Pošlete své jméno k Měsíci

Mezi čtenáři našeho webu se jistě najde celá řada těch, kteří v minulých letech využili nabídky agentury NASA a poslali své jméno třeba k Marsu na palubě roveru Perseverance. NASA tuto tradici drží již dlouho a nabídla virtuální letenky na celou řadu misí včetně posledních startů raketoplánů. Nyní stojí americká kosmonautika na prahu nové éry, kterou symbolizují především raketa Space Launch System (SLS) a kosmická loď Orion. Do startu jejich první společné mise Artemis I již zbývají nízké jednotky měsíců. Je tedy nejvyšší čas oprášit osvědčenou tradici. Pokud tedy máte zájem, můžete se zaregistrovat a Vaše jméno poletí na lodi Orion k Měsíci.

Stačí vyplnit jen tři políčka.

Stačí vyplnit jen tři políčka.
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Mise Artemis I bude nepilotovaná, ale Vy se jí přesto můžete zúčastnit (byť jen virtuálně). Stačí navštívit tuto adresu a sescrollovat trochu níže. Do položky First name uvedete své jméno, do položky Last name zase své příjmení. Tady se sluší poznamenat, že zatímco v minulých letech byly občas problémy se speciálními znaky (háčky a čárky), teď už je vše v pořádku. Posledním políčkem, které musíte vyplnit je PIN. Nebojte, o žádný podvod s mobilem či platební kartou nejde. Můžete sem napsat libovolné čtyř- až sedmimístné číslo, které si dobře zapamatujete. S jeho pomocí se pak můžete do systému zpětně přihlásit. Jakmile vše vyplníte, klikněte na červené tlačítko SUBMIT. Během pár sekund se dostanete na stránku, kde vidíte svou virtuální letenku. Když na ni kliknete, budete si ji moci stáhnout do svého počítače. Pak už se můžete svým úlovkem pochlubit kamarádům v online prostoru, nebo si letenku vytisknout a zarámovat jako originální připomínku této mise. Vaše jméno bude následně uloženo na flash disk, který bude umístěn v lodi Orion.

Virtuální letenka, která zajistí, že Vaše jméno poletí v lodi Orion na misi Artemis I.

Virtuální letenka, která zajistí, že Vaše jméno poletí v lodi Orion na misi Artemis I.
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Zdroje informací:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/send-your-name-with-artemis/img/logo–rocket.png
https://www.nasa.gov/send-your-name-with-artemis/

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

15 komentářů ke článku “Pošlete své jméno k Měsíci”

  1. Zdenecek napsal:

    Když chci dát first name tak to píše že obsahuje nepovolené znaky nevíte co s tím udělat?

  2. mauron napsal:

    Tak kdyby to aspoň někam vyryli, že? Tohle je prostě jen o tom mít na nějakém zastrčeném čipu svých zbytečných 30 bytes.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Na Perseverance je skoro 11 milionů jmen. U Artemis I může být zájem srovnatelný. Dokážete si představit, jak velká plocha by byla k tolika jménům potřeba ( i když zvolíme hodně malé písmo)? Stejně tak by vyrytí takového množství textu trvalo docela dlouho. Ano, dá se to řešit třeba laserem, ale stejně …

      • Honza Valecka napsal:

        No, na Perseverance to vypadalo tak na 3×1 cm2…
        Jinak háčky a čárky to možná bere, ale jen v křestním jméně: „Last Name can only contain letters, numbers, ., _, -, ‚, and spaces.“

  3. Cateye napsal:

    Jména hloupých na všech sloupích…

  4. pbpitko napsal:

    enter your name …. ..
    First Name …
    NIČ NEJDE VYPLNIŤ !!!

  5. Matěj Horák Redakce napsal:

    #wearegoingtothemoon

  6. Spytihněv napsal:

    Nikde nesmím chybět! Na povrchu Marsu i Ryugu, ve sluneční koróně a i jinde… Účast na první Artemis je nutnost 🙂 Snad ten květen vyjde.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.