ŽIVĚ: Electron odstartuje z nové rampy

The Owl´s Night Continues. To je název mise, která odstartuje dnes 28. února ve 21:35 z poloostrova Māhia na Novém Zélandu. To nám prozrazuje, že start má na starosti firma RocketLab a její raketa Electron, která se vůbec poprvé vydá do kosmu z nově vybudované rampy LC-1B. Při tomto startu bude na oběžnou dráhu vynesena družice StriX-β od japonské společnosti Synspective Inc. Tato družice bude součástí konstelace, která se bude skládat ze 30 družic vybavených radarem se syntetickou aperturou (SAR). Ty budou mít za úkol snímkovaní Země se schopností rozlišit milimetrové změny na zemském povrchu a to bez ohledu, jaké je na právě mapovaném místě počasí. V momentě, kdy bude celá konstelace družic uvedena do provozu, se budou jejich data využívat například k plánování rozvoje měst a jejich pozorování, nebo také k plánování akcí a logistiky například při přírodních katastrofách. Původně tuto družici měla vynést raketa Sojuz, ale poté co se změnil její harmonogram, podepsala společnost Synspective Inc. s firmou RocketLab smlouvu na dva starty právě s tímto typem družice. I když je raketa Electron konstruována do budoucna jako znovupoužitelná a firma RocketLab už se pokusila zachránit první stupeň své rakety, tak bohužel se při této misi nic takového dít nebude. Naopak se ale můžeme těšit na start z nové startovací rampy. Raketa Electron si k této příležitosti vzala na sebe jeden líbivý vizuální prvek v podobě červeného prstence pod aerodynamickým krytem.

Záběr na obě startovací rampy. Vzadu je rampa LC-1B

Záběr na obě startovací rampy. Vzadu je rampa LC-1B
Zdroj: https://spaceflightnow.com/

Když už jsme u rakety Electron, tak se jedná o lehký nosič od soukromé firmy RocketLab, který se využívá k vynášení CubeSatů a malých družic. Je vysoká 18 m a na šířku měří 1,2 m. O pohon této rakety se stará 9 motorů Rutherford, jehož některé části jsou z 3D tisku a jeho součástí je i elektrické čerpadlo. Tento motor spotřebovává jako okysličovadlo kapalný kyslík (LOX) a jako palivo speciálně upravený letecký petrolej (RP-1). Dohromady vyvine všech 9 motorů na hladině moře tah 224,3 kN. Na druhém stupni této rakety se pak nachází motor Rutherford speciálně upravený pro chod ve vakuu, který potřebuje jako pohonnou směs také kapalný kyslík (LOX) a speciálně upravený letecký petrolej. Tento motor vyvine ve vakuu tah 25,8 kN.

Závěrečný přehled

Datum startu: 28. února ve 21:37 SEČ
Místo startu: LC-1B, poloostrov Māhia, Nový Zéland
Raketa: Electron
Náklad: StriX-β
Hmotnost nákladu: 100 kg
Finální oběžná dráha: SSO o výšce 561 km

Pro tento start sice nebude ŽIVĚ A ČESKY komentovaný přenos, přesto vám tu přikládáme odkaz na živý přenos od firmy RocketLab.

Zdroje informací
https://everydayastronaut.com/
https://www.rocketlabusa.com/
https://en.wikipedia.org/

Zdroje obrázků
https://everydayastronaut.com/
https://spaceflightnow.com/

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

8 komentářů ke článku “ŽIVĚ: Electron odstartuje z nové rampy”

  1. Kosmonaut napsal:

    Pár zajímavostí:
    – 1. start Rocket Lab roku 2022
    – 1. start z Launch Complex-1B, poloostrov Māhia, Nový Zéland
    – 24. start elektronů
    – 20. pokus o orbitální start v roce 2022
    Zdroj:
    https://twitter.com/kosmoscz?t=A6GxESLbvhbCTKsD4T_Dcw&s=09

  2. Michal Václavík VIP napsal:

    A rovnou ho opravit na 21:37, pokud se bavíme o SEČ 🙂

  3. Jan Jancura napsal:

    Dobrý večer,
    doporučuji doplnit u času staru o jaký čas se jedná (světový apod.)
    Skutečně dovede rozlišit milimetrové změny?
    Jinak díky za článek.
    Jan Jančura

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.