Cesty za kosmonautikou: Jedinečná výstava podpisů

Technické muzeum v Brně zahájilo 25. ledna letošního roku výstavu s názvem „Pozvali nás všechny do vesmíru“, která má připomenout jedinečnou sbírku autogramů 572 z 579 lidí, kteří se dostali na oběžnou dráhu. Takto kompletní sbírky bychom na celém světě spočítali na prstech jedné ruky a ještě bychom nepotřebovali všechny prsty. Sbírka, kterou v průběhu let vytvořil Tomáš Přibyl, byla dokonce zapsána do České knihy rekordů jako „největší sbírka podpisů kosmonautů“. Na své si přijdou nováčci (pro které jsou připraveny infopanely se základními informacemi), tak i pokročilí – zvlášť když budou mít to štěstí a sám majitel sbírky jim poskytne osobní výklad. Ke každému podpisu by se totiž dala najít zajímavá historka. Původně měla výstava skončit 27. února, ale organizátoři se rozhodli, že ji prodlouží do 13. března.

Výstava „Pozvali nás všechny do vesmíru“ není rozměrově velká, ale pokud chcete, dá se tu strávit dlouhý čas, protože je možné sledovat spousty zajímavých detailů.

Výstava „Pozvali nás všechny do vesmíru“ není rozměrově velká, ale pokud chcete, dá se tu strávit dlouhý čas, protože je možné sledovat spousty zajímavých detailů.
Zdroj: Archiv Tomáše Přibyla

Výstava tak přehledně a názorně ukazuje, jaké trendy ovlivňovaly kosmonautiku v průběhu desetiletí. Na několika metrech mohou návštěvníci vidět třeba to, jak se postupně do kosmického prostoru vydávaly další státy, jak se měnil věk těchto lidí, nebo jak roste zastoupení žen. Překvapí i rozličnost a grafická pestrost objektů, na které se kosmonauti podepisovali. Výstava probíhá ve spolupráci s brněnskou hvězdárnou a planetáriem. Tato organizace na výstavu zapůjčila odlitky rukou 11 astronautů. Na své si tak na této malé, ale povedené výstavě přijde každý.

Místo konání: Technické muzeum v Brně (Purkyňova 105)
Otevírací dny:

  • úterý: 9:00 – 14:00
  • středa: 9:00 – 14:00
  • čtvrtek: 9:00 – 14:00
  • pátek: 9:00 – 14:00

Vstupné na výstavu:

  • Základní: 30 Kč
  • Zlevněné: 15 Kč

Zdroje informací:
https://www.tmbrno.cz/

Zdroje obrázků:
Archiv Tomáše Přibyla

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

4 komentářů ke článku “Cesty za kosmonautikou: Jedinečná výstava podpisů”

  1. Jakuik napsal:

    Bohužel se tam nemám šanci podívat, ale rád bych se zeptal, kterých těch 7 podpisů mu chybí. Případně jestli jen zatím a nebo některé již navždy.

    • Tomáš Přibyl Redakce napsal:

      Nevím, odkud jste, ale třeba se k Vám výstava přiblíží. Je o ni obrovský zájem (mj. třikrát byla na titulní stránce celostátního deníku, což o něčem svědčí) – a to původně vznikla na jeden den, pak se z ní udělala „komorní výstava“, pak se zvětšila, pak prodloužila… Její výhodou je, že se dá naložit do kufru osobního auta a nemusí se nic komplikovaně instalovat. Už teď je domluveno, že půjde na jednu hvězdárnu a do jednoho kulturního domu. Kdyby byl zájem odkudkoliv odjinud, absolutně není problém zapůjčit.

      Chybějící podpisy: stav je „zatím“. Jedná se o nováčky z mise Inspiration4 (J. Isaacman, S. Proctorová, H. Arceneauxová a Ch. Sembroski) a z mise Crew-4 (R. Chari, M. Maurer a K. Barronová). Tzn. že jde o astronauty z posledního cca půl roku (z nichž tři jsou ještě na orbitě). Věřím, že tuto sedmičku do sbírky doplním.

      Přijdou větší výzvy…

      • MartinH napsal:

        Možná bude stačit jen všem napsat a poprosit s tím, že jejich autogram pak bude viset vedle autogramů všech jejich předchůdců. Já bych to považoval za vekou čest. Samozřejmě neopomenout, že podpisy se používají při výstavách propagující kosmonautiku a slíbit v případě zájmu i soukromou prohlídku s výkladem a všemi historkami. 😀

      • Tomáš Přibyl Redakce napsal:

        Bohužel takto jednoduché to z mnoha důvodů není. Resp. kdyby to tak jednoduché bylo, už jsem to dávno udělal (a udělal by to každý).

        Nicméně zrovna tyto chybějící nepovažuji za zásadní problém. Posádka Inspiration4 je de facto úplně nová, chystala se k letu jen několik měsíců. Takže je pochopitelné, že měla jiné priority než vyřizování pošty. A posádka Crew-3 je nyní na oběžné dráze: z nedostatku času (zní to lépe než „z lenosti“, že?) jsem jí nestihl napsat před letem.

        Nebojte se, rozhodně neskládám ruce do klína a mám v zásobě hromadu nápadů kterak sbírku obohacovat…

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.