Kosmotýdeník 477 (1.11. – 7.11.)

Další kosmonautikou nabitý týden zmizel a při nedělním obědě je ten správný čas se ohlédnout, co nám tentokrát kosmonautika přinesla. Dnes se v hlavním tématu Kosmotýdeníku podíváme na schopnosti, kterými vládne čerstvý přírůstek do rodiny skvěle vybavených pozorovacích družic Landsat. Dále si připomeneme start čínské rakety CZ-6, anebo se zaměříme na proměny, kterými prošla základna Boca Chica v posledním roce. Přeji vám dobré čtení a pěknou neděli.

První snímky z Landsatu 9

Australské pobřeží jako jeden z prvních snímků nového Landsatu

Australské pobřeží jako jeden z prvních snímků nového Landsatu
Zdroj: https://www.nasa.gov/

First light – neboli první světlo. Tak se označuje okamžik, kdy je nový dalekohled poprvé použit k získání astronomických záběrů. Může to být však i prostorově převráceno. U snímkovací družice Landsat 9, která startovala 27. září a je tak čerstvě na oběžné dráze, se tak označil okamžik, kdy její technologicky vyspělé kamery poprvé nasnímaly povrch Země a odeslaly jeho fotky na Zemi.

První takto získané snímky pochází z 31. října, kdy proběhla první aktivace dvou palubních kamer. Všechny tyto snímky jsou dostupné online. Je to takový náhled na schopnosti, kterými pak Landsat 9 bude získávat data o přírodních zdrojích, či o dopadech změny klimatu. Projekt Landsat je mimo jiné výjimečný tím, že má k dispozici padesát let sběru dat, tedy ohromný zdroj informací o naší planetě, díky kterým je možné podrobně studovat změny, které na našem rodném světě probíhají.

„První snímky Landsatu 9 zachycují zásadní body pozorování naší měnící se planety a posouvají tuto společnou misi NASA a Americké geologické služby (USGS) k ještě lepšímu porozumění našemu světu,“ řekl administrátor NASA Bill Nelson. „Tento program již u dřívějších misí prokázal schopnost nejen zlepšit životy, ale také životy zachraňovat. NASA bude pokračovat ve spolupráci s USGS na posílení a zlepšení dostupnosti dat Landsat tak, aby rozhodovací orgány v Americe – i na celém světě – lépe porozuměly devastaci způsobené klimatickou krizí, efektivněji řídily zemědělské postupy, chránily vzácné zdroje a účinněji reagovaly na přírodní katastrofy.“ Na prvních snímcích jsou zachyceny například Detroit v Michiganu se sousedním jezerem St. Clair, struktury měst a pláží podél měnícího se pobřeží Floridy a nechybí ani fotky z Navajo Country v Arizoně. Nové snímky také poskytly údaje o měnící se krajině Himálají v Asii a pobřežních ostrovech a pobřeží severní Austrálie.

Jedny z prvních snímků Landsatu-9

Jedny z prvních snímků Landsatu-9
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Landsat 9 má podobný design jako jeho předchůdce Landsat 8, který byl vypuštěn v roce 2013 a zůstává na oběžné dráze. Devítka však obsahuje několik vylepšení. Nejzásadnější je, že nová družice přenáší data s vyšším radiometrickým rozlišením, což umožňuje detekovat jemnější rozdíly, zejména v temnějších oblastech, jako je voda nebo husté lesy a porost. Landsat 9 dokáže rozlišit více než 16 000 barevných odstínů dané vlnové délky; Landsat 7 – tedy předchůdce, který devítka nahradí, detekuje pouze 256 odstínů. Tato zvýšená citlivost umožní uživatelům Landsatu vidět mnohem jemnější změny než kdykoli předtím.

Nová družice nese dva přístroje, tedy kamery, které pořizují snímky. První je Operational Land Imager 2 (OLI-2), která detekuje viditelné, blízké infračervené a krátkovlnné infračervené světlo v devíti vlnových délkách, a Thermal Infrared Sensor 2 (TIRS-2), která zase detekuje tepelné záření ve dvou vlnových délkách k měření povrchových teplot Země a jejích změn. Když spojíte vlnové délky a radiometrické rozlišení, je jasné, že se jedná o zásadní zdroj pro sledování i naprosto minimálních změn na povrchu Země. Takto získaná data budou informovat o zdraví plodin, efektivitě zavlažování, kvalitě vody, rozsahu lesních požárů, odlesňování, ústupu ledovců, rozšiřování měst a dají se použít k řadě dalších aplikací. „Data a snímky z Landsatu 9 rozšiřují naši schopnost vidět, jak se Země během desetiletí proměňuje,“ řekla Karen St. Germain, ředitelka divize Earth Science v ústředí NASA ve Washingtonu. „V měnícím se klimatu pomáhá nepřetržitý a bezplatný přístup k datům z projektu Landsat a dalších družic ve flotile od NASA řadě případných uživatelů, včetně urbanistů, farmářů a vědců, plánovat budoucnost.“

Družici nyní čeká přibližně sto dní trvající kalibrační fáze, během které se otestují všechny systémy a subsystémy, aby bylo jasné, že bude tento nový přírůstek dodávat data v kvalitě, která se od něj očekává. V lednu by pak družice měla být předána pod správu USGS. Tento úřad pak bude družici provozovat společně s Landsatem 8. Obě družice pak budou schopny shromáždit až 1 500 snímků povrchu Země za den. Každých osm dní pak jejich snímkování pokryje celou Zemi.

Data z Landsatu 9 budou zdarma k dispozici veřejnosti na webových stránkách USGS hned, jak družice zahájí operační provoz.

Kosmický přehled týdne:

Pátého listopadu odstartovala z čínského kosmodromu Taiyuan raketa CZ-6, která vynášela novou družici pro pozorování Země se jménem Guangmu-1. Družice se má věnovat podpoře projektu OSN 2030 pro dlouhodobě udržitelný rozvoj. Družice nese tři hlavní vědecké přístroje určené pro pozorování zemského povrchu. Jeden pracuje v tepelných infračervených pásmech, dále je zde senzor pro slabé osvětlení a barevná multispektrální kamera. Tyto kamery pomohou vědcům sledovat spotřebu energie, hustotu lidského osídlení a pobřežní prostředí. Cílem má být získání komplexního obrazu ohledně toho, jak lidská činnost ovlivňuje své nejbližší přírodní okolí. Podívejte se na snímky z tohoto startu. Raketa CZ-6 je třístupňový nosič, kde dva první stupně spalují letecký petrolej a tekutý kyslík. Raketa má za sebou osm úspěšných startů a první její start se odehrál v roce 2015.

Start CZ-6

Start CZ-6
Zdroj: https://i.imgur.com/

Vzlet CZ-6

Vzlet CZ-6

Práce na základně Boca Chica, kde firma SpaceX vyvíjí nosič Super Heavy a loď Starship, jsou stále v plném proudu. K tomu je nejlepším důkazem obrázek, který porovnává proměnu startovní oblasti základny během jednoho roku. Za ten rok byla v podstatě dokončena rampa a zázemí se skladišti pohonných látek. Na novějším snímku pak vidíme například na start připravovaný nosič Super Heavy B4, či loď Starship S20.

Porovnání ročního rozdílu na základně Boca Chica

Porovnání ročního rozdílu na základně Boca Chica
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Přehled z Kosmonautixu:

Tohle místo již tradičně patří přehledu všech článků, které v uplynulém týdnu vyšly na Kosmonautixu. Vydáváme minimálně dva články o kosmonautice denně, pojďme si je nyní představit. Týden jsme načali astronomickým tématem, když se podařilo detekovat první exoplanetu v jiné galaxii. Na poli spolupráce mezi světovými agenturami NASA a ESA se zrodil zajímavý projekt MAAP, který představuje první globálně harmonizovaný přehled nadzemní biomasy. Zatímco první exempláře super rakety SLS budou disponovat již používanými motory RS-25 z éry raketoplánů, již nyní je třeba pracovat na jejich nástupcích. Pozitivní zpráva přišla od teleskopu Euclid, jehož týmy vyřešily problém s jeho kamerou. I tento měsíc jste se dočkali našlapaného video přehledu v rámci dalšího vydání pořadu Vesmírné výzvy. Druhé dějství vizuálně krásného seriálu Thomasův fotokoutek se pomalu chýlí ke svému závěru, stejně jako druhá mise Thomase Pesqueta. Stařičký a stále potřebný Hubbleův kosmický dalekohled nadále čelí technické závadě. Podrobně jsme se také věnovali tomu, co čeká nástupce Hubblea, dalekohled Jamese Webba během zbývajícího času k jeho startu. Mise Crew-3 je stále ještě na Zemi a čelí zejména problémům s počasím. Návrat na Měsíc bude probíhat komplexně a na mnoha frontách. Například nyní bylo oznámeno, kde se už na přelomu let 2022 a 2023 bude na Měsíci vrtat. U přípravy na lety k Měsíci ještě zůstaneme, NASA totiž testuje materiály pro lunární přistávací plochy. Po několik příštích týdnů bude vždy prvním článkem našeho portálu ten, který bude sledovat přípravy na start nejočekávanějšího teleskopu posledních dekád – Dalekohledu Jamese Webba. Na závěr týdne již tradičně vyšel nový díl seriálu Vesmírná technika.

Snímek týdne:

Tahle raketa je tak trochu zahalená tajemstvím. Před výrobní halou firmy Blue Origin se objevila rozměrová maketa prvního stupně jejich vyvíjeného těžkého nosiče New Glenn, jehož první stupeň (na fotce níže) má být schopen přistávat na plošině na lodi a být znovupoužit. Vývoj rakety New Glenn už nějakou dobu probíhá a startu bychom se měli dočkat v horizontu dvou let, ale fotografií moc není.

Maketa prvního stupně rakety New Glenn

Maketa prvního stupně rakety New Glenn
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Video týdne:

Na Mezinárodní kosmické stanici došlo k tradiční události, při které současný velitel stanice – evropský kosmonaut Thomas Pesquet předal velení Antonu Škaplerovovi. Ceremoniál je neklamnou známkou toho, že se blíží odlet čtyřčlenné posádky mezinárodního segmentu v lodi Crew Dragon. Mise Crew-2 tak od ISS odletí dříve, než dorazí Crew-3, kterou na Zemi zdrželo nevhodné počasí. Crew-2 by měla od ISS odletět dnes v 18:05 SEČ. K přistání by pak mělo dojít v pondělí ve 13:14 SEČ.

Zdroje informací:
https://www.nasa.gov/
http://www.gisat.cz/

Zdroje obrázků:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/43/LANDSAT-9.jpg
https://pbs.twimg.com/media/FDieNnpWYAE3sTP?format=jpg&name=4096×4096
https://i.imgur.com/6GYR3Df.jpeg
https://i.imgur.com/fQF6riO.jpeg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/l9_australia_large_release_nolabels.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/l9_oli2_tirs2_grid_release_nolabels.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

3 komentářů ke článku “Kosmotýdeník 477 (1.11. – 7.11.)”

  1. Kamil napsal:

    Jaké rozlišení má ten Landsat 9? Pokud to tam je, tak se omlouvám, ale nemůžu to najít.

  2. Michal Václavík VIP napsal:

    Harmonogram odletu Crew-2 již neplatí. Odlet od ISS je z důvodu silného větru v Mexickém zálivu posunut o den na pondělí 8. listopadu ve 20:05 SEČ a přistání u pobřeží Floridy proběhne nejdříve v úterý 9. listopadu okolo 04:33 SEČ.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.