Začíná sestavování Europa Clipperu

Vědecké přístroje a další hardware tvořící sondu se začínají pomalu skládat do jednoho celku. Začíná závěrečná fáze příprav mise, která má v roce 2024 vyrazit k Europě – ledovému měsíci, který obíhá kolem planety Jupiter. Po úplném sestavení bude tělo americké sondy Europa Clipper velké jako slušné terénní auto a její fotovoltaické panely budou tak dlouhé, že by překryly délku basketbalového hřiště, aby sondě daleko od Slunce dodávaly dostatek elektrické energie. Skládání jednotlivých prvků sondy probíhá v čisté místnosti Jet Propulsion Laboratory v jižní Kalifornii. Inženýrské systémy i vědecké přístroje sem míří z celých Spojených států i Evropy. Do konce letošního roku má být většina letového hardwaru včetně devíti vědeckých přístrojů integrována do těla sondy.

Jádro sondy Europa Clipper

Jádro sondy Europa Clipper
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Strukturální páteří sondy je 3 metry vysoká konstrukce pohonného modulu, který navrhli a postavili experti z Johns Hopkins Applied Physics Laboratory (APL) v Laurelu, stát Maryland s pomocí kolegů z JPL a Goddardova střediska v Greenbeltu v Marylandu. Tento modul vybavený elektronikou, komunikačními prvky, kabeláží a pohonnými systémy má do JPL dorazit na jaře. Již brzy má také na místo dorazit vysokozisková anténa o průměru 3 metry. „Posouváme se do fáze, ve které se jednotlivé díly složí do letového exempláře,“ popisuje Jan Chodas, projektový manažer mise Europa Clipper z JPL a dodává: „Bude opravdu úžasné vidět, jak se integruje hardware, jak dochází k nahrávání letového softwaru a jak vše míří k testům. Pro mne je to nová úroveň objevování. Poznáme, jak si opravdu povede systém, který jsme navrhli.

Vizualizace sondy Europa Clipepr.

Vizualizace sondy Europa Clipepr.
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Vědci jsou přesvědčeni, že měsíc Europa ukrývá podzemní oceán obsahující dvakrát více vody, než všechny pozemské oceány dohromady. Je možné, že by v tomto podpovrchovém oceánu mohly existovat podmínky umožňující vznik života. Europa Clipper bude obíhat kolem Jupiteru a provede velké množství průletů kolem Europy, při kterých bude sbírat data o atmosféře, povrchu a vnitřní stavbě tohoto měsíce. Její chytré přístroje umožní prozkoumat téměř vše, na co si vzpomenete – od hloubky a slanosti oceánu, přes mocnost ledové krusty, až po charakteristiku potenciálních výtrysků, které mohou vyvrhovat podpovrchovou vodu do okolního prostoru.

Přístroj Europa-UVS

Europa-UVS
Zdroj: https://europa.nasa.gov/

První dokončený vědecký přístroj připravený k integraci dorazil do JPL minulý týden a dodal jej tým ze Southwest Research Institute v texaském San Antoniu. Ultrafialový spektrograf Europa-UVS bude hledět nad povrch Europy, kde má hledat stopy po výtryscích. Přístroj bude zachytávat ultrafialové záření, které následně rozdělí podle vlnových délek, aby bylo možné lépe určit složení povrchu měsíce a plynů v atmosféře.

Výroba vysokoziskové antény sondy Europa Clipper.

Výroba vysokoziskové antény sondy Europa Clipper.
Zdroj: https://d2pn8kiwq2w21t.cloudfront.net/

Každý přístroj, který do JPL dorazí, bude integrován do sondy a poté proběhnou jeho opakované testy. Inženýři si chtějí být maximálně jisti, že přístroje dokáží komunikovat s letovým počítačem, softwarem sondy a energetickým subsystémem. Jakmile budou do sondy integrovány všechny systémy, posune se sestavená sonda Europa Clipper do obří vakuové komory, kterou mají v JPL pro zkoušky, během kterých se simuluje kosmické prostředí. Na sondu čekají také intenzivní vibrace, které mají ověřit, zda Europa Clipper dokáže přečkat namáhání při startu. Teprve až poté bude moci sestavená a otestovaná sonda vyrazit na Floridu. Právě odsud má v říjnu 2024 odstartovat.

Umístění přístroje Europa-UVS

Umístění přístroje Europa-UVS
Zdroj: https://upload.wikimedia.org/

Na lidi, kteří za projektem sondy stojí, čeká mimořádné období. Uvidí totiž, jak se z jednotlivých dílů a pestrého souboru vědeckých přístrojů stává jeden celek. Na významu tomuto momentu dodá skutečnost, že si všichni vzpomenou, jaké překážky museli překonávat, když tyto systémy vyvíjeli v době celosvětové pandemie. „Nedokážu si představit, jak se budu cítit, až bude sonda sestavena. Předpokládám, že to bude ohromující,“ řekl Robert Pappalardo, vědec z JPL zapojený do projektu a dodal: „Děje se to právě teď, projekt se stává reálným. Už si na to můžeme sáhnout.“ Komplexnost všech kroků se nyní také výrazně zvyšuje, protože se jednotlivé vrstvy projektu začínají prolínat. „Všechny paralelní cesty vývoje hardwaru a softwaru se začínají spojovat tak, aby byly vidět,“ řekl Jordan Evans, zástupce vedoucího projektu v JPL a dodal: „Oči všech se obracejí k integrovanému systému, který se začíná skládat, což je vzrušující.

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/1-main-pia25125-1041.jpg
https://pbs.twimg.com/media/E5o9lkIXEAY4ARa?format=jpg&name=4096×4096
https://www.nasa.gov/…/image/4-pia24321_europaclipper_poster-1041.jpg
https://d2pn8kiwq2w21t.cloudfront.net/original_images/jpegPIA24785.jpg
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f1/Europa-Clipper-Diagram.png

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Jeden komentář ke článku “Začíná sestavování Europa Clipperu”

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.