce sledovaná lokalita co se programu Superheavy Starship týče, ulice pojmenovaná Roberts Road s velkou vyklizenou oblastí pro vybudování výrobního areálu, který by měl být podobný tomu v Texasu.

Prototyp Starship Mk1, před kterým se pořádala přednáška o novinkách v programu Starship.

Prototyp Starship Mk1, před kterým se pořádala přednáška o novinkách v programu Starship.
Zdroj: https://www.cnet.com/

Florida není ve výrobě prototypů lodí Starship žádný nováček. Výrobní areál na Cidco Road v Cocoa fungoval zároveň s tím v Texasu, kde Elon Musk v roce 2019 pořádal svou první prezentaci o novinkách v tomto programu vedle kompletně sestaveného prototypu Starship Mk1. Výrobní areál na Floridě již pracoval na prototypu s označením Mk2, přičemž Elon Musk podněcoval soutěž mezi oběma týmy, aby zdokonalily své výrobní procesy. Ovšem nakonec byla celá výroba přesunuta do Texasu, kde se prototypy i testují.

SpaceX sice přesunulo výrobu prototypů do Texasu, ale na Floridě vybudovala továrnu, ve které se vyrábí nezbytná součást kosmické lodi Starship, bez níž by nepřežila průchod atmosférou. Ano, jde o tepelný štít, který se vyrábí v továrně, které SpaceX říká „pekárna“. Roberts Road již našla uplatnění dříve, než se SpaceX rozhodla zde vybudovat výrobní areál pro Starship. V průběhu minulého roku tam SpaceX začala stavět Hangár X, který využívá ke skladování a údržbě prvních stupňů raket Falcon 9 a právě hned vedle zmiňovaného hangáru má vyrůst nový výrobní areál pro Superheavy a Starship.

Hangár X a vyklizená plocha, na které se vybuduje výrobní areál.

Hangár X a vyklizená plocha, na které se vybuduje výrobní areál.
Zdroj: https://www.nasaspaceflight.com/

Podle aktuálních informací začaly práce na základech. Dále byla spatřena kruhová konstrukce, která by mohla podle odhadu měřit v průměru 9 metrů, což je průměr kosmické lodi Starship a rakety Superheavy. Bylo také spatřeno 12 betonových ploch, které lze identifikovat díky tomu, že ty samé jsou v Texasu. Mělo by se jednat o místa, kde budou sestavovány jednotlivé části 144 metrové věže, na které bude umístěná tzv. Mechazilla. Což je záchytný systém, který bude ve vzduchu chytat přistávající Superheavy a kosmickou loď Starship. Zároveň bude sloužit ke spojování Starship neboli druhého stupně a Superheavy neboli prvního stupně.

Práce v komplexu LC-39A, kde má vyrůst první Floridská rampa, byly opět obnoveny a probíhá demontáž staré startovní rampy, která je již zastaralá a nedá se použít. Očekává se, že stavba integrační věže by měla být dokončena tento rok, ale jelikož z minulosti víme, že mohou nastat značná zpoždění, je tak pravděpodobné, že dokončení stavby sklouzne do roku 2023. Integrační věž na Floridě by měla být kopií té v Texasu i když podle Elona Muska s určitými vylepšeními.

„Myslím si, že Starbase je vhodnější k tomu, aby se z ní stala naše pokročilá výzkumná a vývojová lokalita, takže bychom zde testovali nové systémy a nové vývojové verze Starship a Kennedyho vesmírné středisko by bylo naší hlavní startovní lokalitou“, řekl Elon Musk na letošní prezentaci novinek v tomto programu.

Snímek pilíře integrační věže mířící do komplexu LC-39A.

Snímek pilíře integrační věže mířící do komplexu LC-39A.
Zdroj: https://twitter.com/

O tom že práce v komplexu LC-39A se už rozběhly, svědčí i nedávný příspěvek na Twitteru od Trevora Mahlmanna, který zveřejnil příspěvek s fotkami, na kterých tahač převáží jednu část pilíře integrační věže. Mahlmann na svůj Twitter napsal: „Znám pouze jeden druh věže, jejíž pilíře vypadají takto. Tento pilíř byl spatřen v Kennedyho vesmírném středisku. Pravděpodobně se jedná o jeden z prvních pilířů integrační věže, který dorazil na Floridu.“ Je tedy vidět, že SpaceX rozhodně nezahálí. V Texasu práce pokračují pozoruhodným tempem a není vyloučeno, že stejné tempo nasadí SpaceX i tady.

Umělecká představa ramp v komplexu LC-39A a LC-49

Umělecká představa ramp v komplexu LC-39A a LC-49
Zdroj: https://www.nasaspaceflight.com/

Zatím co SpaceX čeká než FAA vyhodnotí 19 000 připomínek k environmentální studii, tým v Boca Chica nadále pracuje na výrobě nových prototypů, což má za následek, že se dokončené prototypy odvezou přes ulici Remedios Avenue na místo, kterému se začalo říkat „Rocket Garden“. Zde se nacházejí 4 prototypy, což nebylo v plánu a tak Elon Musk na Twitteru nabídl prototyp Staship na výstavu. Nakonec se ozvalo letiště Brownsville, načež Musk odpověděl: „To zní dobře, jeden pošleme“. Z minulosti však víme, že  Musk je vtipálek a mohlo se jednat o další z jeho vtípků. V oblasti přezdívané Rocket Garden se aktuálně nacházejí prototypy Starship SN15, první prototyp, který úspěšně přistál, Starship SN16 za sebou nemá žádný let, ale nějaký čas SpaceX uvažovala, že by s ní provedla Hypersonický let (Let v nadzvukové rychlosti). Dále se zde nachází prototyp Superheavy B5 a nejnovějším přírůstkem je Starship S22.

Mezitím na orbitální rampě Superheavy B4 a Starship S20 nadále podstupují samostatně sérii kryogenních testů. Od Muskovy prezentace podstoupila S20 dva testy s kryogenním dusíkem a Superheavy B4 jeden. Tyto testy jsou přínosné nejen pro údaje získané z prototypu, ale také se tím testuje orbitální tanková farma a jiné pozemní vybavení.

Nově stavěná Wide Bay (vlevo) a High Bay (vpravo).

Nově stavěná Wide Bay (vlevo) a High Bay (vpravo). Zdroj: https://www.nasaspaceflight.com/

Výrobní tempo jaké SpaceX nasadila, má za následek, že nových prototypů začíná ve Starbase postupně přibývat, o čem svědčí i Rocket Garden, nebo že Musk nabídl jeden prototyp na výstavu. Je ale zřejmé, že výrobní tempo se ještě navýší. Poblíž montážní haly, která dostala název High Bay, vyrůstá montážní hala nová. Ta dostala název Wide Bay a bude dvakrát širší než dosavadní High Bay a také by měla být o pár metrů vyšší. Wide Bay již dosáhla své konečné výšky a nyní čeká na dokončení stěn a vnitřního vybavení, mezi které spadají také dva mostové jeřáby. Spolu s budoucími zařízeními na Roberts Road bude možné splnit očekávání na rychlost výroby nových prototypů, které jsou nezbytné, aby se život na vícero planetách stával den ode dne reálnější.

Pokud Vás zajímá otázka, kdy by se mohl uskutečnit první téměř orbitální let, tak nyní je jisté, že se tak nestane před 28. březnem. Úřad federální letecké správy (FAA), který měl 28. února vydat vyhodnocení environmentální studie, která vyhodnocovala dopad startů systému Superheavy Starship na životní prostředí 14. února oznámil, že vydání konečného posouzení se odložilo na konec března. To ale neznamená, že by se první pokus o let uskutečnil v řádu dní od vydání tohoto posouzení. Potom bude na řadě vydání samotné startovní licence, které se může protáhnout i na několik týdnů. Je tedy pravděpodobné, že pokus o první orbitální let by mohl přijít v průběhu května. I tak by to ale znamenalo téměř roční zpoždění oproti plánům, které nám SpaceX představila začátkem minulého roku, kdy počítala s tím, že první orbitální let by mohl proběhnout už v červnu minulého roku. My tedy můžeme doufat, že FAA nebude chtít vypracovat novou environmentální studii, což by mohlo trvat měsíce až roky a že se během druhého čtvrtletí tohoto roku dočkáme zážehu motorů Raptor na Superheavy a uvolnění svorek, které drží raketu u rampy.

Rocket Garden v Boca Chica.

Rocket Garden v Boca Chica.
Zdroj: https://www.youtube.com/

Zdroje informací:
https://www.nasaspaceflight.com/
https://spaceexplored.com/
https://www.youtube.com/
https://twitter.com/
https://twitter.com/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/FLWpCYwXIAA-aDp?format=jpg&name=large
https://www.google.com/…TCMi36o3Hm_YCFQAAAAAdAAAAABAO
https://www.nasaspaceflight.com/…18-40-52-620-1920×1238.jpg
https://pbs.twimg.com/media/FMs67CZXIAs0wFJ?format=png&name=small
https://www.nasaspaceflight.com/…B_C_EE33-1-1920×1005.jpg
https://www.nasaspaceflight.com/…49-254-1920×1229.jpg
https://www.youtube.com/watch?v=DyybkNutzjg&t=349s

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

4 komentářů ke článku “Aktuality o Starship a stavba floridské rampy”

  1. PetrV napsal:

    Hezký článek o nové výstavbě starbase a jihovýchodního kosmodromu… KSC.
    https://www.teslarati.com/spacex-starbase-starship-factory-tent-era-over/

    Dle mne se poletí, až bude dost kap. metanu. Teď vše kapalné horlavé jde do elektráren a na topení.

  2. PetrV napsal:

    Tempo vystavby starbase je neuvěřitelné. Na KSC to bude patrně ještě rychlejším tempem.
    A to ještě žádný B+S nezachytili.
    Nahoru věřím, že se to povede napoprvé.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.